Fem medieafspillere

Kampen om dagligstuen

Apple mod Google, Microsoft og Sony – hvem laver den bedste medieafspiller?
forfatter

Da vi for nogle år siden testede medieafspillere, var der et stort udbud af mere eller mindre kendte mærker på markedet. De forsøgte alle at løse problemet med, hvordan man ser sine film og billeder på tv’et på en nem måde. Nogle af dem var rigtig gode, men storsælgere blev de aldrig.

Siden da har vi fået smart-tv’er, som ofte har den funktion indbygget. Det er ganske vist ikke altid lige simpelt, men godt nok til, at interesseren for medieafspillere er faldet yderligere.

Nu er vi også begyndt at konsumere underholdning på vores smartphones og tablets i et omfang, der var svært at forudsige. Tjenester som Netflix, Viaplay, HBO Nordic og C More tilbyder et stort udvalg af tv-serier og film til en rimelig penge. Og de har alle apps til vores mobile enheder, hvilket er praktisk, når man f.eks. ligger i sengen.

Men det gjorde også det gamle problem aktuelt igen: Hvordan får man det nemt og bekvemt op på den store skærm i stuen?

 

Stream til dit tv

En metode, der har fandtes i mange år, er at bruge en Apple TV-boks. Den kunne ganske vist ikke spille så meget selv, men den havde AirPlay. Dermed kunne man bare sige til app’en på ens iPhone eller iPad, at den skulle afspille filmen på Apple TV i stedet for på sin egen skærm. Problemet var bare, at det krævede, at man havde Apple-enheder.

Men så kom Google med deres Chromecast. En lille, billig pind, som man stak i tv’et, og så kunne man pludselig gøre det samme fra Android-enheder. Fantastisk!

At sende ting til sit tv er dog ikke helt så bekvemt som at ligge på sofaen med en fjernbetjening. Derfor varede det ikke længe, før Google udviklede deres simple stick til en egentlig medieafspiller, Nexus Player, som havde en rigtig fjernbetjening og apps på skærmen til at gøre alt muligt.

For nylig drønede Apple så ind på arenaen igen med en opdateret Apple TV, som minsandten kunne gøre alt, hvad en iPad kan, men i stort format på tv-skærmen. Og den gjorde det rigtig godt.

 

Hvad skal man købe?

Kort sagt, så afhænger det af, hvad man vil kunne, og hvordan man konsumerer sin underholdning.

Hvis du som regel bruger en tablet til at se ting på og kun lejlighedsvis vil have det op på den store tv-skærm, så er det nemmeste og billigste at “caste” til en Chromecast. Vil du have apps på skærmen og vælge med fjernbetjeningen, så er det Nexus Player eller Apple TV, du skal have. Men hvis du først og fremmest er gamer, og filmkiggeriet er sekundært, så er både Xbox og PlayStation udmærkede til formålet.

 

Sådan testede vi

Medieafspillerne i testen skulle kunne vise billeder, afspille musik og vise film på tv’et, gå på nettet for at streame film og serier samt betjenes fra sofaen. Desuden skulle de være let tilgængelige i Skandinavien, hvilket udelukkede amerikanske produkter som Amazon Fire TV og Roku.

Vi har vurderet, hvor let det er at installere dem og få adgang til lokale mediefiler, samt hvor stort et udvalg af filmtjenester der er tilgængeligt. Derimod er udbuddet af spil ikke vigtigt for denne test og nævnes derfor kun i forbifarten. Endelig har vi vurderet billed- og lydkvaliteten, og hvor tilfredse vi generelt er. I den endelige karakter er prisen også taget i betragtning.

Produkter i denne test

Google Nexus Player

Venter på indhold

En lovende medieafspiller, der lige nu ikke rigtig har noget at vise frem.

En lovende platform for fremtiden. God fjernbetjening med mikrofon. Controller giver bedre styring af spil.
Katastrofal mangel på apps, selv om platformen ikke er helt ny. Intet netværksstik for dem med dårlig Wi-Fi-dækning.

Microsoft Xbox One

Opkoblet boks

Spilkonsol, Blu-ray- og medieafspiller, der interagerer med andre Windows-enheder.

Er også en kompetent spilkonsol og Blu-ray-afspiller. Integration med Windows 10. Mulighed for at tage visse tv-kanaler. Fjernbetjening fås som tilbehør.
Få apps til streaming af video fra internettet. Et spil-controller er lidt akavet at bruge som fjernbetjening.

Sony PlayStation 4

PlayStation tager revanche

Glem vores tidligere test – nu er PS4 en komplet medieafspiller med netværksunderstøttelse og flere apps.

Spotify er godt integreret som musikafspiller. Lidt flere apps end Xbox. Endelig en fjernbetjening på vej.
Mangler stadig mange lokale tjenester til film-streaming. Controlleren er ikke helt intuitiv at bruge som fjernbetjening til medier.

Apple TV (4. generation)

Revolutionerende medieafspiller

Apple TV er genfødt med et grænseløst udbud af apps og en smart fjernbetjening.

App Store giver uendelige muligheder. Praktisk fjernbetjening med gyro. Meget mere end en medieafspiller.
Siri findes endnu ikke på dansk, hvilket ødelægger en stor del af pointen. Ingen separat lydudgang, hvis man vil slutte den til en projektor.

Google Chromecast 2

Enkel og billig

Den letteste løsning for dem, der bare vil have film fra tablet’en op på fjernsynet.

Så billig, at man sagtens kan købe flere. Nem installation og brug. Blokerer ikke længere andre HDMI-porte.
Er helt afhængig af telefon eller tablet som fjernbetjening. Begrænsede muligheder i forhold til rigtige medieafspillere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.