SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

Test : Sennheiser HD 820

Meningsløst fra Sennheiser

Et samlet pressekorps hylder flagskibet HD 820. Her kan du læse, hvorfor de tager fejl.

Sennheiser HD 820

Lyd & Billede mener

Lyden er klarere i overtoneområdet end på mange andre lukkede hovedtelefoner.
Der mangler vigtig information i basområdet, og vokalister lyder tyndt. Dynamikken kan ikke måle sig med de bedste. Lav underholdningsværdi og alt for høj pris!
Type: Lukkede, over-ear

Princip: Dynamisk

Foldbare: Nej

Kontroller og mikrofon: Nej

Kabel: 6,3 mm, 4-pin XLR, balanceret 4,4 mm (alle 3 m)

Elementer: 56 mm

Impedans og følsomhed: 300 ohm / 103 dB/1 V

Vægt: 360 g (uden kabel)

Farve: Sort

Web: sennheiser.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 17.990 kr

At lave gode lukkede hovedtelefoner er ikke nemt. Så snart man forsegler driveren (“højttaler-enheden”) inde i et kammer, sænkes både slaglængden og hastigheden på aflevering af transienter. Desuden får kammeret en større rolle i lydbilledet, da mere lyd reflekteres fra dets vægge og tilbage i øret. I åbne hovedtelefoner er det næsten kun vibrationerne fra selve driveren, der bestemmer lyden.

Fordelene ved lukkede hovedtelefoner er, at de kun lækker lidt lyd ud, og man får mindre støj ind i øret fra omgivelserne. Åbne hovedtelefoner isolerer næsten ikke, så du risikerer at sidde på kontoret og forstyrre kollegerne med din tvivlsomme musiksmag. Mens du heller ikke får lukket deres knævren ude.

Fordi lukkede hovedtelefoner er mere støjisolerende, er de mere brugervenlige at have med sig. I toget, i bussen, ude i byen, i naturen – you name it. Af samme grund er de fleste lukkede hovedtelefoner lavet, så de er nemme at trække for en mobiltelefon, da de færreste går rundt med en ekstern forstærker i lommen. Men det gælder ikke dem alle, hvilket vi vender tilbage til.

En anden fordel ved lukkede hovedtelefoner er, at bassen ofte er fyldigere og saftigere, fordi al energien kommer ind i øret i stedet for at lække ud. Så hvis du er ude efter den allerfedeste bas, er lukkede den rigtige vej at gå.

Der er flere gode lukkede high-end-modeller på markedet. Beyerdynamic T5p G2 er nærliggende at nævne, og desuden Sony MDR Z1R, som er de sejeste, undertegnede hidtil har testet. Begge er på den fyldige side af neutrale, hvor Sony kører det ud i det ekstreme med måske de tungeste basanslag, jeg har hørt.

De ser ud som åbne, men Sennheiser HD 820 er lukket inde i konkavt glas. (Foto: Sennheiser)

Kampen om det åbne

Sennheiser ønsker med HD 820 at gå en anden vej. Her har man sat alle sejl til for at få hovedtelefonerne til at lyde neutralt og mest muligt som en åben model.

Håndlavede ørepuder i mikrofiber skal undertrykke støj udefra, og hovedbøjlen i metal har et internt dæmpningselement for ikke at videreføre vibrationer ned i hovedet. Ringradiator-enhederne er dækket af glas. Det får dem til at se ud som en åben model, idet man kigger lige ind i driveren – ligesom på de åbne HD 800 S. Som i øvrigt er en af undertegnedes klare favoritter.

Men glasset har først og fremmest en lydmæssig funktion. Det er nemlig konkavt for at reflektere lydbølgerne fra driverens bagside til en absorbent. Det er for at lede de reflekterede lydbølger væk fra øret, som de ville være blevet i åbne hovedtelefoner.

Klart, men …

Alt dette virker både logisk og fantastisk. Men så er der lige det med at omsætte teori til praksis.

Vi tager det bedste først. Lyden fra HD 820 er klar, især i de højere toner. Her er der ingen detaljer, der drukner, og overtonerne er meget sprøde med godt attack af lukkede hovedtelefoner at være.

Tynd lyd

Så til problemerne. For det første er bassen tynd, hvor man forventer en fyldig, varm og sej basgengivelse. Der er en vis fylde nede i dybbassen, men det øvre basområde er nærmest fraværende. Det får bassen til at lyde frakoblet, næsten som om der er en udfasning oppe omkring 300 Hz.

