data-srcset
Duel2 gaming-mobiler

Gaming i lommeformat

Du kan godt tage det med dig! Gaming-mobiler lover dig action, hvor du går og står.

 • Produkter i testen
 • Asus ROG Phone
 • Razer Phone 2
 • Computerspil – gaming – er en industri, der er vokset eksplosivt de seneste år. Og det er ikke længere kun noget, som forbindes med bumsede teenagere i sene nattetimer. At spillene har fået folkelig appel, kan f.eks. ses på, at spillet Red Dead Redemption 2 i sin åbningsweekend solgte for 725 millioner dollars. Det er 85 millioner dollars mere end rekorden i filmens verden, hvor Avengers: Infinity War solgte billetter for 640,5 millioner dollars hen over åbningsweekenden. Så spil er big business!

  Vi har fulgt udviklingen og har testet en bred vifte af gaming-grej til spillehulen derhjemme. Fra mus til skærme – og selvfølgelig masser af computere. Men det har alt sammen været til hjemmebrug. Denne gang har vi taget fat på en helt ny kategori af spiludstyr, der lover underholdning og action, hvor du går og står. Vi taler om gaming-mobiler.

  Effektræs i lommen

  Det, der adskiller gaming-udstyr fra andet computergrej, er de grafiske kræfter. Gaming-computere udstyres med grafikkort, hvis regnekraft langt overgår processoren på bundkortet. Det giver flot 3D-grafik – og masser af spildvarme, der ledes væk med kraftige blæsere.

  I en smartphone er forholdene mere komplicerede. For det første findes der ikke separate 3D-grafikprocessorer til mobil gaming, som udviklerne kan flå ned fra hylderne. Den slags er indbygget i selve processoren. For det andet sætter telefonens størrelse grænser for, hvor meget varme der kan afledes. Og batteriet begrænser, hvor længe der kan spilles.

  Gaming-telefonerne er derfor udstyret med kraftige 4000 mAh batterier og væskekøling (!) for at aflede varmen fra processoren. Det sikrer, at ydelsen forbliver høj, mens almindelige smartphones drosler hastigheden ned for at undgå hedeslag.

  Skal jeg købe en gaming-mobil?

  Gaming-mobilerne i testen befinder sig ubestrideligt i den øverste topklasse på smartphone-markedet. De er bygget over den nyeste teknologi og giver de nyeste Android-spil de bedst mulige betingelser. Og det gælder i øvrigt, uanset hvilken af dem du vælger. Under den smarte overflade er de nemlig så godt som identiske.

  Det mere komplicerede spørgsmål er, om du i det hele taget skal vælge en gaming-mobil, eller om en mere almindelig smartphone er løsningen. Hvad angår processorkraft og grafisk ydelse, er de hverken bedre eller dårligere end de nyeste premium-mobiler, som er bygget over samme platform. Og flere af disse kan købes en tredjedel billigere.

  annonce

  Der, hvor gaming-mobilerne skiller sig ud, er på skærmen, der er hurtigere end gængse smartphones, samt på styringen.

  annonce
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Leave a Reply

    Subscribe  
  Notify of
  Produkter i testen
   data-srcset
  Asus ROG Phone
  Asus ROG Phone er en solid gamer-mobil med mulighed for udvidelser i det uendelige.

  Asus behøver ingen introduktion, når det gælder gaming-pc’er, men den splinternye Asus ROG Phone er firmaets første bud på en smartphone specielt til gamere.

  Skærmen er på 6 tommer og i FHD+ opløsning (2126 x 1080). Det interessante er dog, at den har en opdateringshastighed på 90 Hz og er af AMOLED-typen. Skærmen fylder det meste af fronten. På den buede glasbagside finder man to kameraer, fingeraftrykslæser samt lufthuller til køling! Kameraerne er de samme som i den civile topmodel, ZenFone 5Z.

  Ud over USB-C-port og hovedtelefonstik i bunden er der en udvidelsesport på midten med en dobbelt USB-C-forbindelse til tilslutning af ekstraudstyr. Og det er der meget af.

  Byg videre på telefonen

  Asus ROG Phone er ikke blot en telefon, men kommer med et helt “økosystem” af tilbehør, der kan udvide mulighederne. Den mest populære bliver sikkert “gaming vice”, der forlænger telefonen i begge ender med trykknapper og joysticks – ligesom det er set på Nintendo Switch. Et andet tilbehør er en docking-station, der udvider med USB-porte, Ethernet og skærmudgange til HDMI og DisplayPort, så man kan bruge telefonen som stationær spilcomputer.

  Endelig er der en håndholdt dock med en ekstra 6 tommers AMOLED-skærm, som gør det muligt at spille med to skærme i de spil, der understøtter dette. Det er fedt, men antallet af Android-spil skrevet til to skærme er begrænset, og spørgsmålet er, hvor mange der vil lægge et par tusind kroner oven i telefonens pris for, hvad der mest af alt minder om en moderne luksusudgave af Nintendo DS.

