Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Denon AVR-X5200W

Meget for pengene

Testens billigste receiver har ingen problemer med at tegne et meget stort lydbillede op. Brugervenlig er den også.

Skrevet af / 06/03/2015 - 05:00
Denon AVR-X5200W
Geir Gråbein Nordby

Denons topmodel er overkommelig, men har alligevel 11 kanalers processering, så man med en ekstra effektforstærker kan koble en 7.1 opsætning sammen med fire ekstra Atmos-loftshøjttalere. For et pristillæg kan AVR-X5200W også opgraderes til at understøtte Auro-3D.

AirPlay og Spotify Connect giver nem adgang til musikken over hjemmenetværket, og højopløst musik kan streames via en DLNA-app. Trådløs netværksforbindelse er integreret.

Brugervenlighed
Denons fjernbetjenings-app er simpel. Nem at bruge, men få funktioner, så man skal have fat i den medfølgende fjernbetjening for at lave avancerede indstillinger. Også den dedikerede iPad-version er temmelig ribbet for funktioner.

Opsætning af forstærkerkanaler og højttalere skal vælges, før man kører automatisk rumkorrektion, og her viser et billede på skærmen, hvor de forskellige højttalere skal tilsluttes.

Lydkvalitet
Audyssey rumkorrektionen giver en meget fin, sammenhængende boble af omsluttende lyd. Hvis man synes, at lyden bliver lidt for tynd, kan man vælge L/R Bypass, som slår korrektionen fra på fronthøjttalerne.

Tonerne er godt opløst, og lydbilledet stort. Dialogerne er fyldige og klare på én gang, og Dolby Atmos giver en stor, omsluttende sfære af lyd med fire loftshøjttalere. Det fungerer også godt med to – men allerbedst bliver det med fire loftshøjttalere og en ekstra effektforstærker til et sæt baghøjttalere mere (7.1.4). Det er dog ikke nødvendigt for at få fede filmoplevelser.

Når Megatron kaster en bombe fra et garagetag, og verdens mest irriterende menneske bliver forvandlet til aske, brager det løs i alle kanaler. Denon har ikke så meget råstyrke som de største i testen. Det er mere end fint nok, men både Onkyo, Pioneer og Yamaha trækker fra decibeldisciplinen.

Hvad musik angår, stortrives Denon med komplekse klangstrukturer som på den klassiske indspilning Magnificat. DTS + Dolby Surround lydindstillingen bruger faseinformation fra lydsporet til at aktivere de fire ekstra højttalere, hvilket giver en stor boble af lyd. Det føles, som om vores lytterum er vokset til 5 meters højde! Derimod lyder Pure Direct renere og er at foretrække, når der skal skrues op for lyden.

Med lydsporet i Auro-3D bliver det noget andet, et gigantisk og opløst lydbillede. For at få 3D-lyd skal receiveren omkalibreres, så man skal nærmest vælge på forhånd, om man vil have Auro-3D eller Atmos. Jeg har dog på fornemmelsen, at Atmos bliver mest udbredt.

Receiverens fylde og luft gør sig også rigtig godt med musik i stereo, med klare, tydelige stemmer i et stort og luftigt lydbillede. Ikke førstevalg for de værste ravere og rockfans – til dem anbefaler vi Yamaha eller Onkyo.

Konklusion
Denon AVR-X5200W er klassens billigste, men alligevel producentens topmodel. Den overbeviser med opløst og fyldig lyd, og er nem og intuitiv i brug med overskuelige menuer. Den er ikke helt så kraftig som de sejeste, men kan sagtens spille højt nok, og hvis du synes, det er vigtigere med et stort, holografisk lydbillede med masser af luft fordelt på mange højttalerkanaler, så går du ikke galt i byen her.

Se videopræsentationen af Denon AVR-X5200W.
https://www.youtube.com/watch?v=dmLvj1o4KxU

Lyd & Billede mener

Med 11 kanalers processering og rigtig god lydkvalitet får man meget for pengene her. Og brugervenligheden er i top. Receiveren har ikke så meget effekt som de kraftigste konkurrenter. Fjernbetjenings-app’en er lidt for simpel.

Også i denne test:

5 surround-receivere med Dolby Atmos

Yamaha RX-A3040

Samlet sejr

Yamaha graver guldet frem fra lydsporet, hvad enten det er film eller musik, og byder på kraft og elegance i en brugervenlig indpakning.

Det er en af de mere kraftige receivere i klassen, og med dens varme og fyldige klang kan man spille højt uden at blive træt i ørerne. Brugervenligheden er også rigtig god.
Nogle vil foretrække en mere neutral lyd og endnu kvikkere bas.
Læs hele testen

Marantz SR7009

Forfinet nydelse

Marantz laves på samme platform som Denon. Men der er gjort noget ekstra for at få endnu renere lyd.

11 kanalers processering er sjældent til prisen. Lyden er rigtig godt, især faldt vi for opløsningen i overtoneområdet. Rigtig god brugervenlighed.
Marantz-receiveren har ikke samme kontrol som de allerkraftigste. Fjernbetjenings-app’en måtte gerne have haft flere valgmuligheder.
Læs hele testen

Pioneer SC-LX88

Kraft og kontrol

Pioneer har måske den mest neutrale klangkarakter i klassen. Her er godt med tryk og mange funktioner.

Lyden er gennemsigtig og luftig med store kraftressourcer. God brugervenlighed trækker op.
Klangkarakteren på højttalerne skal vælges før autokalibrering. Fire Atmos-kanaler forudsætter maksimalt fem højttalere ved siden af, hvor konkurrenterne kan benytte op til syv.
Læs hele testen

Onkyo TX-NR3030

Voldsomt tryk på

Ingen kan hamle op med Onkyos power i hjemmebiografen. Med 11 forstærkertrin har den også fuld kraft til samtlige kanaler.

Her har man mulighed for et fuldt 7.2 setup med fire Atmos-kanaler oveni, uden behov for ekstra effektforstærker. Lyden er også sindssygt kraftig med masser af detaljer.
Vi er ikke helt tilfredse med rumkorrektionen. Trådløst netværk kræver gammeldags password-indtastning.
Læs hele testen

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Scroll to Top