Det er et vigtigt område, der giver varme og klangrigdom til bas-instrumenter. Med HD 820 lyder det anæmisk og endimensionelt i bassen. Jo, det gør, at man får fokus på sprødheden i strygere, og Nidarosdomens pigekor på den nye, fantastiske 2L-udgivelse Lux lyder klart og åbent. Hør f.eks. Requiem-partiet. Men storheden og klangrigdommen i orglet kommer ikke godt nok frem. Og det endda med balanceret XLR fra Sennheisers egen fabelagtige hovedtelefonforstærker HDV 820 til 18.000 kroner.

Hvis du absolut vil have Sennheiser HD 820, så drives de bedst med en ordentlig forstærker. F.eks. producentens egen HDV 820. (Foto: Sennheiser)

Tynde vokaler

Vokaler lyder generelt tyndt. Björks stemme på nummeret “Blissing Me” skal være langt fremme i lydbilledet, med klare overtoner, men også en god portion resonans. Det får HD 820 ikke tilstrækkeligt frem. Mellemtoneområdet er ikke stort og frodigt nok gengivet. Til sammenligning har de åbne Audeze LCD-2C en meget større klang på stemmen og giver en langt mere spændende præsentation af musikken.

Hvem har ret?

Men nu er pointen med HD 820 jo ikke at lyde varmt og spændende, men ærligt. Ligesom Sennheisers egne HD 800 S. Problemet er bare, at HD 820 ikke lyder som de åbne 800 S. Med sidstnævnte kommer Björks stemme meget bedre frem. Der er mere klang nedad, og der er langt bedre dynamik. Dybbassen virker en anelse tyndere på 800 S; til gengæld er sammenhængen mellem bas og mellemtone en helt anden, uden droppet omkring 300 Hz.

Dermed får Sennheiser et forklaringsproblem. For hvis HD 820 har ret, så må HD 800 S tage fejl. Og det kan jeg forsikre dig om, at de ikke gør.

Hvad angår lydisoleringen, er HD 820 selvfølgelig mere isolerende end åbne hovedtelefoner. Men sammenlignet med andre lukkede modeller lækker de faktisk en del. Der kommer mere musik ud og mere støj ind end på de fleste andre lukkede hovedtelefoner. Dermed bortfalder det som argument.

De er også tungtdrevne og kræver en ordentlig forstærker. Hvilket igen gør, at HD 820 er lavet til den arena, hvor man normalt bruger åbne hovedtelefoner. Som lyder bedre end HD 820.

Det eneste brugsområde, jeg kan tænke mig, er til lavmælte vokalister i studiet, som skal næsten helt hen til mikrofonen med munden og synger så lavt, at de har brug for meget høj lyd ved lytningen. Her kan man få feedback med åbne hovedtelefoner, hvilket gør HD 820 mere egnede.

Men hvis jeg drev et studie, ville jeg meget hellere købe fire-fem par Beyerdynamic DT 1770 Pro (seriøse studier har mange hovedtelefoner!), der koster det samme som ét par Sennheiser HD 820. Beyerdynamic lyder bedre i de fleste discipliner.

Sennheiser HDV 820 er en fremragende hovedtelefonforstærker med en høj pris på ca. 18.000 kroner. (Foto: Sennheiser)

Konklusion: Maveplasker

Med HD 820 har Sennheiser lavet et par hovedtelefoner, der lyder som åbne. Dvs. de har svaghederne fra åbne (svære at drive, ikke specielt støjisolerende, tynd bas), men ikke så mange af styrkerne. Jo, de lyder klart, men de mangler dynamikken og tonestrukturen fra de bedste åbne model. De mangler også basrigdommen og engagementet fra de bedste lukkede hovedtelefoner.

Til spørgsmålet: “Hvem er de lavet til?” må vi derfor bare svare: “Aner det ikke.” Her er Sennheiser gået galt i byen og har lavet en hård – og dyr – maveplasker.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Philips Fidelio X3

  Vejl.pris 2790 kr Til dem der elsker musik

  De 10 bedste støjreducerende hovedtelefoner

  Vejl.pris kr De bedste støjdræbere

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Vejl.pris 6000 kr Fornemme støjdæmpere fra B&O

  JBL Club One

  Vejl.pris 2699 kr JBL blander sig i toppen
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.