Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Huawei Mate Xs

Et smugkig på fremtidens smartphone

En imponerende opvisning i, hvad der er teknisk muligt i dag, men næppe et fornuftigt valg.
Karakter
Huawei Mate Xs
Lyd & Billede mener
Faktisk en tablet, der kan være i lommen. Smart udnyttelse af formatet. Glimrende ydelse. Virkelig gode kameraer.
Ingen apps fra Google. Virker skrøbelig. Ikke trådløs opladning eller ansigtsoplåsning. Ekstremt høj pris.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 10, EMUI 10
  • Skærm (udfoldet): 8″ OLED, 2480 x 2200, 414 ppi
  • Skærme (sammenfoldet): 6,6″ OLED, 2480 x 1148 / 6,38″ OLED, 2480 x 892
  • Processor: 2,86/2,36/1,95 GHz Kirin 990 octa-core
  • Hukommelse: 8 GB RAM / 512 GB lager (+ Nano Memory-kort op til 256 GB)
  • Kameraer: 16 Mp 17 mm f/2.2 / 40 Mp 27 mm f/1.8 / 8 Mp 52 mm f/2.4
  • Trådløst: 5G, Wi-Fi 5 (ac), Bluetooth 5.0, NFC
  • Mål og vægt: 79-146 x 161 x 11 mm / 300 g
  • Batteri: 4500 mAh, 55 W hurtigopladning
  • Web: consumer.huawei.com/dk
Benchmarks

Vejl. pris 18 500 Produktside

Opdateret:

Der er ikke noget, der er mere hot lige nu, end foldbare smartphones. For godt et år siden viste Samsung deres Galaxy Fold frem på Mobile World Congress. Men bare få måneder senere måtte debuten udsættes, da den viste sig at have problemer med holdbarheden. I stedet kom den først i efteråret.

Nogle dage efter Samsung præsenterede Huawei deres foldbare Mate X, men efter at være blevet udskudt blev den aldrig lanceret her i Norden. I stedet er de gået direkte til den opdaterede model Huawei Mate Xs. Sandsynligvis fordi de ikke ønsker at gentage Samsungs fejl.

En helt okay tablet, i betragtning af at den kan være i en lomme! (Foto: Huawei)

Udseende og konstruktion

Samsung Fold har en konstruktion, hvor man folder telefonen sammen som et skjold rundt om skærmen, med en ekstra skærm på ydersiden. Huawei har i stedet valgt at have en skærm, der følger ydersiden af den sammenfoldede mobil.

Annonce

Fordelen er, at man ikke behøver at bekymre sig om en bule på skærmen og dermed et kompliceret hængsel. Man behøver heller ikke at have en ekstra skærm, idet den samme skærm bruges både i sammenfoldet og udfoldet tilstand. Ulempen er selvfølgelig, at den mest følsomme del af mobilen altid er udad.

De fleste af os køber covers og skærmfilm eller panserglas for at beskytte vores dyrbare mobiler, selv om de har det nyeste ridsebestandige glas. Problemet er, at Mate Xs ikke kan have glas, fordi den er foldbar, og man kan ikke sætte ekstra beskyttelse på den. Der er bare en ramme rundt om kanten, som til en vis grad beskytter mod stød fra siden.

At stikke en så dyr mobil i lommen uden nogen beskyttelse gør i hvert fald os nervøse. Men måske er det uberettiget, for Huawei lover, at skærmen er beskyttet af en meget solid polymer. Kun længere tids brug kan afklare, hvor solid den egentlig er.

Et enklere hængsel burde give færre problemer end på Galaxy Fold. (Foto: Lyd & Billede)

Skærm

Mate Xs’ design betyder, at man selv i sammenfoldet tilstand har en skærm, der er lige så stor som på andre topmobiler. Derfor glemmer man let, at den er foldbar, og bruger den som en hvilken som helst anden mobil.

Annonce

Når man folder den ud, er det straks en anden sag, da skærmen faktisk er større end på iPad Mini! Den er dog mere kvadratisk, så man kan ikke bruge hele skærmoverfladen til f.eks. at se film. Til websites, skrivning og billedredigering er den ekstra skærmoverflade derimod guld værd.

Da der er tale om en OLED-skærm på en topmodel, er billedkvaliteten selvfølgelig også i top. Vi får total sort og dermed fantastisk kontrast samt livlige farver og fuldt tilstrækkelig lysstyrke. Skærmen er også imponerende højopløst, hvilket er rart både til at læse lille tekst og efterbehandle billeder i høj opløsning.

Ultravidvinkel-, vidvinkel- og teleobjektiv af høj kvalitet. (Foto: Lyd & Billede)

Kamera

Huawei er kendt for deres fremragende kameraer, der er udviklet i samarbejde med Leica. Mate Xs er udstyret med tre kameraer: En ultravidvinkel, en normal vidvinkel og et teleobjektiv. Teleobjektivet er ikke lige så avanceret som på Huawei P30 og P40, men mindst lige så godt som på Galaxy Fold.

Der er ikke noget selfie-kamera; i stedet vender man bare mobilen og retter hovedkameraet mod sig selv. Så vågner skærmen på bagsiden automatisk og viser dig, hvordan du ser ud. Meget praktisk!

Annonce

Kameradelen kan bruges som håndgreb i udfoldet tilstand. (Foto: Huawei)

Ligesom med Huaweis tidligere mobiler bruges der en masse software til at forbedre billederne. Noget, som for bare få år siden gav et unaturligt resultat. Det er dog blevet væsentlig bedre og bruges på en smartere måde til at få bedre billedkvalitet.

I det store og hele var vi meget tilfredse med både billedkvalitet, skarphed og farvegengivelse. Det er især imponerende, at Mate Xs formår at få fuldt godkendte billeder i svagt lys.

Imponerende resultat i belysning, der svarer til stearinlys. (Foto: Lyd & Billede)

I brug

Vi må sige, at formatet fungerer. I sammenfoldet tilstand føles den præcis som en almindelig mobil, bare lidt tykkere og tungere. Og i udfoldet tilstand kan den tykkere del, der indeholder kameraerne, bruges som håndgreb. Hvis vi bare var overbevist om holdbarheden, ville selve konstruktionen have fået en tommel op.

Annonce

Det store problem er dog, at Google ikke må levere software til Huawei. Selv om telefonen kører Android, er der ingen Google Play Store at downloade apps fra. I stedet er man henvist til Huaweis eget App Gallery.

Det lyder, som om det kunne blive en lige så stor katastrofe som Microsofts Windows Phone, der aldrig kom med i kampen. Men Huawei har gjort overraskende hurtige fremskridt, og vi finder apps som Microsoft Office, Tidal og Trivago. Men også lokale apps, og det rygtes, at mange flere vil komme i løbet af kort tid.

Desuden kan man altid downloade Amazon Appstore, og her findes Facebook, Messenger, Instagram, Spotify og andre nødvendige apps faktisk. Huawei har også noget kaldet Quick Apps, som er en nem måde at præsentere websites som en slags simplere apps på. Her er de første skandinaviske apps allerede begyndt at dukke op, såsom svenske Aftonbladet, norske Aftenposten og danske DR Nyheder. Samt globale som DHL.

Med lidt fiksfakserier kan man faktisk få mange af de mest populære apps. (Foto: Lyd & Billede)

Ydelse

Mate Xs er udstyret med Kirin 990, Huaweis nyeste processor, ligesom Huawei P40. Dermed er den 15-25 procent hurtigere end den gamle P30 og Samsung Galaxy Fold, hvad ren regnekraft angår. Også i daglig brug er der en tilsvarende forbedring af ydelsen.

Annonce

Den største forbedring er – lidt uventet – AI-ydelsen, som er et område hastigt på vej frem. Derimod er der underligt nok ikke gjort nogen større fremskridt, hvad den grafiske ydelse angår.

En af de hurtigste mobiler på markedet. (Foto: Lyd & Billede)

Konklusion

Huawei har formået at overbevise os, når det gælder, hvordan man en foldbar smartphone skal konstrueres. Formatet fungerer, og det føles ikke spor underligt at bruge den. Skærmen er glimrende, kameraerne er fremragende, og den er meget hurtig.

Men der er tre store problemer. Vi er ikke helt overbevist om den langsigtede holdbarhed. Hvilket er et stort problem, da den ovenikøbet koster en masse penge. Og endelig afhænger det hele af, om de vigtigste apps faktisk dukker op, da Google ikke må levere til Huawei på nuværende tidspunkt.

Nu er det alt sammen mest akademiske spørgsmål, da der nok ikke er nogen, der seriøst overvejer at købe Mate Xs som deres næste hverdagsmobil. Nej, den er en opvisning i, hvor tæt man er på fremtidens smartphone. Og så måske noget, man kan prale med, hvis man har uanstændig mange penge.

Annonce

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.