Search
Generic filters

TEST : Pro-Ject X2

Analog vinylvinder

Den velspillende Pro-Ject X2 er den pladespiller, man skal vælge i denne prisklasse.

Pro-Ject X2

Lyd & Billede mener

Stort og fyldigt lydbillede med fremragende basdynamik og stor detaljerigdom. Armen har højdejustering, og pladespilleren er godt dæmpet. Aftageligt kabel og elektronisk hastighedsvælger.
Dejlig lidt.
 • Type: Remdrevet pladespiller
 • Tonearm: 9″ kulfiber/aluminium
 • Pickup: Pro-Ject Pick-it 2M Silver (MM)
 • Tallerken: 30 mm akryl
 • Tilslutninger: Phono-udgang
 • RIAA/DAC: Nej/nej
 • Andet: Støvlåg, RCA-kabel
 • Finish: Sort, hvid, valnød
 • Mål og vægt: 46 x 15 x 34 cm / 10 kg
 • Web: tekni-fi.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 8990 kr

Denne pladespiller ligner til forveksling en anden grammofon fra Pro-Ject. Nemlig X1, som er et af de bedste køb under 10.000 kroner og klart det bedste alternativ til Rega Planar 3, der længe har været referencen i denne prisklasse.

Den meget vellydende Pro-Ject X2, der kommer med en 8,6 tommers arm i aluminium og kulfiber samt en MM-pickup fra Ortofon, er simpelthen et fund til prisen.

Den er storebror til X1 i Pro-Jects nye X-serie, og den er, som man hurtigt finder ud af, bygget på samme måde som X1, men X2 har en kraftigere plint på 50 mm, en tykkere 30 mm bred og 2 kg tung akryltallerken, en lidt bedre tonearm og en dyrere pickup fra Ortofon.

Altså mere masse, hvilket i teorien kan give endnu bedre dæmpning, og den samlede masse er steget fra syv til ti kg i forhold til X1. Til sammenligning vejer Planar 3 kun seks kilo, og det med en tung tallerken af glas.

Motoren på Pro-Ject X2 er dæmpet med termoplastisk gummi. (Foto: Lasse Svendsen)

Dæmpning af resonanser

Pro-Ject X2 har en DC/AC-styret generator, der fodrer elektromotoren med stabil spænding, så den kører stille og med minimal afvigelse.

Motoren er monteret på Pro-Jects TPE-ophæng – et termoplastisk gummiophæng, som skal forhindre resonanser i at sprede sig til chassiset. Remmen er lavet af det samme TPE-materiale, og selv modvægten er foret med TPE for at dæmpe resonanser med så meget som 50 procent, ifølge Pro-Ject.

Rotationspræcisionen vejer ind med en afvigelse på acceptable 0,63 procent i vores målinger, hvilket er på linje med Rega Planar, men ikke så godt som den direkte drevne Thorens TD 402 DD med 0,22 procent.

X2 er udstyret med en lidt længere arm end X1 og et bedre antiskating-ophæng. Armrøret har en kerne af aluminium og er betrukket med kulfiber, og armbasen kan justeres i højden. Pro-Ject siger selv, at armen er bedre dæmpet end på de billigere pladespillere.

Den 50 mm tykke maskinfræsede plint i MDF hviler på fire aluminiumfødder med TPE-dæmpning og filt på undersiden. Pladespilleren leveres med et aftageligt Connect it E-kabel, separat strømforsyning, single-adapter og færdigmonteret pickup.

Højdejustérbar og veldæmpet arm. (Foto: Lasse Svendsen)

Unik pickup

Ligesom på X1 har Pro-Ject samarbejdet med Ortofon om den pickup, der sidder på X2. Også her er det en Moving Magnet pickup – Pick-it 2M Silver – der har elliptisk nåleslibning og sølvbelagte kobbertråde på spolerne indeni. Den sorte pickup har en aftagelig nål; den skal have 1,8 gram nåletryk og kobles til forstærkerens MM-indgang.

En unik Ortofon-pickup bidrager til det raffinerede lydbillede. (Foto: Lasse Svendsen)

Detaljeret og dynamisk lyd

Det store spørgsmål er, om X2 er bedre end X1, og om det er de ekstra penge værd at vælge den dyreste af de to. Det upræcise svar er ja: For nogle vil det være værd at bruge de ekstra penge, mens mange andre vil være meget tilfredse med den billigere X1-grammofon.

Lydkvaliteten har nemlig flere ligheder end forskelle. Man får et stort lydbillede, fremragende dynamik, stram og dyb basgengivelse og et skarpt fokus på detaljer med begge pladespillere, men X2 har et par esser oppe i ærmet, som kan afslutte ælle-bælle-legen, før den er begyndt.

For med X2 er lydbilledet lidt dybere, bassen får lidt mere autoritet, og mikrodetaljer kommer lidt bedre frem i lydbilledet. Nøgleordet her er lidt, for forskellene ikke er så store. Men for dem, der er går op i den slags og synes, at forskellen er stor nok, er X2 sikkert de ekstra penge værd.

Tager man guitarlyden på Dire Straits’ Love Over Gold, har X2 mere klang, raffinement og dybde end X1, og bassen på titelnummeret går dybere her med et endnu mere dynamisk tryk.

Klangen fra instrumenter i akustisk jazz som Keith Jarrett Trios Still Live er tydeligere defineret, og klaverets laveste oktaver får bedre dybde med den dyrere grammofon.

Pro-Ject X2 lyder faktisk så godt, at den er et stærkt alternativ til Pro-Ject The Classic og Reloop Hi-Fi Turn5, to af de bedste pladespillere i denne prisklasse.

Der følger et aftageligt kabel med pladespilleren. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Pro-Ject X1 og X2 er to pladespillere med så mange ens kvaliteter, at det kan virke svært at vælge. Vores råd er at vælge den billigere X1, hvis demonstrationen i forretningen er overbevisende, og man ikke oplever forskellene i lydkvalitet som store nok sammenlignet med X2 til at retfærdiggøre et ekstra udlæg. Hvis man ikke afskrækkes af en moderat højere pris, er X2 en bedre pladespiller, men kun lidt.

Uanset hvad, så er de begge oplagte alternativer til den etablerede reference fra Rega.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.
  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.
  Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Shure Aonic 50

  Vejl.pris 3200 kr Hele stjernehimlen åbenbarer sig

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Vejl.pris 59990 kr Ultraskarpt drømme-TV

  Pro-Ject X2

  Vejl.pris 8990 kr Analog vinylvinder
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.