Bare et kig på hovedtelefonforstærkeren CMA600i fra kinesisk Questyle Audio er nok til at se, at det er velbyggede sager. Børstet aluminium og jævne kanter hele vejen giver et flot udtryk. To hovedtelefonudgange af den store slags ud over en 4-pin ubalanceret udgang giver stor fleksibilitet, og potentiometeret, der justerer lydniveauet, er helt fri for slør.
Selv om CMA600i først og fremmest er en hovedtelefonforstærker, er den også en forforstærker og er derfor også udstyret med en fjernbetjening. Den har fået et helt separat forforstærkerkredsløb med både fuldt balanceret og ubalanceret udgang på bagsiden.
Hvad enten det er som forforstærker eller hovedtelefonforstærker, opererer CMA600i i ren klasse A for renest mulig lyd. Det er den mest stabile måde at forstærke musiksignalet på, men også den mindst effektive. Som regel behøver man kun en brøkdel af en watt til hovedtelefoner, men alligevel trækker CMA600i konstant 18 watt fra elnettet. Det kan mærkes, for forstærkeren bliver varm!
Strømforstærker
Questyle anvender Current Mode-forstærkerprincippet på alle deres produkter. Kort fortalt, så øges spændingen ikke for at forstærke et signal, men konverteres til strøm, hvorpå amperen forstærkes, før signalet til sidst konverteres tilbage til spænding.
Sammen med et negativt feedback loop skulle dette give langt mindre forvrængning af typen intermodulation – den mindst ørevenlige forvrængning i en hi-fi-komponent.
Digitalkonvertering
En hovedtelefonforstærker af denne type vil for de fleste først og fremmest bruges ved skrivebordet, i nærheden af computeren. Derfor har forstærkeren indbygget digitalkonvertering (DAC) og – som det sig hør og bør – en USB-port, der tager over som lydkort for pc og Mac.
I hjertet af DAC’en sidder en chip fra AKM, nærmere bestemt AK4490. Den har 32 bit dynamikområde og understøtter digitale opløsninger helt op til 768 kHz PCM, men Questyle har af en eller anden grund valgt at begrænse den til 384 kHz. Hvilket dog er rigeligt.
Hvis du har musikfiler i det sære DSD-format, understøttes opløsninger helt op til 11,2 MHz (DSD256) fra Windows – helt uden at gå gennem PCM-konvertering. Fra Mac må DSD-signalet imidlertid transporteres over PCM og er begrænset til DSD128 – altså 5,6 MHz.
Ud over USB er der både optisk og koaksial indgang, og desuden en ubalanceret analogindgang, hvis man vil koble en anden digitalkonverter til og bruge CMA600i som ren hovedtelefonforstærker.
Lydkvalitet
Under testen har forstærkeren været brugt med forskellige hovedtelefoner. Bl.a. Audio-Technica ATH-ADX5000 og Klipsch Heritage HP-3, men allermest har jeg brugt MrSpeakers Æon Flow Closed.
CMA600i har et fantastisk luftigt lydbillede, hvor stjernehimlen står frem fra en kulsort baggrund. Hør f.eks. Stravinskijs Ildfuglen, hvor trommer og messingblæsere dundrer sammen. Transienterne slår ud af musikken, mens de små nuancer – og rummet – forbliver intakte. Både små og store detaljer kommer legende let frem, og man hører straks, at det her er lyd med kvalitet. Det bliver aldrig pågående og anmassende, bare kontrolleret og nuanceret på én gang.
Et eksempel, der får magien frem, er Dan Wilsons cover af Adeles “Someone Like You”. Den akustiske guitar har et nydeligt attack, mens gløden fra celloen er varm, og Dans stemme er klar som glas.
Sammenlignet med Chord Hugo 2 er der en del mere at hente, hvad ren kraft angår. Med de fleste hovedtelefoner havde jeg aldrig brug for noget ud over, hvad Questyle leverer af kraft, i hvert fald ikke i rent lydtryk. Undtagelsen er MrSpeakers Æon, hvor beskyttelsesmodulet i Questyle-forstærkeren aktiveres, når det bliver for højt – hvorfor jeg sjældent valgte denne forstærker med de hovedtelefoner – til at skrue ordentligt op for lyden på hiphop. Desuden synes jeg, at Audio-Technica-hovedtelefonerne lød lidt tyndt i bassen med Questyle.
Derimod er forstærkeren et glimrende valg sammen med hovedtelefoner med mere fyldig lyd, såsom de nævnte Klipsch HP-3 og desuden Beyerdynamic DT 1770 Pro, der lød glimrende sammen med CMA400i og gør et endnu bedre indtryk sammen med CMA600i.
Som forforstærker
Questyle CMA600i er som sagt også en forforstærker. Og i denne disciplin gør den et rigtig godt stykke arbejde. Med to styk Hegel H30 koblet til et par Audiovector SR3 Arreté Raw Surface er det nemt at skille udstyr fra hinanden. Især når alt er sluttet til via strømfilteret IsoTek Corvus (ja, det virker).
Questyle lyder først og fremmest varmt og elegant. Der er fint attack i et klaver, mens vi samtidig hører klangbunden brede sig udad og under os. Kvindevokaler lyder silkeblødt, det er meget det samme. Lydbilledet forsvinder ikke ud mod en lige så fjern horisont som med Hegel-DAC’en HD30 og forforstærkeren P30. Det ville nu også være underligt, når man ser prissedlen på ca. 78.000 kroner for de to Hegel-produkter.
Så er det mere nærliggende at sammenligne med en kombineret DAC og forforstærker til en mere tilsvarende pris. Såsom PS Audio Stellar Gain Cell DAC til 17.000 kroner. PS Audio har et lidt større lydbillede end Questyle og er mere luftig i toppen. Og med dens forskellige filterindstillinger er det lettere at finde den lyd, man kan lide.
Med Questyle må man tage, hvad man får, men som sagt er lyden rigtig god alligevel med en glød, der giver musikken den lille rødmen i kinderne, der er så let at holde af. Jeg kunne dog godt have ønsket endnu mere dynamisk kontrast.
Konklusion
Questyle CMA600i er et imponerende stykke håndværk, og forstærkeren kan prale af meget velopløste og naturlige musikoplevelser. Lydbilledet gennem hovedtelefonerne er stort og luftigt, og den har kraft nok til at fungere godt til det meste.
Der findes forstærkere med endnu mere rå muskelkraft, og den imponerer ikke voldsomt på hovedtelefoner med lav impedans. Men med de rigtige hørebøffer vil man sidde og høre musik i timevis og bare glemme alt omkring sig.
Som forforstærker fungerer CMA600i godt, og den vil være et perfekt match til et par aktive monitorhøjttalere.
Lyd & Billede mener
Meget opløst og tonalt balanceret lyd, hovedtelefoner lyder maksimalt detaljeret. CMA600i er desuden en habil forforstærker. De mest krævende hovedtelefoner kunne godt have fået endnu mere kraftoverskud.
Vejl. pris 9900 kr
Specifikationer
Indgange: USB-B, optisk, koaksial, analog RCA
Hovedtelefonudgange: 2 x 6,3 mm, 4-pin XLR balanceret
Analoge udgange: RCA og XLR balanceret (variabelt niveau)
Opløsning: 32 bit/384 kHz PCM, 11,2 MHz DSD (DSD256)
Mål: 33 x 5,5 x 20 cm
Vægt: 3,2 kg
Web: purist.dk
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer