Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

TEST: Samsung Galaxy S21+ 5G

Mellem to stole

Samsung Galaxy S21+ 5G er en glimrende mobil, som er svær at elske.

Skrevet af / 08/02/2021 - 12:08
Samsung Galaxy S21+ 5G
Peter Gotschalk

Vi fik aldrig testet sidste års forgænger til Samsung Galaxy S21+ 5G, men før 2020 var plusversionen Galaxy S-seriens absolutte topmodel. Vi sparede f.eks. ikke på roserne, da vi i 2019 anmeldte Samsung Galaxy S10+, som både fik topkarakter og vores specielle anbefaling.

I 2020 kom Samsung så med Galaxy S20 Ultra, der forviste sidste års Galaxy S20+ model til en lidt kedelig plads som tredjeviolin i en serie af nu tre mobiler, hvor den største forskel på Galaxy S20 og Galaxy S20+ var skærmstørrelsen og prisen. 

I 2021 følger Samsung samme strategi med tre modeller i Galaxy S21-serien, hvor Galaxy S21+ stort set er identisk med Galaxy S21, bortset fra at skærmen er større, og prisen er højere. Dog er der sket væsentlige forbedringer på visse punkter i forhold til sidste år, så hvis man ikke har lyst til at bruge det eksorbitant høje beløb, det trods alt koster at anskaffe sig en Galaxy S21 Ultra, bør man alligevel læse videre herunder.

Samsung Galaxy S21+ 5G
Samsung Galaxy S21+ 5G fås i tre matte farver, Phantom Violet, Phantom Silver og Phantom Black. Både på for- og bagsiden er mobilen beskyttet af Gorilla Glass Victus. (Foto: Samsung)

Udseende og konstruktion

Galaxy S20+ fra 2020 var ikke for køn. Det var, som om man havde glemt at inddrage designerne, da først ingeniørerne var blevet færdige med at spække den nye mobil med funktioner.

Men med Galaxy S21+ 5G er der i år kommet andre boller på suppen. Designet er blevet fornyet med et kameramodul, som er sømløst integreret og flugter med den metalramme, der omkranser mobilens krop, ligesom den nye mobil kommer i nye matte farver, Phantom Violet, Phantom Silver og Phantom Black, som betyder, at mobilen ikke samler på fedtfingre og er blevet væsentlig nemmere at holde i hånden.

kameramodul1 kameramodul2
<
>
Kameramodulet er blevet sømløst integreret med resten af mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen er stort set rammeløs og har frontkameraet indbygget som et udstanset hul i skærmen. Både for og bag sidder der Gorilla Glass Victus, mens den smalle metalramme er fremstillet af hærdet aluminium, der dog ligner metallisk plastic, hvilket egentlig er vores eneste kritikpunkt, for så vidt angår mobilens udseende.

Byggekvaliteten er der nemlig ikke noget at udsætte på. Samsung Galaxy S21+ føles robust og solid – som om man da godt lige i en snæver vending kunne banke et søm i en væg med telefonen, hvis hammeren er blevet væk. Galaxy S21+ er da også IP68-certificeret, så det er helt officielt, at den bør kunne holde til lidt af hvert.

Skærmen har en lysstyrke på op til 1300 nit. Det er mere end nok til, at man sagtens kan bruge mobilen udendørs, mens solen skinner fra en klar himmel. (Foto: Peter Gotschalk)

Skærm og lyd

Samsung Galaxy S21+ 5G kommer med en Dynamic AMOLED 2X-skærm med adaptiv 120 Hz opdateringsfrekvens, HDR10+ certificering og en maksimal lysstyrke på op til 1300 nit. Det er mere end nok til, at man sagtens kan bruge mobilen udendørs, mens solen skinner fra en klar himmel. Noget, det sågar lykkedes os at bekræfte, da solen for en stund skinnede gennem februar-skydækket. Man skal åbenbart helt til Sahara, før det ikke længere er muligt at se, hvad der sker på skærmen.

