Search
Generic filters

5 trådløse højttalere

 itemprop
5 trådløse højttalere

Højttalere med det hele

Du behøver kun en smartphone eller tablet og et sæt højttalere for at få hi-fi overalt. Disse højttalere har det hele indbygget. Kablerne kan du også godt glemme.

Aktive højttalere har især vundet indpas i den professionelle verden, hvor nærfelts-monitors næsten altid er aktive. Nu flytter teknologien ind i hjemmene. For når streaming alligevel er ved at vippe cd-afspiller og radio af pinden, hvorfor så ikke gå hele vejen og slippe for overhovedet at have et stereoanlæg stående?

En smartphone eller tablet er alt, hvad der kræves for at få musik i stuen. Resten af den nødvendige elektronik i form af forstærker og trådløs modtager er indbygget i højttalerne. Alt efter temperament kan et sæt trådløse højttalere derfor være en måde at få en smukkere boligindretning på, fri for stakke af sorte kasser (alle højttalerne fås i flere farver). Eller de kan være en chance for på en diskret måde at liste kvalitetslyd ind i boligen.

Ved siden af at være en konkurrent til det voksne hi-fi-anlæg i dagligstuen er højttalerne her perfekte til skrivebordsanlæg eller som superhøjttalere til computeren. De kan også finde plads på børneværelset, hvor flere af modellerne byder på så mange tilslutningsmuligheder, at de kan bruges som anlæg til både mobil, computer, spilkonsol og tv.

Der er mange ligheder mellem de testede højttalersæt. Alle er kompakte tovejs basrefleks-konstruktioner med en bas-enhed på 4-5 tommer og dome-diskant. De fleste er desuden drevet af en forstærker på omkring 50 watt pr. kanal. Elektronikken er i alle fem sæt indbygget i den ene højttaler, mens den passive tvilling forbindes med et højttalerkabel.

Der er også stor enighed om, hvad et trådløst stereosæt skal koste, nemlig lige under 4.000 kroner. Pioneer falder dog en smule uden for feltet ved at nøjes med 25 watt forstærker og en pris på det halve af konkurrenternes. Lighederne til trods er der til gengæld stor forskel på resultatet.

Ny teknologi
Aktive, trådløse højttalere med Bluetooth-forbindelse er en kategori af udstyr, som vi helt sikkert kommer til at se mere af fremover. Tre af de fem testede var så nye, at de måtte leveres direkte fra fabrikken, da distributøren ikke havde dem på lager endnu, eller man manglede at finde en distributør. Og flere andre producenter, som vi henvendte os til, havde modeller på vej, men var ikke klar til at levere endnu.

De trådløse stereosæt kommer dog til at konkurrere med en anden type højttalere, nemlig alt-i-én streaming-højttalere, hvor en enkelt højttaler klarer underholdningen. Her ofrer man en del af stereoeffekten til gengæld for en mere handy og kompakt løsning.

annonce

Kandidaterne
Pioneer XW-BTS5 fremstår i højglanslakeret finish. Det er en simpel konstruktion, som udelukkende tilbyder opkobling via Bluetooth. Forstærkereffekten er 25 watt pr. kanal, og den passive højttaler tilsluttes med et RCA phono-stik. Betjeningen sker via knapper på toppen, og stoffronten er aftagelig.

annonce

Scandyna SmallPod Bluetooth skiller sig visuelt ud fra mængden. Med sine runde former og “sputnik”-metalben ligner sættet en rekvisit fra en science fiction-film fra 1970. Teknisk set er den mere traditionel. Forstærkereffekten er 40 watt pr. kanal, og der er én line-indgang samt en udgang til subwoofer. Fjernbetjening medfølger.

Scansonic S5 BT har hele fire indgange ud over Bluetooth: To analoge og to digitale. Der er desuden en volumenkontrol på bagsiden, så lydniveauet kan justeres, uden at det går ud over den digitale opløsning. Finish i sort eller hvid pianolak (hvide handsker medfølger!). Forstærkereffekten er 50 watt pr. kanal. Stoffronten er aftagelig, og der medfølger fjernbetjening.

