Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Pro-Ject RPM 1 Carbon

Pladespiller for begyndere

Denne superlækre og velspillende grammofon er perfekt til nyfrelste vinyl-entusiaster.
Lyd & Billede mener
Prisbillig pladespiller med knaldgod lyd og sejt look. Meget velbygget med en arm, der sagtens kan tåle en bedre pickup, samt simpel betjening. En grammofon, der vokser med opgaven og vil give mange års gode musikoplevelser.
Mærkeligt nok er der ingen lås på armen, og RPM 1 Carbon mangler dyrere pladespilleres dynamiske omfang og basgengivelse med mere dybde.
Specifikationer
  • Remdrevet MDF-tallerken
  • Kulfiberdækket alu-arm
  • Ortofon 2M Red pickup
  • Sort, hvid eller rød finish
  • web: av-industry.dk

Pladespillere er ikke længere forbeholdt entusiaster med hang til nostalgi. Grammofoner og vinylplader købes af folk i alle aldre og af begge køn, og salget er stigende. Det er lidt paradoksalt, i og med at cd-afspillerne stuves af vejen, og streaming indtager flere og flere hjem.

På den ene side har vi dem med en pladesamling, som de vil børste støvet af, og på den anden side dem, der først nu har opdaget vinyl og har brug for en pladespiller.

Så er det rart at vide, at det er længe siden, udvalget har været så stort, som det er nu. Anvendelige pladespillere koster ikke meget, men de gode starter omkring 2.500 kroner efter vores erfaring. Så får man et stabilt drivværk, nem betjening og god lyd.

I prisklassen under 5.000 kroner dukker der hele tiden nye modeller op. Som regel fra Thorens, Rega og Pro-Ject. De har to ting tilfælles: God lyd til relativt få penge samt enkel opsætning og betjening. Såsom den lille RPM 1 Carbon fra Pro-Ject. En simpel pladespiller med manuel betjening og lækkert design.

Den kommer med pickup, klar til at koble til anlægget. Bare husk, at forstærkeren skal have phono-indgang (MM), ellers skal du bruge en lille forstærker mellem pladespilleren og anlægget. Sådan en koster fra nogle hundrede kroner og op, og fylder ikke meget.

Annonce

 

platine-vinyle-manuelle-pro-ject-rpm-1-carbon

 

Kulfiber

Den nye RPM 1 Carbon indeholder – som navnet antyder – kulfiber, for at den skal lyde lidt bedre end de billigste pladespillere med plasticarm. Her er den S-formede arm lavet af varmpresset aluminium overtrukket med kulfiber for at dæmpe resonanser.

En vibrationsløs motor driver den gummirem, der får MDF-tallerknen til at snurre. Den hviler på et inverteret leje med en keramisk kugle – en meget brugt konstruktion, da producenterne mener, at det giver mere stabil rotation.

Annonce

Pladespilleren kommer med en simpel, men god 2M Red pickup fra Ortofon. Det har i øvrigt aftagelig nål, så man kan skifte den ud, når den bliver slidt. Armen mangler lås, hvilket kan være en udfordring, da den ikke har støvdæksel. Det giver en vis risiko for, at man kommer til at ramme armen, når man f.eks. tørrer støv af, og ødelægger stiften.

Bortset fra det er kvaliteten gennemført god, og Pro-Ject har truffet mange smarte valg. Den separate motor sidder f.eks. på siden og er ikke i kontakt med selve pladespilleren overhovedet. Det er det kun remmen, der er. Således har man elimineret en kilde til vibrationer og støj, som kunne påvirke lyden.

RPM 1 Carbon lyder forbavsende helstøbt og balanceret. Den har ikke lige så meget smæld i bassen som dyrere pladespillere – f.eks. Pro-Ject Xtension eller Rega RP6. Men det gør den ikke dårlig. Til prisen spiller den nydeligt med meget stabil rotation, hvilket bl.a. gør klavertoners pitch ulasteligt fri for udsving i tonehøjden.

Den spiller også medrivende. En live-optagelse med Dire Straits (remastered med bedre lyd) lyder f.eks. stort og sejt på Pro-Ject RPM 1.

Den breder ikke noget voldsomt dybt lydbillede ud, men stereoperspektivet er stabilt, og dynamikken har tilstrækkelig kontrast til, at man sidder og stamper takten. Med den medfølgende pickup er det begrænset, hvor mange fine detaljer man får frem i lydbilledet, og diskanten er ikke så luftig som med dyrere pickup’er.

Annonce

Vokalklangen er tydelig og kommer godt frem med afstand til akkompagnementet, så man får en følelse af, at der er en vis dybde i lydbilledet. Ikke bare fladt, som det desværre ofte er tilfældet med billige grammofoner.

 

Konklusion

Den smarte Pro-Ject pladespiller er både cool at se på og dejlig at lytte til. Den kan give nyt liv til en gammel vinylsamling eller give nybegyndere en kickstart til en gryende samling. Desuden er den så velbygget, at den kan give glæde i mange år, og kan sagtens tåle en opgradering til en bedre pickup, som vil give endnu bedre lyd. Anbefales uden forbehold.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.