Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Android-mobiler sælger stort – men uden profit

Android-platformen tegner sig for hovedparten af de solgte telefoner, men det er Apple, der løber med hovedparten af overskuddet.

Skrevet af / 27/02/2015 - 12:00
Android-mobiler sælger stort – men uden profit

Følg Lyd & Billede på Twitter  og Instagram Instagram

Hver gang der langes ti smartphones over disken, er otte af dem baseret på Android. Men imens det ligner en klar succes for Googles gratis mobilstyresystem, målt på antal, så ligger det anderledes tungt med at tjene på de mange solgte telefoner. Når fortjenesten gøres op, ender ni ud af 10 kroner nemlig i Apples pengekasse.

Apple kunne for nylig glæde sig over et kvartalsoverskud, der ikke blot var det bedste i firmaets historie, men det største for nogen virksomhed i verdenshistorien. Derfor kommer det ikke som nogen overraskelse, at Apple også er det firma, der tjener mest på sine smartphones. I fjerde kvartal af 2014 tjente Apple 18,8 milliarder dollars på iPhone-salget.

Hvad der til gengæld kan mane til eftertanke, er, at Apple er langt foran. Det samlede globale overskud på salg af Android-baserede smartphones i sidste kvartal af 2014 udgjorde nemlig “kun” 2,4 milliarder dollars. Tallene stammer fra en undersøgelse fra analysebureauet IDC.

Hård konkurrence fra Huawei og Xiaomi
Ud af de 2,4 milliarder dollars, der trods alt blev tjent på Android-telefoner, gik godt halvdelen til Samsung. Det giver dog næppe anledning til fest i Seoul, da det betyder, at Samsungs smartphone-fortjeneste er tæt på halveret. I 2013 tegnede Samsung sig nemlig for 95 procent af fortjenesten på Android-telefonerne. Men den, trods alt temmelig store, kage har Samsung siden måttet dele med sine kinesiske konkurrenter Huawei og Xiaomi.

HTC, LG og Sony nævnes til gengæld ikke på listen over betydelige aktører. Sonys topchef Kazuo Hirai sagde forleden, at firmaet ikke vil fortsætte med at konkurrere på områder, hvor de ikke kan tjene penge, og at firmaet overvejede at forlade mobilmarkedet helt.

huawei_ascend_mate_7_1000x500
I løbet af det seneste år har vi alle lært at udtale navnet Huawei.

Nul kroner til Windows Phone og Blackberry
Nu kan man indvende, at mobilmarkedet består af andet end Android og iOS-enheder. Men Windows Phone, Blackberry og andre platforme udgør tilsammen kun 3,7 procent, målt på antal. Og de tjener i runde tal: ingenting. Hvilket i øvrigt var samme resultat som året før.

Antallet af solgte Android-telefoner fortsætter med at stige, men Apple har kæmpesucces med sine dyre smartphones (Grafik: IDC).

Kilde: TechCrunch

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

0
Lyd & Billede
Scroll to Top