Search
Generic filters

TEST : Takstar HF 580

Kinesisk luksus på budget

Planar-hovedtelefoner er normalt hundedyre. Men Takstar HF 580 præsterer at få high-end-teknologien ind i noget, alle har råd til.

Takstar HF 580

Lyd & Billede mener

Superlækker byggekvalitet. Lyden er ren, uanstrengt og dynamisk.
Lidt tilbagetrukket øvre mellemtone. Kræver en god hovedtelefonforstærker.
 • Type: Over-ear, åbne
 • Drivere: 97 x 76 mm planmagnetiske
 • Frekvensområde: 15 Hz – 25 kHz
 • Impedans: 32 ohm
 • Tilslutning: 3,5 mm stereo-minijack, 6,3 mm adapter
 • Vægt: 550 g
 • Web: hoved-grej.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1895 kr

Kinesiske Takstar er ikke så kendte på vores breddegrader, men prisen på under 2.000 kroner for et sæt planmagnetiske hovedtelefoner vækker en naturlig nysgerrighed. For de plejer normalt at have et ciffer mere på prisen.

Planmagnetiske (eller “planar”) hovedtelefoner kan både i opbygning og lyd sammenlignes med elektrostatiske hovedtelefoner. I konventionelle hovedtelefoner er driveren opbygget som en lille højttaler-enhed. I planar-hovedtelefoner er membranen en ultratynd folie, der er udspændt foran en kraftig magnet. Det betyder, at membranen kan gøres meget let, og at den påvirkes jævnt over hele sin flade.

Det giver mulighed for en meget forvrængningsfri og vægtløs gengivelse. Men planar-hovedtelefoner koster oftest en mindre formue på grund af den avancerede opbygning. Audeze og HiFiMan er blandt af de mest kendte tilhængere af planar-hovedtelefoner, men også T+A har for nylig meldt sig ind i klubben med de kolossalt kostbare Solitaire P.

Takstar HF 580 ligner sidstnævnte af ydre, men koster altså en femtendedel, så forventningerne er stemt en smule lavere. Faktisk er HF 580 de billigste planar-hovedtelefoner, vi til dato har set. Man kan få en idé om, at HF 580 nok mest er tiltænkt hjemmemarkedet, når teksten på emballagen og i manualen er på kinesisk. Heldigvis dog med engelsk oversættelse nedenunder.

Kinesiske Takstar er ikke så kendte på vores breddegrader, men prisen vækker en naturlig nysgerrighed. (Foto: Hoved-grej)

Luksus og komfort

Der er ellers ikke sparet på byggekvaliteten, og hvis jeg havde fået hovedtelefonerne stukket i hånden uden anden information, ville jeg have gættet på en langt højere pris. Ørekopperne er store og højglanssorte. Hovedbøjen er foret med tykt kunstlæder. Der medfølger to slags ørepuder: Den ene i luftigt stof, den anden i et sølvfarvet, vævet materiale. Komforten på begge er i top.

Kablet, der er fast monteret, er gummibelagt for at forhindre filtring. Det virker næsten lidt for godt, da kablet er så tykt og kraftigt, at det kan være svært at rette bugtningerne ud, når det har været rullet sammen. Med en længde på hele tre meter kan kablet nå helt fra stereoanlægget til lænestolen. Og det er godt.

Med en vægt på over et halvt kilo er vi i sværvægtsklassen, men heldigvis er vægten godt fordelt, og den rigelige polstring betyder, at HF 580 ikke føles tunge at bære.

 

Kun til hjemmebrug

Det hører til sjældenhederne i dag at finde hovedtelefoner uden indbygget mikrofon og fjernbetjening til mobilen. På den anden side ville den slags moderne pjank være spildt her.

For det første er Takstar HF 580 ikke hovedtelefoner, som man tager med i bussen. Dertil er de for store, tunge og sarte. Og for det andet skal de helst have en ordentlig hovedtelefonforstærker for at yde deres bedste. Her rækker hovedtelefonudgangen (når den overhovedet findes) på en mobil ikke.

Ørekopperne er store og højglanssorte, og hovedbøjen er foret med tykt kunstlæder. (Foto: Hoved-grej)

Lydkvaliteten

Det første, man bemærker, er bassen, som er enorm. Ikke tung og dominerende som i DJ-hovedtelefoner, men magtfuld og dyb. Pauker serveres med tryk, og væg-til-væg-heavy som “Pestilence and Plague” med Judas Priest får en wagnersk storhed. Det er næsten på grænsen til at være for meget, men også kun næsten.

Mellemtonen er virkelig nuanceret og uforvrænget. Det giver en naturlig klang på både stemmer og instrumenter, og selv når det går hedt til, bliver tingene ikke rodet sammen. Selv de mindste detaljer står hårrejsende præcist, når Jonathan Groff lægger stemme til den halvgale King George III i “You’ll Be Back” fra Hamilton.

I den øverste ende af spektret skilles vandene. HF 580 er egentlig velopløste nok i toppen, men den står lidt i skyggen af den flotte mellemtone. Det kan i nogle tilfælde give et lidt indelukket og mindre luftigt indtryk. På positivsiden kan man sige, at der aldrig er noget, der kan få hovedtelefonerne til at lyde skarpt eller pågående.

Diskanten afslører dog også, at Takstar HF 580 er kræsne med, hvad de sluttes til. På hovedtelefonudgangen på en mobil (her Huawei Mate 10 Pro) bliver lyden flad og mørk. Tilsluttet til en fuldvoksen stereoforstærker kommer der bedre detaljer i toppen og kontrol over bassen.

Inden vi bliver for kræsne, skal man heller ikke glemme at se på prisen. Vi har at gøre med planar-hovedtelefoner til en fantastisk lav pris. Og set i det perspektiv er det imponerende, hvad man får. En nærliggende sammenligning kunne være de virkelig vellykkede Ollo HPS S4, der har en lidt mere analytisk klang, men ikke så meget charme som Takstar HF 580.

 

Konklusion

Takstar HF 580 er et spændende bekendtskab med nogle indlysende kvaliteter til en pris, der er svær at konkurrere med. Byggekvaliteten er fremragende, og du får overraskende mange af planar-princippets stærke sider uden de ellers obligatoriske lommesmerter.

Hvis du leder efter et analyseredskab, skal du fortsætte med at lede lidt endnu. Dertil er HF 580 for tunge i bassen og for afdæmpede i toppen. Vil du derimod slappe af i hyggekrogen med klassisk rock – eller for den sags skyld klassisk orkestermusik – er du på rette spor.

High-end-klassen er vi ikke oppe i, men det er svært at finde mange klassiske kablede hovedtelefoner, der giver lige så meget for pengene.

HF 580 er de billigste planar-hovedtelefoner, vi til dato har testet. (Foto: Hoved-grej)
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Citation Tower beviser, at convenience-lyd ikke behøver at være små, diskrete bordhøjttalere med store kompromiser.
  Electrocompaniet har opgraderet deres bedste integrerede forstærker. ECI 6DX MKII har kanongod streaming og alt, hvad du har brug for af digital indmad.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den foldbare smartphone, du altid har ønsket dig.
  Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.
  Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Vejl.pris 6000 kr Fornemme støjdæmpere fra B&O

  JBL Club One

  Vejl.pris 2699 kr JBL blander sig i toppen

  Shure Aonic 50

  Vejl.pris 3200 kr Hele stjernehimlen åbenbarer sig

  Sony WH-1000XM4

  Vejl.pris 2800 kr Den nye konge af støjreduktion
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.