Da vi i sin tid testede Argon Audio Forte A4, satte den en ny standard for, hvor lidt en vellydende aktiv højttaler kunne koste. Nu har Argon-folkene barslet med en helt ny og billigere højttalerserie, kaldet Fenris. Og vi tester i denne omgang seriens mindste model, Argon Audio Fenris A4.
Fenris A4 ligner ikke kun Forte A4 af navn; de to modeller er stort set ens af ydre, og de tekniske specifikationer er også næsten de samme. Og prisforskellen er kun få hundrede kroner. Alligevel er det meningen, at de to produktserier skal køre parallelt fremover. Fenris er altså ikke en afløser, men blot et lidt billigere alternativ.
Argon Audio Fenris A4 er en superkompakt reolhøjttaler – altså det, vi sædvanligvis kalder en standerhøjttaler. Men så lille og billig, som den er, vil ingen sandsynligvis stille den op på en stander.
Kabinettet er rigtig pænt med afrundede kanter. De to højttalerenheder, en 4 tommers bas/mellemtone og en ¾ tommes diskant, er omkranset af pynteringe i metal. Ud over mat hvid og sort finish ligesom Forte-modellerne fås Fenris også med træ(lignende) finish i lys ask.
Al elektronik i én højttaler
Al elektronikken befinder sig i den venstre højttaler. Bagpladen på denne er stort set dækket af et metalpanel med et komplet udvalg af digitale og analoge indgange. Særlig interessant er pladespillerindgangen og en ny HDMI-indgang, der vil gøre Fenris A4 til et rigtig interessant alternativ til en soundbar.
Uanset det veludstyrede bagpanel vil jeg vædde med, at mange brugere aldrig kommer til at bruge nogen af indgangene, men alene vil bruge dem til trådløs musik-streaming fra mobilen eller fra en bærbar computer. Argon Audio Fenris A4 understøtter almindelig Bluetooth-lyd, men desværre ikke de mere hi-fi-venlige lydprotokoller aptX og AAC.
Subwoofer-udgangen fra Forte-serien er strøget, til gengæld Fenris fået en mere alsidig Pre Out-udgang i stereo, samt en rigtig, fysisk volumenkontrol, der også kan fungere som indgangsvælger, hvis fjernbetjeningen har forputtet sig i sofaen eller sengen.
Basrefleksporten på bagsiden er en smal spalte med afrundede kanter for at forhindre vindstøj.
Da højre højttaler er passiv, skal den forbindes til den aktive makker med et firepolet multistik og ditto kabel. Kablet er kun tre meter langt, men længere kabler kan købes. Selv om stuen sandsynligvis er for stor til højttalerne, hvis der er plads til at opstille dem meget længere fra hinanden.
Ægte aktive
Argon Audio Fenris A4 er aktive. Det vil sige, at hver højttalerenhed har sin egen forstærker, og delingen af frekvensområder mellem enhederne foregår elektronisk. Der indgår også en del DSP-assistance til at lokke basgengivelse ud af de små kabinetter.
Der er 50 watt effekt til hver bas/mellemtone og 25 watt til hver diskantenhed. Det er lidt mindre end i Forte A4. Og den klasse D-forstærker, der bruges i Forte-serien, skulle ifølge Argon også have bedre signal/støj-forhold og dynamik.
Lydkvaliteten
Da jeg testede Argon Audio Forte A4, blev jeg forbløffet over, hvor meget og hvor god lyd det var lykkedes at få ud af så små og billige æsker. Af samme grund var jeg ikke nær så overrasket over, at Fenris A4 gentager samme bedrift. Næsten. For de er i det store og hele bygget over samme opskrift. Bare med lidt billigere ingredienser.
Det, der imponerer mest, er bassen. Ikke fordi det er det frekvensområde, der gengives bedst, men fordi det strider mod al akustisk børnelærdom, at så små højttalere skal sige noget som helst under 80 Hz. Men det gør de, og så længe lydstyrken holdes inden for rimelighedens grænser, spiller Fenris A4 solidt og overbevisende.
Den allerdybeste synthesizerbas glimrer ved sit fravær. Men da det hele er styret af den indbyggede DSP, prøver de små højttalere heller ikke på at gengive frekvenser, der ligger uden for deres evner. Men sparer kræfterne til det, de kan.
Mellemtoneområdet er dog Argon Fenris A4’s stærkeste kort. Og så længe musikken ikke bliver alt for kompleks, går det godt. Faktisk rigtig godt. De små Fenris kan sagtens levere meget mere end bare baggrundsmusik. Stemmer lyder frit og ganske nuanceret, hvad enten det er sang eller dialoger på TV.
Hvor det ikke går helt så problemfrit, er, når der skal spilles højt, eller der sker meget på samme tid. Det være sig i orkestermusik, væg-til-væg-metal eller lydsporet til en actionfilm. Så kommer Fenris A4 til kort. Det lyder ikke grimt, bare unuanceret og uden dynamik.
Argon Audio Fenris 4 tegner i øvrigt et ganske nydeligt perspektiv op. Oplevelsen af at have musikken i rummet frem for inde i højttalerne er fin. Selv om fornemmelsen af dybde og højde på den akustiske scene ikke er så god som på dyrere højttalere. Det behøver ikke nødvendigvis at være meget dyrere. Forte A4-højttalerne er f.eks. bedre på det punkt.
Konkurrenter
Antallet af konkurrenter inden for kategorien superbillige aktive højttalere er begrænset. Og der står Argons Audio eget navn på de nærmeste. Argon Audio Forte A4 koster i øjeblikket kun ca. 10 procent mere og byder på lidt bedre generel lydkvalitet samt aptX-understøttelse på Bluetooth. Men uden HDMI-indgang. Og skal der spilles højere, kan storebror Argon Fenris A5 sandsynligvis være en kandidat. Den har vi også fået ind til test.
Det ville være komplet urimeligt at ønske mere fra en så billig højttaler. Men skulle jeg gøre det alligevel, ville indbygget musik-streaming være et plus. Især hvis højttalerne skal bruges af flere personer. Argon Audio har i øvrigt en dedikeret streamer kaldet Solo, der kan rette op på den mangel.
En billig forbedring ville være at give mulighed for at vælge på den aktive højttaler, om den skal være venstre eller højre. Og eventuelt også en omskifter til at tilpasse frekvensgangen i bassen til forskellige placeringer. Begge dele kunne laves for meget få kroner og gøre placeringen lettere.
Konklusion
Argon Audio Fenris A4 er en vildt billig højttaler, der ikke desto mindre lyder rigtig godt. At man kan få ægte aktive højttalere med pladespillerindgang for den pris, er imponerende. Og tilføjelsen af HDMI-indgang gør dem til en indlysende partner til det flade fjernsyn.
I sidste ende er Argon Audio sin egen største konkurrent. Man skal nemlig vælge, om det skal være den lille fine Fenris A4, den lidt større Fenris A5 eller en af de lidt mere avancerede, men kun marginalt dyrere modeller fra Forte-serien.
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer