TEST: Pro-Ject X2

Analog vinylvinder

Den velspillende Pro-Ject X2 er den pladespiller, man skal vælge i denne prisklasse.
Karakter
Pro-Ject X2
Lyd & Billede mener
Stort og fyldigt lydbillede med fremragende basdynamik og stor detaljerigdom. Armen har højdejustering, og pladespilleren er godt dæmpet. Aftageligt kabel og elektronisk hastighedsvælger.
Dejlig lidt.
Specifikationer
  • Type: Remdrevet pladespiller
  • Tonearm: 9″ kulfiber/aluminium
  • Pickup: Pro-Ject Pick-it 2M Silver (MM)
  • Tallerken: 30 mm akryl
  • Tilslutninger: Phono-udgang
  • RIAA/DAC: Nej/nej
  • Andet: Støvlåg, RCA-kabel
  • Finish: Sort, hvid, valnød
  • Mål og vægt: 46 x 15 x 34 cm / 10 kg
  • Web: av-industry.dk
Annonce
Annonce
forfatter

Denne pladespiller ligner til forveksling en anden grammofon fra Pro-Ject. Nemlig X1, som er et af de bedste køb under 10.000 kroner og klart det bedste alternativ til Rega Planar 3, der længe har været referencen i denne prisklasse.

Den meget vellydende Pro-Ject X2, der kommer med en 8,6 tommers arm i aluminium og kulfiber samt en MM-pickup fra Ortofon, er simpelthen et fund til prisen.

Den er storebror til X1 i Pro-Jects nye X-serie, og den er, som man hurtigt finder ud af, bygget på samme måde som X1, men X2 har en kraftigere plint på 50 mm, en tykkere 30 mm bred og 2 kg tung akryltallerken, en lidt bedre tonearm og en dyrere pickup fra Ortofon.

Altså mere masse, hvilket i teorien kan give endnu bedre dæmpning, og den samlede masse er steget fra syv til ti kg i forhold til X1. Til sammenligning vejer Planar 3 kun seks kilo, og det med en tung tallerken af glas.

Motoren på Pro-Ject X2 er dæmpet med termoplastisk gummi. (Foto: Lasse Svendsen)

Dæmpning af resonanser

Pro-Ject X2 har en DC/AC-styret generator, der fodrer elektromotoren med stabil spænding, så den kører stille og med minimal afvigelse.

Motoren er monteret på Pro-Jects TPE-ophæng – et termoplastisk gummiophæng, som skal forhindre resonanser i at sprede sig til chassiset. Remmen er lavet af det samme TPE-materiale, og selv modvægten er foret med TPE for at dæmpe resonanser med så meget som 50 procent, ifølge Pro-Ject.

Rotationspræcisionen vejer ind med en afvigelse på acceptable 0,63 procent i vores målinger, hvilket er på linje med Rega Planar, men ikke så godt som den direkte drevne Thorens TD 402 DD med 0,22 procent.

X2 er udstyret med en lidt længere arm end X1 og et bedre antiskating-ophæng. Armrøret har en kerne af aluminium og er betrukket med kulfiber, og armbasen kan justeres i højden. Pro-Ject siger selv, at armen er bedre dæmpet end på de billigere pladespillere.

Den 50 mm tykke maskinfræsede plint i MDF hviler på fire aluminiumfødder med TPE-dæmpning og filt på undersiden. Pladespilleren leveres med et aftageligt Connect it E-kabel, separat strømforsyning, single-adapter og færdigmonteret pickup.

Højdejustérbar og veldæmpet arm. (Foto: Lasse Svendsen)

Unik pickup

Ligesom på X1 har Pro-Ject samarbejdet med Ortofon om den pickup, der sidder på X2. Også her er det en Moving Magnet pickup – Pick-it 2M Silver – der har elliptisk nåleslibning og sølvbelagte kobbertråde på spolerne indeni. Den sorte pickup har en aftagelig nål; den skal have 1,8 gram nåletryk og kobles til forstærkerens MM-indgang.

