Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Focal Spirit One S

Højttalere til ørerne

Franske Focal har gjort deres allerede fremragende hovedtelefoner endnu bedre.

Skrevet af / 07/09/2015 - 06:00
Focal Spirit One S
Geir Gråbein Nordby

Den franske højttalerproducent Focal arbejdede på Spirit One i tre år. Resultatet var et par yderst velkonstruerede hovedtelefoner, som vi lovpriste i 2012 på grund af deres varme og behagelig klangbalance.

Ligesom forgængeren er Spirit One S delvis sammenklappelige (men ikke helt) og af den lukkede type, der går rundt om ørerne, og de har rigtig god mekanisk støjdæmpning. Ørepuderne er blevet noget større for at forbedre den allerede gode pasform. Og højttaler-elementerne er erstattet af nogle med membran af mylar (polyesterfilm) og titanium for give en mere udstrakt basrespons med lavere forvrængning. Størrelsen på elementerne er dog stadig 40 mm.

 

Pasform og brugervenlighed

Spirit One S klemmer pænt rundt om ørerne og isolerer rigtig godt mod lyde udefra, men føles samtidig bløde. Brillebærere kan dog opleve, at de klemmer brillestængerne lidt hårdt ind mod hovedet. Jeg foretrækker derfor at tage læsebrillerne af, hvis jeg skal lytte i længere tid.

Ledning med kontrol/mikrofon medfølger til telefonopkald. Med en knap på ledningen kan man svare på mobiltelefonen eller starte og stoppe musikken. Justering af volumen skal dog gøres på mobilen.

 

Lydkvalitet

Hovedtelefonerne er lette at drive, og selv med min iPhone 6 kan de spille meget højt. Lyden er desuden rigtig godt balanceret. Klangen fra Ed Sheerans guitar har god krop, og elbassen lyder fyldigt og lækkert, mens stortrommen masserer ørerne godt.

Eds stemme lyder også fint, selv om den ikke står lige så klart som på f.eks. Audio Technica ATH-M50X. Men Focal har fordelen af en mere fyldig gengivelse, og er man først blevet vant til dem, kan M50X næsten blive lidt for pågående i den øvre mellemtone, hvor størstedelen af energien i unge Sheerans stemme ligger.

Ulempen ved Focal Spirit One S er, at de mangler lidt sprudlen og liv i overtoneområdet. Bækkenerne er ikke så sprøde, som vi gerne vil have dem, og lydbilledet åbner sig ikke helt så meget som på Audio Technica – for slet ikke at tale om Sony MDR-1A, der nok er de mest vellydende hovedtelefoner, vi har hørt til under 2.000 kroner.

På den anden side lyder elbasser forførende funky på Focal, f.eks. når Brad Wilk på Rage Against the Machines “Take the Power Back” virkelig slår sig løs i den nederste oktav. Især sammen med en god hovedtelefonforstærker. Og MDR-1A er ikke i nærheden af Focals støjreduktion.

Focal_Spirit_OneS_etui
Hovedtelefonerne kommer i et rejse-etui med aftageligt kabel, stort jack-stik og flyadapter.

 

Konklusion

På Spirit One S har Focal taget de stærke sider fra forgængeren og forbedret dem. Lidt større ørepuder giver endnu bedre pasform, og bassen er mere energisk i den dybeste oktav. De bliver aldrig trættende at lytte med. Lyden er rund, varm og behagelig, og det er bare dejligt alt sammen.

Ligesom på forgængeren mangler der lidt dynamik, og det bliver aldrig helt ildsprudende. Især de øverste oktaver mangler lidt liv, og vokaler kunne godt komme længere frem i lydbilledet, ligesom bækkener bliver en smule forsigtige. Men samlet opleves lyden som meget velafbalanceret. Og plus for rigtig god støjreduktion!

Lyd & Billede mener

Behagelig pasform og god støjreduktion karakteriserer Spirit One S. Ligesom forgængeren disker de op med en fyldig og vanedannende musikgengivelse, men med dybere bas end før. Heller ikke S-versionen har den mest sprudlende dynamik og slagkraft. Kun delvis sammenklappelige.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Propper med fjernsyn

Sommermusik lige i øret

JBL fremmer musikken og dæmper støjen

Scroll to Top