  Selv uden ekstraudstyret er det en fornøjelse at spille på ROG Phone. Skærmen er blændende skarp og farverig, og opdateringshastigheden på 90 Hz sikrer, at den aldrig hakker, når billedet panoreres. I hvert fald ikke på grund af skærmen. Og takket være såkaldte “air triggers” (berøringssensorer) i hver side har man mere styr på spillet end med touch-skærmen alene.

  Benchmarks

  Asus ROG Phone er udstyret med en Snapdragon 845-processor, der er den hurtigste på markedet lige nu. Den finder man bl.a. også i Asus’ egen ZenFone 5Z, men processoren er her håndplukket. I ROG Phone arbejder den ved 2,96 GHz i stedet for de normale 2,8 GHz. Hukommelsen er også gavmild: 8 GB ram og 128 GB lager.

  annonce

  Ydelsen er – selvfølgelig – i top. Det gælder både i Geekbench, PCMark Work 2.0 og de 3D-tunge AnTuTu 7 og 3DMark Sling Shot Unlimited. Overalt er scoren blandt de højeste, vi har målt. Retfærdigvis er der ingen større forskel sammenlignet med Razer Phone 2 eller for den sags skyld ZenFone 5Z. Da alle tre bruger samme processor og dermed også samme integrerede 3D-processor, er det ikke overraskende.

  annonce

  Batteriet på 4000 mAh klarer fire timer og seks minutter i batteritesten. Det er udmærket for en så processorkraftig telefon.

  Konklusion

  Asus ROG Phone er et vellykket bud på en smartphone med særlig fokus på gaming. Ydelsen er den bedste, man kan få fra Android lige nu, og selv om man kan finde lige så hurtige telefoner til lavere pris, opvejes merprisen af den lækre 90 Hz AMOLED-skærm.

  ROG Phones særlige fortrin er imidlertid det store udvalg af ekstraudstyr, der føjer flere ekstra dimensioner til spilmulighederne. Det føjer dog også til prisen, men udvidelsen med dobbelte joysticks er et nærmest uundværligt pletskud.

  picture1 picture2 picture3 picture4
  <
  >
  Man kan købe en ekstraudstyr af alle slags til Asus ROG Phone. Det mest nødvendige er en “forlænger” med indbyggede joysticks.
  annonce
  Fakta
  • Skærm: 6,0" AMOLED, 2160 x 1080
  • CPU: 2,96 GHz Qualcomm Snapdragon 845 octa-core
  • GPU: Adreno 630
  • Hukommelse: 8 GB ram / 128 GB lager
  • Styresystem: Android 8.1
  • Kamera: 12 Mp f/1.7 + 12 Mp f/2.2 120° vidvinkel / 8 Mp 20 mm f/2.0
  • Tilslutninger: 2 x USB-C, hovedtelefon (3,5 mm stereo-minijack)
  • Trådløst: LTE13, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac, NFC
  • Lyd: HD 24 bit/192 kHz, DTS Ultra 7.1 virtuel surround, aptX/A2DP
  • Batteri: 4000 mAh
  • Farve: Sort
  • Mål og vægt: 76,2 x 158,8 x 8,3 mm / 200 g
  • Web: asus.dk
  Benchmarks Geekbench: 2.529 (single-core), 8.580 (multi-core) AnTuTu 6: 258.938 PCMark Work 2.0: 9.734 Futuremark Sling Shot Unlimited: 4.729 PCMark batteritest: 4:06 timerPris: 6990 kr
  PlusAMOLED-skærmen er vildt lysstærk og farverig! Hurtig hardware og et overflødighedshorn af tilbehør.
  MinusDu får i realiteten samme ydelse med den langt billigere ZenFone 5Z, der dog har mindre ram og lager.
   data-srcset
  Razer Phone 2
  Razer imponerer med den hurtigste mobilskærm, verden endnu har set.

   Alternativer til 2 gaming-mobiler

   (Foto: Huawei)

   En glimrende mobil du aldrig må købe!

   Huawei P40 Pro skulle have været årets bedste kameramobil. I stedet betyder især ét problem, at de fleste bør gå i en stor bue uden om denne mobil.

   (Foto: OnePlus)

   Spar penge på disse tre OnePlus-mobiler

   OnePlus er på vej med ny flagskibsmobil. Derfor er der snart mange penge at spare på de tidligere modeller. Her er de tre bedste.

    data-srcset

   Tre telefoner du ikke kan slå ihjel

   Har du brug for at køre apps på stilladset, eller vil du bare passe din Facebook på fjeldvandringen? Så har du brug for en robust smartphone.

    data-srcset

   Udviklet eller indviklet?

   En imponerende opvisning i, hvad der er teknisk muligt i dag, men næppe et fornuftigt valg.

    data-srcset

   Konsollen er også en mobil

   Anden generation af Asus’ gamer-mobil er topklasse – og forbeholdt de få.

    data-srcset

   Smart budgetvalg

   Moto G er blevet billigere og giver samtidig mere for pengene end nogensinde.

    data-srcset

   Imponerende kamerarekord

   Mi Note 10 jorder konkurrenterne med hele fem kameraer og 108 megapixel opløsning.