En unik Ortofon-pickup bidrager til det raffinerede lydbillede. (Foto: Lasse Svendsen)

Detaljeret og dynamisk lyd

Det store spørgsmål er, om X2 er bedre end X1, og om det er de ekstra penge værd at vælge den dyreste af de to. Det upræcise svar er ja: For nogle vil det være værd at bruge de ekstra penge, mens mange andre vil være meget tilfredse med den billigere X1-grammofon.

Lydkvaliteten har nemlig flere ligheder end forskelle. Man får et stort lydbillede, fremragende dynamik, stram og dyb basgengivelse og et skarpt fokus på detaljer med begge pladespillere, men X2 har et par esser oppe i ærmet, som kan afslutte ælle-bælle-legen, før den er begyndt.

For med X2 er lydbilledet lidt dybere, bassen får lidt mere autoritet, og mikrodetaljer kommer lidt bedre frem i lydbilledet. Nøgleordet her er lidt, for forskellene ikke er så store. Men for dem, der er går op i den slags og synes, at forskellen er stor nok, er X2 sikkert de ekstra penge værd.

Tager man guitarlyden på Dire Straits’ Love Over Gold, har X2 mere klang, raffinement og dybde end X1, og bassen på titelnummeret går dybere her med et endnu mere dynamisk tryk.

Klangen fra instrumenter i akustisk jazz som Keith Jarrett Trios Still Live er tydeligere defineret, og klaverets laveste oktaver får bedre dybde med den dyrere grammofon.

Pro-Ject X2 lyder faktisk så godt, at den er et stærkt alternativ til Pro-Ject The Classic og Reloop Hi-Fi Turn5, to af de bedste pladespillere i denne prisklasse.

Der følger et aftageligt kabel med pladespilleren. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Pro-Ject X1 og X2 er to pladespillere med så mange ens kvaliteter, at det kan virke svært at vælge. Vores råd er at vælge den billigere X1, hvis demonstrationen i forretningen er overbevisende, og man ikke oplever forskellene i lydkvalitet som store nok sammenlignet med X2 til at retfærdiggøre et ekstra udlæg. Hvis man ikke afskrækkes af en moderat højere pris, er X2 en bedre pladespiller, men kun lidt.

Uanset hvad, så er de begge oplagte alternativer til den etablerede reference fra Rega.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
Engang var jagten på den bedste lyd enhver ung mands hobby. Nu foretrækker de fleste at nyde musikken som baggrunds-underholdning. De gamle dage vender aldrig tilbage. Men nutiden ligner lidt alligevel.
Nu kommer der endelig en Hegel-forstærker til vinylentusiaster.
Den har været 40 år undervejs.
Geneva er tilbage med en sprudlende stereohøjttaler i stilrent retro-kabinet.
Volvos første elbil har alt, hvad der skal til for at blive en bestseller, men der er et par ting, man skal være opmærksom på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blandt de bedste hybride bærbare, der kan købes for penge lige nu. Især skærmen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en hel del, men den tekniske ydelse gør, at prisen kan forsvares.
Så veludstyret og så rigtig. Primare I35 Prisma siger sandheden med stram lyd og flot klang. Og så kan den afspille, hvad det skal være af filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative professionelle på et skrabet budget. Skærmen er smart, men prisen er stram.
Sony har skrumpet deres bedste allround-kamera, og det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre højttalere. De er meget, meget federe!
Philips har kombineret deres farvestrålende OLED-TV’er med en potent soundbar fra Bowers & Wilkins. Resultatet er et ægte drømme-TV!
Ledvance har meldt sig ind i kampen om at levere smart lys til det smarte hjem. Det er let – og ikke særlig dyrt.
Slanke højttalere med velvoksen bas er ikke lette at finde. Medmindre de hedder PMC.