: 8 Trådløse fitnesspropper

Trådløse fitnesspropper

Er du på udkig efter et par nye hørepropper til fitnesscenteret, så læs med her.

Enhver, der har besøgt det lokale fitnesscenter, har nok bemærket, hvor mange der render rundt med hørepropper i ørerne. Musikken gør anstrengelserne lidt lettere at komme igennem og kan samtidig lægge baggrund og tempo til f.eks. en god løbetur. Med pulsmåler og andet avanceret løbeudstyr kan høretelefonerne samtidig agere løbe-coach, der diskret motiverer med beskeder i øret. Det giver lige det ekstra skub, når kroppen ellers ikke gider mere.

Hvis du ikke allerede har investeret i par trådløse høretelefoner, giver vi dig her et udsnit af mulighederne.

Et naturligt spørgsmål kan være: Hvorfor ikke bare bruge de høretelefoner, der fulgte med mobilen? Til det er der flere svar. For det første er de medfølgende høretelefoner til nye smartphones oftest kablede. Det betyder en lang ledning dinglende ned fra øret og er hverken særlig smart eller praktisk og mindsker din bevægelsesfrihed.

Af samme årsag er alle modeller i denne test trådløse og kobles med mobilen via Bluetooth. Ingen af høretelefonerne er dog mere trådløse, end at de alle har en ledning eller en form for bøjle, der går bag om nakken og forbinder de to propper.

Det næste punkt, der er vigtigt, er pasformen. Den primære opgave for hørepropper til træningsbrug er at blive siddende i ørerne, uanset hvor meget du tonser rundt. De høretelefoner, der som standard følger med nye smartphones, er sjældent af særlig god kvalitet og har det med at falde ud af ørerne.

På træningshørepropper er pasformen det måske vigtigste fokusområde, hvorfor propperne er udformet på en måde, så de griber bedre fast i øregangen og bliver siddende, selv om du sveder. Producenterne har hver især grebet opgaven forskelligt an, med varierende succes.

Fælles for dem alle er desuden, at de er lavet til at kunne klare sved og fugt lidt bedre og derfor ikke drukner under en tur på spinningcyklen.

Det er dog ikke nok, at propperne sidder ordentlig fast. De må selvfølgelig også gerne spille godt, især da vi befinder os i et prisleje omkring 1.000 kroner. Igen er resultatet meget forskelligt, alt efter hvilken producent vi har fat i, og selvfølgelig er det en smagssag, om man ønsker tung bas, når man egentlig helst bare vil have sat et tempo og få nogle motiverende tilkendegivelser.

Det sidste punkt, der er værd at nævne, er de ekstrafunktioner, som begynder at komme med i denne kategori af hovedtelefoner. Nogle producenter har proppet pulsmålere ind i den ene prop, så høretelefonerne også kan bruges som substitut for et smart-ur eller en fitness-tracker. Det ret smart, men betyder også et betydeligt hak op i prisen, ligesom batterilevetiden tager et dyk. Det kan dog være værd at overveje, hvis man er interesseret i denne funktion.

Sådan testede vi

Producenterne er blevet bedt om at stille med deres nyeste trådløse modeller beregnet til træning. Hver model er vurderet ud fra pasform, lydkvalitet, batterilevetid, ekstrafunktioner og pris. De er alle blevet testet både i daglig brug og til løb og styrketræning. Hver anmeldelse afrundes med en konklusion og en samlet karakter.

Vi tester:

Bose SoundSport Pulse                                              1.999 kroner

Jabra Sport Pulse Special Edition                           1.599 kroner

Jaybird Freedom                                                          1.499 kroner

JBL Reflect Contour                                                       789 kroner

Monster iSport Victory                                                   790 kroner

Panasonic Wings RP-BTS50E                                    1.199 kroner

Plantronics BackBeat Fit                                              555 kroner

AfterShokz Trekz Titanium                                          999 kroner

 

Lyd i kraniet

Trekz Titanium skal ikke ind i øret, men pumper i stedet lyd ind gennem kindbenet.

Lyd & Billede mener

Titaniumbøjlen sidder som limet til hovedet. Fordi du har ørerne fri, kan du stadig høre alt, hvad der foregår omkring dig.
Som forventet er lyden ikke vanvittig dyb eller høj. Anvendeligheden er lidt begrænset.

Bone conduction-teknologi

Bluetooth

Titaniumbøjle med kontrol/mikrofon

Svedresistente (IP55)

Vægt: 36 g

Batteritid: 6 timer

Pris: 999 kroner

Web: aftershokz.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 999 kroner kr

Hørepropperne fra AfterShokz skiller sig ud fra de øvrige i feltet på et ganske væsentligt punkt. I stedet for at enderne proppes i ørerne, skal de fæstnes på ydersiden af hovedet. Lyden transporteres ind til dit indre øre via kindbenet. Ja, det lyder måske mærkeligt, men det fungerer overraskende godt.

