TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Argon Audio Fenris A5

Komplet anlæg til lav pris

Argon Audio Fenris A5 er en smule større end sin lillebror. Og også en smule bedre. Tilsæt TV, pladespiller eller mobil – og du er i gang.

forfatter
Publiceret 14/03/2022 - 14:00
Karakter
Argon Audio Fenris A5
L&B mener
Basgengivelsen er rigtig god. Flot og åben mellemtone. HDMI-indgang. Koster virkelig ikke meget.
Bedst til ikke alt for kompliceret musik. Til en stor stue skal der flere kræfter til. Man kan få bedre lyd med modellerne i Argon Audios egen Forte-serie.
Specifikationer
 • Bestykning: 5,25″ bas, ¾” dome-diskant
 • Konstruktionsprincip: Basrefleks, 2-vejs, aktiv
 • Frekvensområde: 47 Hz – 22 kHz (-6 dB)
 • Indbygget forstærkereffekt: 2 x 50 W (bas), 2 x 25 W (diskant), klasse D
 • Delefilter: DSP-baseret (delefrekvens ikke opgivet)
 • Indgange: Analog line-in (stereo RCA), pladespiller (stereo RCA), HDMI, ARC, optisk digital (TOSLINK), Bluetooth 5.0
 • Udgange: Pre out (stereo RCA), højttaler ud, USB 5 V ud
 • Mål og vægt: 17 x 28 x 22 cm inkl. frontstof / 7,2 kg (sæt)
 • Finish: Sort, hvid, ask
 • Web: argonaudio.com
Vejl. pris 3.298Pr. 14/03/2022 Produktside

Vi testede for kort tid siden Argon Audio Fenris A4, og nu er turen kommet til den næste model i rækken, Argon Audio Fenris A5.

Familieskabet mellem de to modeller er indlysende. Man skal næsten have de to højttalere stillet op ved siden af hinanden for at se forskellen. Som er, at Fenris A5 er nogle få centimeter bredere og højere end A4. Og at bas/mellemtoneenheden er på 5,25 tommer i stedet for 4. Diskanten varetages af den samme trekvart tommes dome, som også bruges i Fenris A4 og Fenris A55.

Argon Fenris A5 2
Argon Audio Fenris-modellerne ligner de lidt dyrere Forte til nær forveksling. (Foto: Argon Audio)

Det lidt større kabinet betyder også, at Argon Audio Fenris A5 lige akkurat er store nok til at dække støttepladen på mine højttalerstandere. Men de er stadig i superkompaktklassen – og så små og billige, at de fleste vil vælge at anbringe dem på en skænk eller en hylde. De passer også fint på skrivebordet som computerhøjttalere.

Ligesom Argons Audios andre højttalere har Fenris A5 afrundede kanter på kabinettet. Højttalerne fås med mat hvid eller mat sort finish. Men det glæder en gammel højttalernørds hjerte, at de også kan fås i træfinish. Ikke den ægte vare, men en ret plausibel lys askefinish.

Enhederne er omkranset af metalpynteringe, der ikke tjener noget andet formål end at pynte. Foretrækker man et diskret look, følger der frontstof i ganske pænt møbelstof med; sort stof til den sorte og den træfarvede udgave, og gråt stof til den hvide version. Frontstoffet fæstnes med usynlige, indfræsede magneter.

Samme elektronik i alle modeller

Elektronikdelen i Argon Audio Fenris A5 er også et gensyn, eftersom det er præcis den samme, som bruges i Fenris A4. For at opsummere, så er der fire indbyggede forstærkere, en til hver højttalerenhed. Forstærkerne til bas/mellemtoneenheden er 2 x 50 watt, og 2 x 25 watt til diskantforstærkerne. Delefilteret er digitalt, og en digital signalprocessor (DSP) sørger for at tilpasse frekvensgangen.

Der er analoge indgange til pladespiller og linjesignal. Og optisk digital samt HDMI-indgang. Og så selvfølgelig trådløs Bluetooth-forbindelse.

Argon Fenris A5 bag 2
Der er masser af indgange på Fenris A5. Også HDMI. (Foto: Argon Audio)

Al elektronikken sidder i den venstre højttaler. Den højre højttaler er helt passiv, men fodres via et firepolet specialkabel på tre meter. Længere kabler kan købes i webshoppen.

Lydkvaliteten

Også lyttetesten af Argon Audio Fenris A5 er i mangt og meget en gentagelse af mønsteret fra Fenris A4. I korthed spiller den på samme måde, men med lidt mere overskud og magt i bassen.

Basgengivelsen er rigtig fin for en så lille og billig højttaler. Og uanset at gamle hi-fi-nørder (mig selv inklusive) kan mene, at “rigtige” højttalere er passive og drevet af en solid, separat forstærker, så er der ting, der alene kan lade sig gøre med aktive højttalere. Såsom at spille bas med fuldt niveau i et kabinet, der er mindre end en skotøjsæske.

Sammenlignet med den mindre model går Fenris A5 subjektivt noget dybere i bassen. På papiret drejer det sig kun om en forskel på 5 Hz, men dybe trommer og synthesizerbasser kommer med i musikken, og man kan lige akkurat mærke en vis kropslig fornemmelse.

Argon Audio Fenris A5 udmærker sig ligesom sin lillebror ved en rigtig lækker gengivelse af stemmer uden nogen tendens til indelukkethed. Det gør det til en fornøjelse at skrue lidt op og rent faktisk lytte til musikken. Men ikke for højt, for så brister illusionen, når højttalerne får svært ved at adskille detaljerne.

Argon Fenris A5 lifestyle
Argon Audio Fenris A5 vil være nærliggende makkere til TV eller computer. (Foto: Argon Audio)

Min stresstest i den disciplin er Disturbeds coverudgave af “The Sound of Silence”. At klare både kraftfuld sang og orkestercrescendo er en svær opgave. Og der skal flere kræfter og mere nuanceringsevne til, end de små Fenris A5 magter. Men dyrere og større højttalere har måttet bide i græsset over samme test. Det bliver ikke grimt og forvrænget – bare rodet og fladt.

Sorten Mulds “Balladen om Iver og Buske” beviser også, at elektronisk musik med danserytmer ikke er det, Fenris A5 klarer bedst.

Perspektiv og dybde klarer Argon Audio Fenris A5 rigtig pænt. Til prisen. Man kan fornemme, at der er et rum bag højttalerne, men det forbliver på skitseplanet. Og det er noget af det, der demonstrerer forskellen på billig og dyr hi-fi.

Konkurrenter

Ligesom før er Argon Audio sin egen største konkurrent i prisklassen. Fenris A5 er lidt dyrere end Forte A4, der har lidt bedre lyd, men ikke så meget råstyrke. Og Fenris A4 giver præcis samme tilslutningsmuligheder som Fenris A5 – herunder navnlig HDMI-indgang til TV-lyd – men til en noget lavere pris.

Argon Fenris A5 reol 1
(Foto: Argon Audio)

Konklusion

Sammenlignet med sin rigtig vellykkede lillebror er Argon Audio Fenris A5 lidt mere af en god ting. Den har de samme styrker i form af en åben og veloplagt lyd. Den spiller bare en smule højere og dybere, og med lidt mere overskud. Da elektroniksiden er den samme, er den et lige så godt tilbud til en meget lav pris.

Pladespillerindgang og HDMI-indgang gør Fenris A5 til en universalløsning til den lille stue, kollegieværelset eller sommerhuset. Tilsæt blot TV eller pladespiller, og du er i gang. Eller spil musik trådløst fra mobilen.

Den har også stadig den samme svaghed i form af en lidt mindre avanceret forstærkerdel og lidt billigere højttalerenheder. Hvilket for nogle kan være en grund til at lægge nogle få hundredkronesedler mere på disken for Argon Forte A4 eller Forte A5.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Mindre og billigere Sonos-subwoofer forsinket Det kan se ud, som om Sonos' planlagte Sub Mini bliver nogle måneder forsinket.
Soundbar til få hundrede kroner Creative Stage Air V2 er en en bærbar, batteridreven soundbar til næsten ingen penge
Hvor godt lyder Samsungs ultraslanke soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tyndeste soundbar, vi har set, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også nogle tricks, som gør den ekstra nem at placere.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Vi tabte kæben De små KEF LSX II er de bedste trådløse stereohøjttalere i prisklassen.
TAD er tilbage med ny højttaler TAD-CR1TX bliver ikke ligefrem billig.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend