Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 5 trådløse højttalere

Højttalere med det hele

Du behøver kun en smartphone eller tablet og et sæt højttalere for at få hi-fi overalt. Disse højttalere har det hele indbygget. Kablerne kan du også godt glemme.

Skrevet af / 18/10/2013 - 06:39
5 trådløse højttalere
John Alex Hvidlykke

Produkter i denne test

Aktive højttalere har især vundet indpas i den professionelle verden, hvor nærfelts-monitors næsten altid er aktive. Nu flytter teknologien ind i hjemmene. For når streaming alligevel er ved at vippe cd-afspiller og radio af pinden, hvorfor så ikke gå hele vejen og slippe for overhovedet at have et stereoanlæg stående?

En smartphone eller tablet er alt, hvad der kræves for at få musik i stuen. Resten af den nødvendige elektronik i form af forstærker og trådløs modtager er indbygget i højttalerne. Alt efter temperament kan et sæt trådløse højttalere derfor være en måde at få en smukkere boligindretning på, fri for stakke af sorte kasser (alle højttalerne fås i flere farver). Eller de kan være en chance for på en diskret måde at liste kvalitetslyd ind i boligen.

Ved siden af at være en konkurrent til det voksne hi-fi-anlæg i dagligstuen er højttalerne her perfekte til skrivebordsanlæg eller som superhøjttalere til computeren. De kan også finde plads på børneværelset, hvor flere af modellerne byder på så mange tilslutningsmuligheder, at de kan bruges som anlæg til både mobil, computer, spilkonsol og tv.

Der er mange ligheder mellem de testede højttalersæt. Alle er kompakte tovejs basrefleks-konstruktioner med en bas-enhed på 4-5 tommer og dome-diskant. De fleste er desuden drevet af en forstærker på omkring 50 watt pr. kanal. Elektronikken er i alle fem sæt indbygget i den ene højttaler, mens den passive tvilling forbindes med et højttalerkabel.

Der er også stor enighed om, hvad et trådløst stereosæt skal koste, nemlig lige under 4.000 kroner. Pioneer falder dog en smule uden for feltet ved at nøjes med 25 watt forstærker og en pris på det halve af konkurrenternes. Lighederne til trods er der til gengæld stor forskel på resultatet.

Ny teknologi
Aktive, trådløse højttalere med Bluetooth-forbindelse er en kategori af udstyr, som vi helt sikkert kommer til at se mere af fremover. Tre af de fem testede var så nye, at de måtte leveres direkte fra fabrikken, da distributøren ikke havde dem på lager endnu, eller man manglede at finde en distributør. Og flere andre producenter, som vi henvendte os til, havde modeller på vej, men var ikke klar til at levere endnu.

De trådløse stereosæt kommer dog til at konkurrere med en anden type højttalere, nemlig alt-i-én streaming-højttalere, hvor en enkelt højttaler klarer underholdningen. Her ofrer man en del af stereoeffekten til gengæld for en mere handy og kompakt løsning.

Kandidaterne
Pioneer XW-BTS5 fremstår i højglanslakeret finish. Det er en simpel konstruktion, som udelukkende tilbyder opkobling via Bluetooth. Forstærkereffekten er 25 watt pr. kanal, og den passive højttaler tilsluttes med et RCA phono-stik. Betjeningen sker via knapper på toppen, og stoffronten er aftagelig.

Scandyna SmallPod Bluetooth skiller sig visuelt ud fra mængden. Med sine runde former og “sputnik”-metalben ligner sættet en rekvisit fra en science fiction-film fra 1970. Teknisk set er den mere traditionel. Forstærkereffekten er 40 watt pr. kanal, og der er én line-indgang samt en udgang til subwoofer. Fjernbetjening medfølger.

Scansonic S5 BT har hele fire indgange ud over Bluetooth: To analoge og to digitale. Der er desuden en volumenkontrol på bagsiden, så lydniveauet kan justeres, uden at det går ud over den digitale opløsning. Finish i sort eller hvid pianolak (hvide handsker medfølger!). Forstærkereffekten er 50 watt pr. kanal. Stoffronten er aftagelig, og der medfølger fjernbetjening.

