Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Soundboks Go

Let at bære – svær at holde ud

Verdens kraftigste og mest frygtede partyhøjttaler i miniudgave, der kan tages med overalt. Men hvorfor skulle man det?

Skrevet af / 12/04/2022 - 15:00
Soundboks Go
John Alex Hvidlykke

Danske Soundboks har opnået samme ære som Google og Photoshop: At blive et begreb i daglig tale. Når der bliver spillet op til fest i parken, på stranden eller i festivalcampen, sker det på “en soundboks” – uanset om den bærbare festhøjttaler er af netop det mærke eller ej.

Men de tre udgaver af den originale Soundboks er både store og tunge, og man tager dem ikke lige med på en spontan tur. Derfor har Soundboks nu lavet en mere bærbar “Go”-udgave, der vejer og fylder omkring det halve.

Soundboks Go er en sort enhed i ABS-plast, der omtrent er på størrelse med en kabinetrolley. Men i modsætning til håndbagagen har Go-højttaleren ingen hjul. Kun et bærehåndtag til én hånd. Man kan godt bære de 9,2 kg i én hånd, men man skal ikke gå ret mange hundrede meter, før en frisk travetur begynder at virke som dårlig idé.

soundboks go 1
Soundboks Go er på størrelse med en håndkuffert – men desværre uden trolleyhjul. (Foto: Soundboks)

Til fods er en almindelige Soundboks faktisk lettere at tage med, da de indbyggede professionelle bærehåndtag er større og mere ergonomiske. Og to personer kan bære højttaleren imellem sig. Til gengæld passer Soundboks Go i selv et lille bagagerum eller endda på cyklens bagagebærer.

soundboks go live12
Soundboks Go kan tages med overalt. (Foto: Soundboks)

En bas i stedet for to

Soundboks Go har en enkelt 10 tommers basenhed og en 1 tommes dome-diskant, der sidder for enden af en så stor waveguide, at den i virkeligheden er hornladet. Hver enhed har sin egen 72 watt klasse D-forstærker. Til sammenligning har den store Soundboks to 10 tommers basenheder og 3 x 72 watt forstærkereffekt.

Betjeningen er simpel: En drejeknap til kombineret tænd/sluk og volumenkontrol og en trykknap til at sammenkæde højttaleren med andre Soundbokse. Ud over Bluetooth er der en analog lydindgang med 3,5 mm minijack. Desværre har man droppet de professionelle indgange med XLR og ¼ tommes jackbøsninger, der gjorde den fuldvoksne Soundboks til et mini-PA-anlæg.

Læs også Festen fortsætter i døgndrift Tredje udgave af danske Soundboks er vildere, højere – og I kan lave en bande sammen!

Soundboks Go er en Bluetooth-højttaler, og den kan uden videre bruges med mobilen. Men der er selvfølgelig en styrings-app. App’en giver adgang til forskellige lydindstillinger samt til at samle op til fire bokse i ét system. Bruger man flere Soundbokse sammen, kan man vælge, om de skal spille i mono eller være henholdsvis venstre og højre kanal.

De tre lydindstillinger har navnene Indoors, Power og Bass+. En fjerde indstilling kaldet EQ giver adgang til at justere lyden med en seksbånds EQ-funktion. Noget, der i højeste grad er brug for!

EQ1
Skal lyden blive bare nogenlunde afbalanceret, skal der tages grundigt fat i equalizeren. Men bas får man stadig ikke. (Skærmskud)

Optimistiske data

Ifølge producenten kan Soundboks Go levere et lydtryk på 121 dB i Bass+ tilstand og 119 dB i almindelig (udendørs) tilstand. Hvordan det kan lade sig gøre med en 72 watt forstærker, når basenheden samtidig opgives til at have en følsomhed på 96 dB, kan nok kun markedsføringsafdelingen svare på. Efter almindelige akustiske regler bør højttaleren “kun” kunne afgive ca. 115 dB ved fuld forstærkereffekt. Hvilket dog stadig er vanvittig højt.

soundboks go live14
Højttaleren er beskyttet mod elementernes rasen. (Foto: Soundboks)

Lydkvaliteten

Soundboks er en højttaler i en særlig kategori. Den er først og fremmest beregnet til at sætte skub i en fest. Derfor forventer jeg heller ikke high-end-lyd fra den – eller for den sags skyld hi-fi.

Men den lyder altså virkelig grimt! I indstillingen Indoors har den en ualmindelig skummel og indelukket lyd med en hult drønende bas. Og i de to udendørsindstillinger, Power og Bass+, bliver det endda langt værre!

Og for at besvare det uundgåelige spørgsmål: Ja, jeg testede den med tunge electro-beats og popmusik. Og ja, jeg testede den udendørs. Selvfølgelig. For det er dér, Soundboks Go er i sit rette element. Men den lyder stadig så slemt, at man får lyst til at drikke en hel ramme alkoholsodavand for at prøve på at glemme den lyd!

Der er det galt, at højttaleren ikke gør det, som den burde: Dybbas er der ikke brug for til fest (og Soundboks Go siger absolut intet meningsfuldt under 50-60 Hz), men en partyhøjttaler skal til gengæld levere en slagkraftig mellembas i 80-100 Hz området, der giver tryk i mellemgulvet. Og så en diskant, der skærer igennem. Og her fejler Soundboks Go.

Hvad den til gengæld leverer i overmål, er øvre bas og nedre mellemtone. Når man sænker kontrollerne for 150 Hz og 400 Hz kraftigt og samtidig hæver alle andre toneområder i EQ’en i app’en, bliver lydbalancen nogenlunde tålelig. Men egentlig bas får man stadig ikke.

soundboks go live8
Det udskiftelige batteri holder i op til 40 timer på en opladning, og køber man et ekstra batteri, kan festen fortsætte i dagevis. (Foto: Soundboks)

Konklusion

Når man allerede er lykkedes med at lave verdens sejeste festivalhøjttaler, ligner det en perfekt idé at tage det bedste fra den og pakke det ned i en mere bærbar model. Men det er desværre ikke, hvad der er sket. For Soundboks Go har intet af den charme, der gjorde de tre generationer af store Soundbokse til en succes. I stedet for at levere knaldhårde beats får man en skummel og uklar lyd. At højttaleren ovenikøbet ikke er særlig bærbar, gør kun skaden værre.

Hvis du vil have en højttaler, der kan sætte gang i festen i hele og halve døgn, er den originale Soundboks Gen. 3 et langt mere kompetent bud. Og den fjerdedel, som den koster mere end Soundboks Go, er givet godt ud! Skal der lys på festen og en lidt lavere pris, er Sony MHC-V73D et godt bud – med hjul.

soundboks go 3
Soundboks Go er mindre og billigere end Soundboks Gen. 3. Men prisforskellen er godt givet ud. (Foto: Soundboks)
Karakter
Soundboks Go
Premium

Lyd & Billede mener

Til at spille op til fest i mange timer i træk er der ikke meget, der kan måle sig med Soundboks. Kan være i bagagerummet eller på bagagebæreren. Hul og rungende lyd, der kræver usædvanlig mange Bacardi Breezers for at glide ned. Tung og klodset. Hvorfor har den ikke fået kufferthjul?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Lyd & Billede
Scroll to Top