Opdateringsfrekvensen er adaptiv for at spare på strømforbruget. Det betyder i praksis, at skærmfrekvensen tilpasser sig automatisk, afhængigt af hvad der foregår på skærmen. Kigger man på et foto, sænkes frekvensen helt ned til 48 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale opdateringsfrekvens på 120 Hz er aktiv, når man scroller på websider, bevæger sig rundt i menuerne eller spiller spil.

Men hvor brugerne af Samsung Galaxy S20+ blev tvunget til at vælge imellem den høje QHD+ opløsning og den høje opdateringsfrekvens (der kun kunne køre i FHD-opløsning), så er skærmen på Samsung Galaxy S21+ simpelthen blevet nedgraderet i forhold til sidste års model. Nu er den maksimale opløsning blot 2400 x 1080 pixel (FHD+), hvilket er en ret kedelig måde at løse dilemmaet på. Det er en ommer, Samsung!

Især fordi Galaxy S21+ ellers byder på en skærm, der er tæt på at være uovertruffen. Skærmbilledet er knivskarpt og meget lysstærkt, farverne er ekstremt kraftige, og det er en vaskeægte fornøjelse at se indhold i høj kvalitet (f.eks. fra Netflix) på den HDR10+ certificerede skærm. Der er stor dybde i billedet, og kontrastniveauet er det bedste, vi har set. Og brugeroplevelsen, når man bevæger sig rundt i menuer, på websider og på hjemmeskærmen, er ekstremt flydende og hurtig.

Også når det gælder lydoplevelsen, leverer Galaxy S21+ varen. Mobilen byder på højopløst lyd ved hjælp af den indbyggede 32 bit DAC og understøtter bl.a. Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.

Lydkvaliteten, når man bruger Galaxy S21+ som lydkilde til musik-streaming, er rigtig god, og der sidder også et sæt gode stereohøjttalere i mobilen, så den med god samvittighed kan bruges til at se korte videoer, spille spil eller samtale håndfrit uden hovedtelefoner.

Blandt andre kameranyheder er muligheden for at optage video i 8K-opløsning (med op til 60 fps). (Foto: Samsung)

Kamera

Samsung har forsynet Galaxy S21+ 5G med et kameramodul med 12 megapixel ultravidvinkel (f/2.2), 12 megapixel almindelig vidvinkel (f/1.8 med optisk billedstabilisering) samt 64 megapixel tele. Frontkameraet er på 10 megapixel (f/2.2).

De fleste af kamerafunktionerne kender vi fra sidste års Galaxy S20-serie. Bl.a. Space Zoom, som er Samsungs navn for en zoomfunktion, der kombinerer optisk og digital zoom med digital beskæring af motivet på billedet, således at man kan zoome op til 30x ind på ethvert objekt.

I praksis foregår det via telelinsen på 64 megapixel. Den har reelt kun 1,1x optisk zoom, men kombineret med digital zoom øges dét tal til såkaldt 3x hybrid optisk zoom. Resten foregår ved at beskære (croppe) billedet, hvilket kan lade sig gøre på grund af den høje opløsning på 64 megapixel. 

zoom1 zoom2 zoom3 zoom4 zoom5
<
>
Karlsbroen i Prag fotograferet med hhv. ultravidvinkel, vidvinkel, 3x zoom, 10x zoom og 30x Space Zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Resultatet er dog ikke overbevisende. Snarere er der – ligesom sidste år – tale om en gimmick, som overhovedet ikke kan producere ordentlige billeder.

Af reelle kameranyheder skal nævnes, at man med Galaxy S21+ kan filme video med op til 4K-opløsning og 60 fps med alle kameraets objektiver. For at få mest muligt ud af dette teknologiske fremskridt har Samsung introduceret en ny kamerafunktion ved navn Director’s View, som lader brugeren skifte manuelt mellem kameraets forskellige objektiver, når der optages video.

Frontkameraet på 10 megapixel kan skifte mellem almindelig vidvinkel og en slags ultravidvinkel, og tager glimrende portrætfotos med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Samtidig kan man se sig selv i hjørnet af skærmen – og på optagelserne – og vi tror på, at den nye funktion vil blive modtaget med kyshånd af YouTubere og andre influencere. I hvert fald er Director’s View særdeles nem at bruge i praksis, og resultatet bliver en type video, vi ikke tidligere har set fra en mobiltelefon.

