: Focal Spirit One S

Højttalere til ørerne

Franske Focal har gjort deres allerede fremragende hovedtelefoner endnu bedre.
08 2015Focal Spirit One S
Lyd & Billede mener
Behagelig pasform og god støjreduktion karakteriserer Spirit One S. Ligesom forgængeren disker de op med en fyldig og vanedannende musikgengivelse, men med dybere bas end før.
Heller ikke S-versionen har den mest sprudlende dynamik og slagkraft. Kun delvis sammenklappelige.
Specifikationer
  • Type: Lukkede
  • Impedans: 32 ohm
  • Følsomhed: 104 dB
  • Frekvensområde: 5 Hz – 22 kHz
  • Element: 40 mm mylar/titanium
  • Kontrol/mikrofon: Ja
  • Vægt: 280 g
Annonce
Annonce
forfatter

Den franske højttalerproducent Focal arbejdede på Spirit One i tre år. Resultatet var et par yderst velkonstruerede hovedtelefoner, som vi lovpriste i 2012 på grund af deres varme og behagelig klangbalance.

Ligesom forgængeren er Spirit One S delvis sammenklappelige (men ikke helt) og af den lukkede type, der går rundt om ørerne, og de har rigtig god mekanisk støjdæmpning. Ørepuderne er blevet noget større for at forbedre den allerede gode pasform. Og højttaler-elementerne er erstattet af nogle med membran af mylar (polyesterfilm) og titanium for give en mere udstrakt basrespons med lavere forvrængning. Størrelsen på elementerne er dog stadig 40 mm.

 

Pasform og brugervenlighed

Spirit One S klemmer pænt rundt om ørerne og isolerer rigtig godt mod lyde udefra, men føles samtidig bløde. Brillebærere kan dog opleve, at de klemmer brillestængerne lidt hårdt ind mod hovedet. Jeg foretrækker derfor at tage læsebrillerne af, hvis jeg skal lytte i længere tid.

Ledning med kontrol/mikrofon medfølger til telefonopkald. Med en knap på ledningen kan man svare på mobiltelefonen eller starte og stoppe musikken. Justering af volumen skal dog gøres på mobilen.

Annonce

 

Lydkvalitet

Hovedtelefonerne er lette at drive, og selv med min iPhone 6 kan de spille meget højt. Lyden er desuden rigtig godt balanceret. Klangen fra Ed Sheerans guitar har god krop, og elbassen lyder fyldigt og lækkert, mens stortrommen masserer ørerne godt.

Eds stemme lyder også fint, selv om den ikke står lige så klart som på f.eks. Audio Technica ATH-M50X. Men Focal har fordelen af en mere fyldig gengivelse, og er man først blevet vant til dem, kan M50X næsten blive lidt for pågående i den øvre mellemtone, hvor størstedelen af energien i unge Sheerans stemme ligger.

Ulempen ved Focal Spirit One S er, at de mangler lidt sprudlen og liv i overtoneområdet. Bækkenerne er ikke så sprøde, som vi gerne vil have dem, og lydbilledet åbner sig ikke helt så meget som på Audio Technica – for slet ikke at tale om Sony MDR-1A, der nok er de mest vellydende hovedtelefoner, vi har hørt til under 2.000 kroner.

På den anden side lyder elbasser forførende funky på Focal, f.eks. når Brad Wilk på Rage Against the Machines “Take the Power Back” virkelig slår sig løs i den nederste oktav. Især sammen med en god hovedtelefonforstærker. Og MDR-1A er ikke i nærheden af Focals støjreduktion.

Annonce

Focal_Spirit_OneS_etui
Hovedtelefonerne kommer i et rejse-etui med aftageligt kabel, stort jack-stik og flyadapter.

 

Konklusion

På Spirit One S har Focal taget de stærke sider fra forgængeren og forbedret dem. Lidt større ørepuder giver endnu bedre pasform, og bassen er mere energisk i den dybeste oktav. De bliver aldrig trættende at lytte med. Lyden er rund, varm og behagelig, og det er bare dejligt alt sammen.

Ligesom på forgængeren mangler der lidt dynamik, og det bliver aldrig helt ildsprudende. Især de øverste oktaver mangler lidt liv, og vokaler kunne godt komme længere frem i lydbilledet, ligesom bækkener bliver en smule forsigtige. Men samlet opleves lyden som meget velafbalanceret. Og plus for rigtig god støjreduktion!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.