Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy S21 Ultra

Android er kommet hjem

Samsung Galaxy S21 Ultra er mobilmarkedets vildeste monstermobil, som gør op med fortidens synder.

Skrevet af / 29/01/2021 - 09:00
Samsung Galaxy S21 Ultra
Peter Gotschalk

Sidste år lancerede Samsung den første såkaldte Ultra-model i Galaxy S-serien. Samsung Galaxy S20 Ultra var utvivlsomt en monstermobil ulig ret meget andet, vi tidligere havde set, men den var også på en eller anden måde ufærdig. 

I år er Samsung så klar med efterfølgeren Galaxy S21 Ultra, der skal rette de skønhedsfejl, som gjorde os lidt skeptiske over for forgængeren. Den har endnu flere kræfter og et væld af nye funktioner, men i modsætning til sidste års flagskibsmodel er den også blevet køn at se på.

Samsung Galaxy S21 Ultra fås i to matte farver, Phantom Silver og Phantom Black. Både på for- og bagsiden er mobilen beskyttet af Gorilla Glass Victus. (Foto: Samsung)

Udseende og konstruktion

Sidste år kaldte vi nemlig forgængeren, Galaxy S20 Ultra, for decideret “grim”. Det var, som om man havde glemt at inddrage designerne, da først ingeniørerne var færdige med at spække den nye mobil med funktioner og det enorme kameramodul.

Men med Galaxy S21 Ultra er der i år kommet andre boller på suppen. Designet er blevet fornyet med et kameramodul, som er sømløst integreret og flugter med den metalramme, der omkranser mobilens krop, ligesom den nye monstermobil kommer i nye matte farver, Phantom Silver og Phantom Black, som betyder, at mobilen ikke samler på fedtfingre og er blevet væsentlig nemmere at holde i hånden.

kameremodul1 kameramodul2
<
>
Kameramodulet er blevet sømløst integreret med resten af mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen er stort set rammeløs og har frontkameraet indbygget som et udstanset hul i skærmen. Både for og bag sidder der Gorilla Glass Victus, mens den smalle metalramme er fremstillet af hærdet aluminium, der dog er farvet sort og dermed kommer til at ligne plastic, hvilket egentlig er vores eneste kritikpunkt, for så vidt angår mobilens udseende.

Byggekvaliteten er der nemlig ikke noget at udsætte på. Samsung Galaxy S21 Ultra vejer en smule mere end forgængeren, men først og fremmest føles den robust og solid – som om man da godt lige i en snæver vending kunne banke et søm i en væg med telefonen, hvis hammeren er blevet væk. Galaxy S21 Ultra er da også IP68-certificeret, så det er helt officielt, at den bør kunne holde til lidt af hvert.

Læs også Mobil eller kamera? Mange har gemt kameraet af vejen, i takt med at mobilerne har fået bedre kameraer og antallet af billeder, folk tager, er eksploderet. Men hvor godt er mobilkameraet egentlig?

Skærm og lyd

Samsung Galaxy S21 Ultra kommer med en Dynamic AMOLED 2X-skærm med adaptiv 120 Hz opdateringsfrekvens, HDR10+ certificering og en maksimal lysstyrke på op til 1500 nit. Det er mere end nok til, at man sagtens kan bruge mobilen udendørs, mens solen skinner fra en klar himmel. Noget, det sågar lykkedes os at bekræfte, da solen for en stund skinnede gennem januar-skydækket. Man skal åbenbart helt til Sahara, før det ikke længere er muligt at se, hvad der sker på skærmen.

Opdateringsfrekvensen er adaptiv for at spare på strømforbruget. Det betyder i praksis, at skærmfrekvensen tilpasser sig automatisk, afhængigt af hvad der foregår på skærmen. Kigger man på et foto, sænkes frekvensen helt ned til 10 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale opdateringsfrekvens på 120 Hz er aktiv, når man scroller på websider, bevæger sig rundt i menuerne eller spiller spil.

Og hvor brugerne af Samsung Galaxy S20 Ultra blev tvunget til at vælge imellem den høje QHD+ opløsning og den høje opdateringsfrekvens, hvilket var et af de væsentlige kritikpunkter i sidste års test, så er Samsung Galaxy S21 Ultra uden problemer i stand til at opretholde frekvensen på 120 Hz i den høje opløsning. Lækkert!

Samsung Galaxy S21 Ultra
Som den første smartphone nogensinde i Galaxy S-serien understøtter S21 Ultra Samsungs S-Pen. Dog blot i en særlig stylus-version, der skal tilkøbes separat og ikke har helt de samme funktioner, som den S-Pen, der følger med automatisk, hvis man investerer i en mobil fra Samsungs Galaxy Note-serie. (Foto: Samsung)

I praksis betyder det, at Galaxy S21 Ultra byder på en skærm, der er tæt på at være uovertruffen. Skærmbilledet er knivskarpt og meget lysstærkt, farverne er ekstremt kraftige, og det er en vaskeægte fornøjelse at se indhold i høj kvalitet (f.eks. fra Netflix) på den HDR10+ certificerede skærm. Der er stor dybde i billedet, og kontrastniveauet er det bedste, vi har set. Og brugeroplevelsen, når man bevæger sig rundt i menuer, på websider og på hjemmeskærmen, er ekstremt flydende og hurtig.

Også når det gælder lydoplevelsen, leverer Galaxy S21 Ultra varen. Mobilen byder på højopløst lyd ved hjælp af den indbyggede 32 bit DAC og understøtter bl.a. Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.

Lydkvaliteten, når man bruger Galaxy S21 Ultra som lydkilde til musik-streaming, er rigtig god, og der sidder også et sæt gode stereohøjttalere i mobilen, så den med god samvittighed kan bruges til at se korte videoer, spille spil eller samtale håndfrit uden hovedtelefoner.

20210126_145030 20210126_145033 20210126_145037 20210126_145043 20210126_145116
<
>
Trekronerfortet i Københavns havn fotograferet fra Kastellet med hhv. ultravidvinkel, vidvinkel, 3x zoom, 10x zoom og 100x Space Zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Alt andet lige er det dog kameraet, der gør, at Samsung Galaxy S21 Ultra stikker helt af. Ligesom sidste års Galaxy S20 Ultra har det fire objektiver, men hvor 2020-modellen kom med en telelinse på 48 megapixel og en dedikeret DepthVision ToF-linse til at beregne afstanden mellem mobil og motiv, så satses der med Galaxy S21 Ultra i stedet på en sensor med laserautofokus samt to separate teleobjektiver på hver 10 megapixel, hvor det ene kommer med 3x optisk zoom og det andet med 10x optisk zoom.

Dertil kommer et almindeligt vidvinkelobjektiv på vanvittige 108 megapixel (f/1.8 med optisk billedstabilisering) med 12 bit HDR samt et ultravidvinkelobjektiv på 12 megapixel (f/2.2).

Resultatet er ret overbevisende. Så længe man holder sig til at zoome op til 10x, bliver resultatet stort set støjfri og skarpe billeder. Samsung har simpelthen bygget en vaskeægte paparazzi-mobil, som kan komme tættere på motivet med brugbare resultater end nogen anden mobil, vi har testet.

Frontkameraet er på 40 Mp og kommer med fasedetektion AF. Det kan skifte mellem almindelig vidvinkel og en slags ultravidvinkel og tager glimrende portrætfotos med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Dog skal det understreges, at 100x Space Zoom, al den nye teknologi til trods, ikke er blevet en pind bedre end sidste år. Der er stadig tale om en gimmick, som overhovedet ikke kan producere ordentlige billeder.

Af andre kameranyheder skal nævnes, at man med Galaxy S21 Ultra kan filme video med op til 4K-opløsning og 60 fps med alle kameraets objektiver. For at få mest muligt ud af dette teknologiske fremskridt har Samsung introduceret en ny kamerafunktion ved navn Director’s View, som lader brugeren skifte manuelt mellem kameraets forskellige objektiver, når der optages video.

Samtidig kan man se sig selv i hjørnet af skærmen – og på optagelserne – og vi tror på, at den nye funktion vil blive modtaget med kyshånd af YouTubere og andre influencere. I hvert fald er Director’s View særdeles nem at bruge i praksis, og resultatet bliver en type video, vi ikke tidligere har set fra en mobiltelefon.

 

Selvfølgelig er de mange nye funktioner, som blev introduceret sidste år sammen med Galaxy S20 Ultra, ikke forsvundet. Det gælder bl.a. muligheden for at tage billeder med vidvinkelobjektivet på 108 megapixel.

Hver gang der tages et billede, kombinerer kameraet ni pixels til én pixel (pixel binning). Således kan man f.eks. fotografere et større motiv for derefter i efterbehandlingen – som foregår direkte i mobilens Galleri-app – at zoome ind på et bestemt udsnit og så croppe billedet.

Det nye billede bliver også højopløst og ultraskarpt, ligesom det er utrolig nemt at bruge crop-funktionen i Galleri-app’en. Her har Samsung virkelig fundet på noget genialt, selv om man lige skal huske, at de originale 108 megapixel billeder typisk fylder 30 megabyte i mobilens lager. Desuden kan kameraet kun fange 108 megapixel billeder i 4:3-format, da det er den almindelige vidvinkel, der gør alt arbejdet. Der er til gengæld ikke noget til hinder for, at de croppede billeder gemmes i andre formater.