Q Acoustics BT3 er lakeret med en halvmat plasticlak, og enhederne er beskyttet af et sort metalgitter. Der er to analoge line-indgange og én optisk digital samt udgang til subwoofer. Et betjeningspanel på toppen giver adgang til funktionerne. Fjernbetjening medfølger.

Audio Pro Addon T12 Diskanten er dækket af et metalgitter, men bas-enheden sidder frit tilgængeligt, så den kan bevæge sig. Og bevæge sig, det gør den! Basporten er udformet som en lav spalte i hele bagpladens bredde. Højttalerne er matlakerede med navnetrækket i metaltryk på fronten. Der findes en line-indgang, en optisk indgang og udgang for subwoofer. Fjernbetjeningen er udfræset i et massivt stykke aluminium.

Sådan testede vi
I en højttaletest er lydkvaliteten i hovedsædet. Det handler først og fremmest om evnen til at gengive musik troværdigt, og helst ved et realistisk lydniveau. Den største del af testen bestod derfor af lytning til et varieret udvalg af musik under forskellige omstændigheder.

Betjeningsmæssigt er de fem højttalersæt betydelig mere komplicerede end gammeldags passive højttalere. Udvalget af funktioner, tilslutninger for andre signalkilder og brugervenligheden tæller derfor på vægten.

Sidst, men ikke mindst må højttalere af denne type gerne falde diskret ind i indretningen. Derfor har designet naturligvis også en betydning for karakteren.

Ikke ægte aktive højttalere
Selv om højttalerne i testen alle har indbyggede forstærkere, er der ikke tale om egentlige aktive højttalere, men derimod om højttalere med indbygget forstærkning. En ægte aktiv højttaler kræver en forstærker til hver højttaler-enhed, og elektronisk deling (enten analog eller digital) af signalet til enhederne – med større effektivitet og flere tilpasningsmuligheder til følge.

Den slags finesser er almindelige i den professionelle musikverden, hvor små aktive højttalere har været normen i årevis. Men et sæt gode aktive nærfelts-monitors kan hurtigt koste over 20.000 kroner.

Produkter i denne test

Facit: 5 trådløse højttalere

Opsummering

Du behøver kun en smartphone eller tablet og et sæt højttalere for at få hi-fi overalt. Disse højttalere har det hele indbygget. Kablerne kan du også godt glemme.

Læs hele testen

Audio Pro Addon T12

Festaber i civil

Det ligner letsindig omgang med naturlovene, når de små Addon T12 fylder rummet med fuldfed bas. Hvis musikken handler om fest og farver, er de i top.

Utrolig basgengivelse Stort kraftoverskud Spiller højt
Svag mellemtone Mindre nuanceret
Læs hele testen

Q Acoustics BT3

Britisk nøjagtighed

Musikken serveres uden unødvendig maskering og farvning. Og det behøver ikke at gå stille af, for der er masser af kræfter i baghånden.

Kan spille imponerende højt Både digital og analog indgang Virker meget robuste God nuancering
Kan lyde skarpt Savner lidt bas
Læs hele testen

Scansonic S5 BT

Fleksibel elegance

Smukt design, råstyrke og masser af indgange. Man får imponerende meget med S5 BT.

God opløsning Kan spille højt Mange tilslutninger Learn-funktion
Begrænset basgengivelse
Læs hele testen

Scandyna SmallPod Bluetooth

Designer-rumskibe med høj WAF

Den populære Podspeakers-serie har nu også fået trådløse medlemmer. Alene udseendet skal nok skaffe dem adgang til den pæne stue. Men de tåler både at blive set og hørt.

Ultra lækkert design Mest balancerede lyd God mellemtone
Ingen digitalindgang Kun begrænset lydstyrke Hul bas
Læs hele testen

Pioneer XW-BTS5

Enkle og balancerede

På trods af bundpris og et skrabet udvalg af funktioner byder Pioneers trådløse højttalere på overbevisende gengivelse, så længe man ikke giver dem for svære opgaver.

Billige God basgengivelse Bedste rumfornemmelse Ren lyd
Ikke aptX Ingen kablede indgange Tilbagetrukket gengivelse Mindre kontrol over lydbilledet
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Lyd & Billede
Scroll to Top