Årsagen til denne konstruktion er, at man stadig skal kunne høre, hvad der foregår omkring én, når man løber eller cykler udendørs. I stedet for at lukke sig inde i sin egen osteklokke kan man nu høre både trafik, fuglefløjt, egne skridt og vejrtrækning. Der er en mening med galskaben.

Bøjlen er lavet af titanium og sidder let og behageligt på hovedet. Uanset hvor meget du ryster kraniet, bliver de siddende. Knapperne til at justere volumen sidder i højre side på bøjlen. Jeg fandt placeringen lidt bøvlet og svær at finde i starten.

En ny oplevelse

Det giver næsten sig selv, at man ikke får samme lydkvalitet med et sæt bone conduction høretelefoner som med almindelige propper. Af samme årsag kan jeg sagtens tilgive både lavere og fladere lyd. Alligevel var jeg imponeret over, hvor godt de faktisk spiller, og kunne fint sætte pris på sættets anderledes kvaliteter.

Konstruktionen gør, at der slipper en del lyd ud, ligesom det er svært at høre musikken, hvis der er for meget larm, hvorfor de egner sig bedst til udendørs brug.

Konklusion

AfterShokz Trekz Titanium er en sjov størrelse. De er behagelige at have på og spiller trods deres naturlige begrænsninger godt. Desværre er brugen af dem noget begrænset, da de ikke er meget bevendt til andet end udendørsaktiviteter. Her er de til gengæld fremragende.

Panasonic giver dig vinger

Det er det indre, der tæller, og Panasonic er slet ikke så dumme, som de ser ud.

Lyd & Billede mener

Panasonics hovedtelefoner spiller godt og føles behagelige at have på.
Designet er diplomatisk sagt lidt utraditionelt. Kontrol/mikrofonen er for billig, og knapperne hårde at trykke på.

3D Flex design

Bluetooth, aptX, AAC

Kontrol/mikrofon på ledning

Blåt LED-lys

Vand- og svedresistente (IPX5)

Vægt: 23 g

Batteritid: 6 timer

Pris: 1.199 kroner

Web: panasonic.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1199 kroner kr

Jeg har flere gange stået med Panasonics officielle OL i Rio-høretelefoner i hånden og spekuleret på, hvordan de skulle sidde. De bøjelige bøjler og vingeformede hørepropper er mere specielle, end de er kønne. Til Panasonics ros skal dog siges, at de sidder behageligt i ørerne og slet ikke føles så klodsede, som de ser ud.

Takket være bøjlen sidder de sågar tilpas langt ude, så du ikke føler, at du bliver lukket helt inde, og stadig kan høre, hvad der foregår omkring dig.

Som en spøjs detalje kan du tænde nogle blå LED-dioder, hvis du vil have lys i vingerne. Jeg kan ikke se, hvad denne funktion skal gøre godt for, men sjovt er det. Den kontrol/mikrofon, der sidder på ledningen, føles desværre ret billig, og man skal trykke hårdere, end man har lyst til.

Glimrende lyd

Heldigvis opvejes det uheldige udseende og den dårlige kontrol/mikrofon af god lydkvalitet. Høretelefonerne understøtter de to lydstandarder aptX og AAC, og det vil jeg vove at påstå, at man godt kan høre. RP-BTS50E har et bredt og veldefineret lydbillede. De mangler hverken bas eller diskant og er generelt rigtig behagelige at lytte til. Det kan man så gøre i godt syv timer, før de skal lades op igen, hvilket er ganske tilfredsstillende.

Konklusion

Wings RP-BTS50E er nok ikke det kønneste, der er kommet ud af Panasonics fabrikker, men takket være god indmad spiller de utrolig godt og fortjener en chance. Bøjlen om ørerene er ganske vist lidt spøjs, og det virker unaturligt, at de skal stritte sådan ud af ørerne. Ser man bort fra det og den plasticagtige kontrol/mikrofon på ledningen, får man nogle særdeles velspillende Bluetooth-hørepropper til en rimelig pris.

Masser af bas

Jabras propper bliver siddende, hvor de skal, og spiller både højt og dybt.

Lyd & Billede mener

Jabra byder på fremragende pasform og god lyd med masser af bas. Pulsmåleren er desuden rigtig god, især til prisen.
Den tunge bas går lidt ud over diskanten. Det tætte fit i øret kan føles lidt for isolerende.

Bluetooth

Kontrol/mikrofon på ledning

Pulsmåler

Vand- og svedresistente (IP55)

Vægt: 16 g

Batteritid: 5 timer

Pris: 1.599 kroner

Web: jabra.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1599 kroner kr

Med Jabra får du ligesom hos Bose en pulsmåler med i pakken. Det er praktisk, hvis du ikke har sådan en i forvejen, og giver hørepropperne lidt kant i forhold til de øvrige modeller i samme prisklasse. Fælles for de to modeller er dog også en ringere batterilevetid, da pulsmåleren er god til at æde af batteriet.

