Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Første kig på iPhone 6

Er det nok med en større skærm - eller er Apple gået bagud af dansen?

Skrevet af / 26/09/2014 - 14:20
Første kig på iPhone 6

Som sædvanlig med iPhone-modeller, betyder et højere modelnummer et teknologisk spring, mens tilføjelsen S er en mindre opdatering. I år får vi en helt ny iPhone, hvor alt er bedre end tidligere modeller. Hurtigere processor, mere hukommelse, bedre kamera, hurtigere forbindelse, bedre fingeraftrykslæser og for første gang en rigtig stor skærm.

size-comparison-front
iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus og iPad Mini

Af ydre er iPhone 6 således større, og i tilfældet iPhone 6 Plus betydeligt større end forgængerne. Standardmodellen med sin 4,7-tommer skærm er omtrent lige så stor som den nye Samsung Galaxy Alpha, mens Plus-modellen med 5,5-tommer skærm er en phablet i klasse med Galaxy Note. Imidlertid er begge modeller samtidig blevet tyndere end iPhone 5S.

iphones-thickness

Håndtering
Hvad formen angår, har Apple forladt den kantede stil, der har kendetegnet de nyeste modeller, og er i stedet gået tilbage til de rundere former, som de første modeller havde. Dette betyder, at de fortsat er behagelige at holde, selv om den større størrelse kræver et fastere greb. Apple har også lavet større volumen-knapper, og muteknappen er flyttet, så det er lettere at nå den uden at flytte grebet.

iphone-6-plus-screen

Blot dette at være i stand til at nå det hele har tidligere været Apples argument for ikke at lave mobiler med større skærm. Løsningen på dette er, at du nu kan få den øverste del af skærmen til midlertidigt at glide nedad ved at trykke kortvarigt på Hjem-knappen to gange. Således kan man få adgang til de øverste ikoner og knapper uden at skulle flytte hånden. Selvfølgelig er dette praktisk til tider, men du kan ikke komme uden om, at Plus-modellen har mere eller mindre de samme håndteringsproblemer som alle phablets. Så det handler ikke om, at Apple på magisk vis har løst dette, men snarere at de er bukket under for efterspørgslen efter større skærme.

Ydeevne
Den nye A8-processor er uden tvivl en hurtig chip. Det peger vores foreløbige tests på. Både beregninger og grafisk tunge spil og andre apps flyver af sted som aldrig før. Også opkoblingshastigheder har via  støtte for Wi-Fi ac-standarden fået en ansigtsløftning. Vi vil give detaljerede tal i vores fulde test efter weekenden.

iphone-6-camera

Også kameraerne er blevet forbedret bedtydeligt. Apple holder ganske vist stadig på, at 8 megapixel er tilstrækkeligt, men det kan de have ret i – når bare kvaliteten er god. Der er kommet en ny billedsensor, der fokuserer meget hurtigt og præcist, både ved stillbilleder og video. Billedkvaliteten kommer vi tilbage til, når vi har haft tid til at nærstudere billederne. Men umiddelbart føles det som et fremskridt fra tidligere. Og frem for alt er vi begejstrede for optisk billedstabilisering i 6 Plus, hvilket vil give bedre billeder i svagt lys.

Bendgate
I de seneste dage har internettet svirret med rygter om og drilleri fra konkurrenterne over, at iPhone 6 Plus kan bøjes, hvis du har den i forlommen. En videoblogger har højst spektakulært demonstreret, hvordan telefonen kan bøjes med de bare næver.

iphone-6-plus-bendgate1
Så er den altså heller ikke mere bøjelig!

Så kan man bøje iPhone 6 Plus? Ja, helt sikkert. Der er en stor og meget tynd mobil, udført i aluminium. Men det kræver en belastning, som ligger ud over det normale. I virkeligheden kan du sandsynligvis knække mange andre telefoner komplet med det samme niveau af vold. Vi har forsøgt at bøje telefonen med lidt mere normal kraft, og intet skete. Ifølge Apple har foreløbig kun ni købere klaget over problemet, og når man tænker på, hvor mange der allerede nu er blevet langet over diskene, er det er nok ikke noget, man behøver at bekymre sig om, hvis man er almindeligt forsigtig.

Første indtryk
På den ene side føles det ikke længere som om, at det er Apple, der fører kapløbet. De er absolut de sidste til at tilbyde store skærme, og man har ikke rigtig løst det problem, at den store skærm gør telefonerne sværere at håndtere. Formen er behagelig, men den føles mere som konkurrenternes, og bagsiden er ikke særlig pæn. Kameraet er sikkert både hurtigere og bedre end før. Men ikke på nogen måde, som i særlig grad adskiller Apple fra konkurrenterne.

size-comparison-back
Der ER trods alt bedre, når den er større.

På den anden side er det måske netop den større skærm, der kan tiltrække nye kunder og få de gamle til at vende blikket mod iPhone igen. Har du ønsket en phablet, har der ikke været alternativer til Android og Windows Phone før. Og efter foreløbig at have brugt de to 6’ere en dag, er vi blevet så vant til den nye størrelse, at det føles utænkeligt at skulle gå tilbage til iPhone 5S. Den føles pludselig lille og klodset i sammenligning med iPhone 6, som er slank og lækker.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

0
Lyd & Billede
Scroll to Top