Q Acoustics BT3 er lakeret med en halvmat plasticlak, og enhederne er beskyttet af et sort metalgitter. Der er to analoge line-indgange og én optisk digital samt udgang til subwoofer. Et betjeningspanel på toppen giver adgang til funktionerne. Fjernbetjening medfølger.

Audio Pro Addon T12 Diskanten er dækket af et metalgitter, men bas-enheden sidder frit tilgængeligt, så den kan bevæge sig. Og bevæge sig, det gør den! Basporten er udformet som en lav spalte i hele bagpladens bredde. Højttalerne er matlakerede med navnetrækket i metaltryk på fronten. Der findes en line-indgang, en optisk indgang og udgang for subwoofer. Fjernbetjeningen er udfræset i et massivt stykke aluminium.

annonce

Sådan testede vi
I en højttaletest er lydkvaliteten i hovedsædet. Det handler først og fremmest om evnen til at gengive musik troværdigt, og helst ved et realistisk lydniveau. Den største del af testen bestod derfor af lytning til et varieret udvalg af musik under forskellige omstændigheder.

Betjeningsmæssigt er de fem højttalersæt betydelig mere komplicerede end gammeldags passive højttalere. Udvalget af funktioner, tilslutninger for andre signalkilder og brugervenligheden tæller derfor på vægten.

Sidst, men ikke mindst må højttalere af denne type gerne falde diskret ind i indretningen. Derfor har designet naturligvis også en betydning for karakteren.

Ikke ægte aktive højttalere
Selv om højttalerne i testen alle har indbyggede forstærkere, er der ikke tale om egentlige aktive højttalere, men derimod om højttalere med indbygget forstærkning. En ægte aktiv højttaler kræver en forstærker til hver højttaler-enhed, og elektronisk deling (enten analog eller digital) af signalet til enhederne – med større effektivitet og flere tilpasningsmuligheder til følge.

Den slags finesser er almindelige i den professionelle musikverden, hvor små aktive højttalere har været normen i årevis. Men et sæt gode aktive nærfelts-monitors kan hurtigt koste over 20.000 kroner.

Produkter i testen

 data-srcset

Pioneer XW-BTS5

Pris: 1899 kr Annonce
Billige God basgengivelse Bedste rumfornemmelse Ren lyd
Ikke aptX Ingen kablede indgange Tilbagetrukket gengivelse Mindre kontrol over lydbilledet
 data-srcset

Scansonic S5 BT

Pris: 3495 kr Annonce
God opløsning Kan spille højt Mange tilslutninger Learn-funktion
Begrænset basgengivelse
 data-srcset

Audio Pro Addon T12

Pris: 3595 kr Annonce
Utrolig basgengivelse Stort kraftoverskud Spiller højt
Svag mellemtone Mindre nuanceret
 data-srcset

Scandyna SmallPod Bluetooth

Pris: 3999 kr Annonce
Ultra lækkert design Mest balancerede lyd God mellemtone
Ingen digitalindgang Kun begrænset lydstyrke Hul bas
 data-srcset

Q Acoustics BT3

Pris: 3999 kr Annonce
Kan spille imponerende højt Både digital og analog indgang Virker meget robuste God nuancering
Kan lyde skarpt Savner lidt bas

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til 5 trådløse højttalere

   data-srcset

  Nu holder den også vand

  A1 fra Bang & Olufsen er fortsat en af de bedste små Bluetooth-højttalere. Og nu i forbedret og mere robust udgave.

  (Foto: Argon)

  Fuldvoksen hi-fi uden tråd

  Argons aktive højttalere har fordoblet effekten, antallet af basser – og prisen. Men de er fortsat et godt køb.

   data-srcset

  Lyden knuser konkurrenterne

  Bowers & Wilkins’ nyeste trådløse højttaler, Formation Wedge, overbeviser stort på lyden.

   data-srcset

  Festlig IKEA-disko

  Årets sjoveste højttalerpakke med diskolamper, du sætter sammen, præcis som du vil.

   data-srcset

  Koncertlyd i reolen

  Technics laver ikke bare en af de bedste bordhøjttalere i sin klasse, de laver to!

   data-srcset

  Videoanmeldelse: Himmelsk trådløs lyd

  Vi er blevet imponeret af trådløse højttalere før, men B&W ­Formation Duo er det første højttalerpar, der tager os til himmels.