108mp 108mp_resized
<
>
Og her er der zoomet ind på en detalje i billedet ved hjælp af Quick Crop-funktionen i Galleri-app’en. Billedet er stadig skarpt og i fokus, selv om man kommer meget tættere på. (Foto: Peter Gotschalk)

Billeder taget om natten eller i mørke omgivelser er også blevet bedre takket være kunstig intelligens, der gør sensoren hurtigere, så den lukker mere lys ind.

Det er svært at sige, om Samsung Galaxy S21 Ultra har mobilmarkedets bedste kamera. Apples nyeste iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max leverer også imponerende resultater, men helt sikkert er det, at Samsung med de nye zoomfunktioner og funktioner som Director’s View har skabt et kamera, som er brugbart for de fleste og ligefrem tigger og beder om at blive brugt kreativt.

aften_iphone12pro aften_galaxy
<
>
Hvilken aftenbillede er bedst? Dette billede taget med iPhone 12 Pro Max er en smule mere naturligt i farverne. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Under skærmen på Galaxy S21 Ultra sidder Samsungs egen spritnye 5 nm 64 bit octa-core Exynos 2100-processor. Desuden kommer mobilen med 5G (SA, NSA samt Sub-6/mmWave), Wi-Fi 6E, 25 watt hurtigopladning samt 15 watt trådløs opladning og mulighed for at oplade andre enheder trådløst.

Ligesom Apple leverer Samsung sin nyeste topmobil i klimavenlig indpakning uden medfølgende oplader. Har man ikke en oplader i forvejen og er nødt til at købe den som tilbehør, er den samlede pris for mobil og oplader på niveau med sidste års pris for den tilsvarende Galaxy S20 Ultra inklusive oplader.

Vi har kørt alle vores gængse benchmark-tests på mobilen, og ikke overraskende er Galaxy S21 Ultra stort set den kraftigste smartphone, man i skrivende stund kan købe for penge.

Den nærmeste konkurrent i prisklassen er iPhone 12 Pro Max, og sammenligner vi testresultaterne, så vinder Apple, for så vidt angår Geekbench 5, der måler CPU’ens generelle ydelse. Derimod er Samsungs mobil hurtigst i tests, der måler den grafiske ydelse – såsom GFXBench og 3DMark. I daglig brug er det svært at mærke nogen reel forskel.

Faktum er, at Samsung Galaxy S21 Ultra yder som et atomkraftværk. Her er ingen slinger i valsen, alting går lynhurtigt, og især med den høje opdateringsfrekvens på 120 Hz glider alt i brugerfladen som i olie, og hverken de tungeste apps (spil som Asphalt 9) eller heftig multitasking giver mobilen sved på panden.

Desværre tærer det høje energiniveau på batteriet, der ikke holder lige så længe i vores benchmark-test, som tilfældet var for sidste års Galaxy S20 Ultra. Det er det eneste skår i glæden, som ellers er stor over dette pragteksemplar af en Android-mobil.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Med de nye zoomfunktioner og funktioner som Director’s View har Samsung med Galaxy S21 Ultra skabt et mobilkamera, som er brugbart for de fleste og ligefrem tigger og beder om at blive brugt kreativt. (Foto: Samsung)

Konklusion

Da vi for få måneder siden testede Apple iPhone 12 Pro Max, kaldte vi den for “den, de andre skal slå”. Om Samsung Galaxy S21 Ultra ligefrem kan slå iPhone 12 Pro Max, er et åbent spørgsmål. På nogle punkter kan den helt sikkert, mens iPhone-topmodellen på andre punkter stadig er overlegen. Men helt sikkert er det, at hvis man hellere vil have en Android-mobil end en iPhone, så er Samsung Galaxy S21 Ultra uden diskussion den bedste smartphone, man kan købe for penge lige nu.

Sidste års Android-konge var OnePlus 8 Pro, men hvis den kinesiske mobilproducent skal tilbageerobre den titel fra Samsung i år, skal den kommende OnePlus 9 Pro hive mere end én kanin op af hatten. Indtil det (måske) sker, er Samsung Galaxy S21 Ultra absolut klasseledende.

Karakter
Samsung Galaxy S21 Ultra
High End

Home mener

Imponerende godt kamera med kreative muligheder. Knivskarp og lysstærk skærm med adaptiv 120 Hz opdateringsfrekvens kombineret med flot design og ekstremt høj ydelse. Leveres uden oplader, og batterilevetiden er ikke imponerende.

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Ikonisk mobil er tilbage

Samsung er i fare for at Motorola overhaler indenom

Huawei Honor er tilbage!

Større og hurtigere

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Scroll to Top