Årsagen til, at Jabra kalder det en specialudgave, er at de i forhold til tidligere også har mulighed for at udregne dit optimale iltoptag ved hjælp af pulsmåleren. Lidt har også ret. Med høretelefonerne følger en avanceret app, som kan virke en anelse overvældende med alle sine indstillingsmuligheder.

Pasformen er takket være et bredt udvalg af silikonedutter utrolig god. Især de specielle vinger, som fås i tre størrelser, bider sig godt fast i både top og bund af øret. Nogle vil måske føle det for isolerende, men én ting er sikkert – de bliver, hvor de skal.

Tung bas

Heller ikke lyden er der meget galt med, og Jabra giver igen smæk for skillingen, såfremt du er glad for hørepropper, der kan spille højt og dybt. Lyden er dejlig tung, og bassen sparker igennem. Det bliver dog næsten lidt for tungt, og sammenholdt med det tætte fit kunne jeg godt savne lidt mere diskant.

Konklusion

Med Sport Pulse Special Edition har Jabra fat i noget rigtigt. Pasformen er takket være specialdesignede propper og vinger utrolig god, og de kan spille både højt og dybt. Hvorvidt man så vil have det tætte fit og den tunge lyd, må være op til den enkelte. Vil man stadig gerne kunne høre, hvad der foregår omkring én, og er tung bas ikke noget at stræbe efter, så bør man måske kigge efter noget andet.

Vi havde forventet mere

Jaybird skuffer med tvivlsom pasform og flad lyd.

Lyd & Billede mener

Designet er pænt, og den medfølgende app god. Når man finder de rigtige dutter, sidder de udmærket.
Lyden kan være en anelse flad. Løsningen med aftagelig batteripakke fungerer skidt og gør deres kontrol/mikrofon alt for tung.

Bluetooth

Kontrol/mikrofon på ledning

Sved- og vandresistente

Vægt: 14 g

Batteritid: 4 timer

Pris: 1.499 kroner

web: logitech.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1499 kroner kr

Jaybird har høstet stor ros for deres Jaybird X2, som både havde god lyd og var behagelige at have på. De nye Freedom bygger videre på de gode ting fra denne model, men i en mindre indpakning, hvilket mange sikkert vil sætte pris på. De små propper betyder dog, at noget af mekanikken må rykkes ned i ledningens kontrol/mikrofon, som er vokset i størrelse.

Batterilevetiden er estimeret til sølle fire timer, men kan bumpes op til otte, hvis man clipser en lille batteripakke på ledningens kontrol/mikrofon. Jeg synes om ideen i teorien, men ikke i praksis. Kontrollen bliver simpelthen for stor og klodset, hvilket bevirker, at den ene prop meget let falder ud af øret.

Kedelig lyd

Hvad lyden angår, må jeg indrømme, at jeg fandt den en anelse flad og kedelig. Dertil skal det dog siges, at Jaybird Freedom er hørepropper, som skal langt ind i øregangen og sidde tæt for at producere den bedste lyd. Man skal derfor prøve sig frem med de medfølgende dutter og vinger, så man får mest muligt ud af dem.

Jeg er ikke selv fan af propper, der sidder så tæt, hvorfor jeg aldrig blev helt forelsket i dem. Vingerne sad heller ikke helt godt i mine ører og var enten lidt for store eller lidt for små. Lyden kan forbedres yderligere via equalizeren i den medfølgende app, men blev aldrig helt så dyb, som jeg foretrækker.

Konklusion

Jaybird Freedom ligner og føles som et kvalitetsprodukt. Det er dog ikke alle, der vil bryde sig om vingerne i øret, ligesom den aftagelige batteripakke er en dårlig løsning. Tages den af, kan de kun holde strøm i fire timer, og clipses den på, bliver kontrol/mikrofonen en tung klods på ledningen. Prisen taget i betragtning havde jeg ærlig talt forventet mere.

Plantronics BackBeat Fit
BackBeat Fit er behagelige at have på og spiller godt.
JBL Reflect Contour
Selv ivrige motionister får svært ved at flå Reflect Contour ud af ørerne.
Bose SoundSport Pulse
Bose giver god lyd, men skuffer på batterilevetiden.

Nyeste artikler:

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Huaweis første hi-fi-højttaler imponerer. Ikke så underligt, da det er Devialet, der står for lyden.
  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  De 10 bedste støjreducerende hovedtelefoner

  Vejl.pris kr De bedste støjdræbere

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Vejl.pris 6000 kr Fornemme støjdæmpere fra B&O

  JBL Club One

  Vejl.pris 2699 kr JBL blander sig i toppen

  Shure Aonic 50

  Vejl.pris 3200 kr Hele stjernehimlen åbenbarer sig
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.