Billeder taget om natten eller i mørke omgivelser er også blevet bedre takket være kunstig intelligens, der gør sensoren hurtigere, så den lukker mere lys ind.

TV-tårnet Žižkov i Prag fotograferet om aftenen. Glimrende billede, der næsten gengiver farverne, som de ser ud i virkeligheden, uden at overbelyse hele motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Under skærmen på Galaxy S21+ sidder Samsungs egen spritnye 5 nm 64 bit octa-core Exynos 2100-processor. Desuden kommer mobilen med 5G (SA, NSA samt Sub-6/mmWave), Wi-Fi 6, 25 watt hurtigopladning samt 15 watt trådløs opladning og mulighed for at oplade andre enheder trådløst.

Ligesom Apple leverer Samsung sine nyeste mobiler i klimavenlig indpakning uden medfølgende oplader. Har man ikke en oplader i forvejen og er nødt til at købe den som tilbehør, er den samlede pris for mobil og oplader på niveau med sidste års pris for den tilsvarende Galaxy S20+ inklusive oplader.

Vi har kørt alle vores gængse benchmark-tests på mobilen, og ikke overraskende er Galaxy S21+ stort set den kraftigste smartphone, man i skrivende stund kan købe for penge. Den er ikke helt så vild som vores testeksemplar af Galaxy S21 Ultra, men det skyldes ene og alene, at Galaxy S21+ må nøjes med 8 gigabyte RAM mod de 16 gigabyte RAM, der sidder i Ultra-modellen.

Den nærmeste konkurrent i prisklassen er iPhone 12 Pro, og sammenligner vi testresultaterne, så vinder Apple, for så vidt angår Geekbench 5, der måler CPU’ens generelle ydelse. Derimod er Samsungs mobil hurtigst i tests, der måler den grafiske ydelse – såsom GFXBench og 3DMark. I daglig brug er det svært at mærke nogen reel forskel.

Faktum er, at Samsung Galaxy S21+ yder som et atomkraftværk. Her er ingen slinger i valsen, alting går lynhurtigt, og især med den høje opdateringsfrekvens på 120 Hz glider alt i brugerfladen som i olie, og hverken de tungeste apps (spil som Asphalt 9) eller heftig multitasking giver mobilen sved på panden.

64Mp 64Mp_resized
<
>
Og her er der zoomet ind på en detalje i billedet ved hjælp af Quick Crop-funktionen i Galleri-app’en. Billedet er stadig skarpt og i fokus, selv om man kommer meget tættere på. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Her er mobilen, som sætter sig mellem to stole i Galaxy S21-serien. Samsung Galaxy S21+ har nemlig ikke alle de fede kamerafunktioner fra Galaxy S21 Ultra, men koster alligevel en del mere end den almindelige Galaxy S21 uden at have ret meget andet ekstra at byde på end en større skærm. Og når skærmopløsningen tilmed er den samme på den større model, blot spredt ud over et større areal, bliver pixeltætheden lavere, og det betyder i praksis, at Galaxy S21+ faktisk har den dårligste skærm blandt de tre modeller i Galaxy S21-serien.

Desuden er den lavere FHD+ opløsning en decideret nedgradering i forhold til sidste års Galaxy S20+ model, mens prisen (hvis man også investerer i en 25 watt oplader) er den samme. Det er et sært valg, som Samsung nok har truffet for at mindske strømforbruget, men som alligevel burde have betydet et yderligere nedslag i prisen.

Det gør Samsung Galaxy S21+ til lidt af et stedbarn i Galaxy S-familien. Og selv om mobilen i sig selv er glimrende på mange punkter, er den derfor svær for os at anbefale.

Karakter
Samsung Galaxy S21+ 5G
High End

Home mener

Godt kamera med kreative muligheder. Knivskarp og lysstærk skærm med adaptiv 120 Hz opdateringsfrekvens, kombineret med flot design og ekstremt høj ydelse. Leveres uden oplader, og skærmopløsningen er for lav i betragtning af den store skærmstørrelse.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Lyd & Billede
Scroll to Top