Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 5 højttalersæt til 10.000 kroner

Bedre lyd uden subwoofer

Hvis dit budget er begrænset, kan du droppe subwooferen – og købe endnu heftigere højttalere.

Skrevet af / 16/04/2014 - 06:50
5 højttalersæt til 10.000 kroner
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Hvis du vil have de absolut bedste lydoplevelser, er der meget at hente ved at droppe subwooferen og i stedet bruge pengene på større og bedre højttalere. Så får du både i pose og sæk – god lyd til både musik og film!

For mange er ti tusind kroner smertegrænsen for højttalerkøb til hjemmebiografen. Trods alt skal man have Blu-ray-afspiller og surround-receiver oveni. Udvalget af højttalere er stort, men det ender ofte med, at man vælger et system med en subwoofer og små satellithøjttalere.

Sådanne små systemer er gode til film. Men selv om subwooferen giver seje effekter, har de andre højttalere ofte et begrænset lydtryk. Det fungerer som regel dårligere til musik, fordi subwoofer og højttalere ikke overlapper hinanden ordentligt i overgangen. Så kan musikoplevelsen let blive mere irriterende end inspirerende.

Derfor kan det betale sig at tænke anderledes. Ved helt at droppe subwooferen får man råd til større og bedre højttalere.

Gulvhøjttalere i front giver mere massiv lyd til musik i stereo. En større centerhøjttaler tilfører dialoger i film mere fylde, og man skal heller ikke undervurdere betydningen af baghøjttalere af en vis størrelse. En større højttalerpakke af ordentlig kvalitet giver simpelthen bedre og sejere oplevelser.

Køb subwooferen senere
Dermed ikke sagt, at du ikke kan anskaffe en subwoofer senere og få endnu kraftigere gengivelse af de heftigste bas-effekter på film – plus musik i surround. Men det kan du gøre, næste gang du har råd. Da skal du vide, at subwooferen ikke behøver at være af samme mærke som de andre højttalere. Der er flere producenter, som har specialiseret sig i subwoofere, bl.a. SVS, REL og Velodyne.

5 kombattanter
I denne test har vi fundet fem systemer, der alle er baseret på gulvstående fronthøjttalere med center- og baghøjttalere fra samme højttalerserie.

Fire af systemerne koster i omegnen af 10.000 kroner og konkurrerer om titlen Bedst i Test. To af disse bruger horndiskanter for at få en mere energisk og effektiv gengivelse, hvilket især kan være en fordel til film. Det gælder Cerwin-Vega og Klipsch, mens Q Acoustics og Tannoy anvender almindelige dome-diskanter.

Sådan testede vi
Alle højttalerpakkerne er testet med et bredt udvalg af musik i stereo plus højopløst musik i surround-sound og endelig filmen The Bourne Legacy på Blu-ray. Kilden var high-end afspilleren Electrocompaniet EMP 2 koblet til den gedigne, men ikke overdådige surround-receiver Onkyo TX-NR929. Fordelen ved det er, at den kan lave hurtig autojustering af forsinkelse, lydniveau og delefrekvens, uden at man skal rode med en equalizer, så det udelukkende er højttalerne, vi lytter til.

Receiveren er sat til at sende fuldt frekvensområde til alle højttalere. Men vi har også prøvet med en subwoofer i surround for at finde ud af, hvordan højttalerne yder i optimal opsætning. For at give alle et lige godt udgangspunkt har vi brugt den samme sub. Valget faldt på vores referencemodel, Procella P15, en high-end subwoofer med to hårdtslående 15 tommers elementer, som er lynhurtig og uden egen klangsignatur, og således lader højttalerne blomstre selv, bare uden at de skal håndtere LFE-kanalen (Low Frequency Effects)

Produkter i denne test

Klipsch Reference 5.0

Gylden lyd

Uanset om det er action, drama, jazz eller rock, der står på menuen, går du ikke galt i byen med Klipsch.

Højttalerne giver overraskende meget fra sig. Både musik og film gengives med stor kropslighed. Responsen er meget hurtigt, så trommer og skud smælder hårdt og hurtigt. Tonerne hænger godt sammen, og især blæseinstrumenter er imponerende.
Centerhøjttaleren går ikke så dybt i basregisteret. Storebror RC-52 II kan med fordel overvejes.
Læs hele testen

Q Acoustics 2000i 5.0

Hvide riddere

Engelsk Q Acoustics har sat sig som mål at være et af de bedste højttalermærker i forhold til pris. Store ambitioner, men konceptet ser ud til at fungere.

Højttalerne fra Q Acoustics har et flot design, god byggekvalitet og ikke mindst en imponerende lyd med masser af detaljer, åben og klar stemmegengivelse samt fyldig bas.
De civiliserede englændere lyder glimrende til musik, men kan være lidt forsigtige i de sejeste filmsekvenser.
Læs hele testen

Cerwin-Vega XLS 5.0

Basbrøl

Hvis du vil spille højt, så er Cerwin-Vega sagen. Men både film og musik har også brug for andre kvaliteter.

Hvis du vil spille højt, så er Cerwin-Vega sagen. Men både film og musik har også brug for andre kvaliteter.
Med en tilstrækkelig kraftig forstærker kan disse højttalere spille højt nok til, at bassen kan mærkes i kroppen.
Læs hele testen

Tannoy Mercury 5.0

Mere musikalsk end macho

Mercury-serien fra Tannoy er blandt vores absolutte budgetfavoritter til stereo, men de er seje nok til hjemmebiografen?

Højttalerne fra Tannoy byder på et stort og fyldigt lydbillede med fint fokus og god detaljeopløsning. Klangbalancen er varm, hvilket gør, at de egner sig godt til varieret musik.
Mercury-sættet mangler lidt vildskab og kan ikke få nakkehårene til at rejse sig, når det virkelig gælder. Der er andre udfordrere med mere energi og dynamik – og flere detaljer – som samlet giver en mere engagerende biograflyd.
Læs hele testen

Argon 6000 5.0

Billigt på enhver måde

“Hør det hele for den halve pris” lover testens billigste højttalersæt. Det er ikke helt sandt.

Argon giver en fornemmelse af, hvor meget mere man får ved at droppe de mindste subwoofer/satellithøjttaler-systemer og komplette surround-anlæg af plastic. Større og mere massiv lyd, som fylder rummet bedre.
Desværre kommer overtonerne ikke godt nok frem, så lydbilledet bliver lidt indelukket. Det lyder også rodet i bassen, og udseendet er temmelig uinspirerende.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Scroll to Top