Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Audeze Penrose

Hi-fi-lyd til spillene

Audezes gaming-headset nyder godt af planar-teknologien fra firmaets luksushovedtelefoner.

Skrevet af / 16/01/2021 - 10:00
Audeze Penrose
John Alex Hvidlykke

Amerikanske Audeze er navnlig kendt for sine fremragende hi-fi-hovedtelefoner. De har dog også lavet headsets til gaming, i form af Audeze Mobius, der tog os med storm – og det i en grad, så det blev udnævnt til årets bedste i sin kategori i 2019.

Nu har Audeze fået blod på tanden, og de har lanceret flere nye modeller til spilbrug. Den billigste af dem er Audeze Penrose, som vi her tester.

Gaming for voksne

Audeze Penrose ligner Mobius til nær forveksling. Ørekopperne er store og ovale, og lavet i matsort plast. Hovedbøjlen er i samme materiale, og metaldelene på hovedsættet er sorte. Ørepuderne er tykke og bløde og foret med kunstskind.

Vi har tydeligvis at gøre med gaming for voksne. Det eneste sprælske i designet er en farvet plasticring, der omkranser ørepuderne. Modellen til PC, Mac og PlayStation har en blå ring. På udgaven til Xbox/PC er den grøn. Ud over tilslutningen er de to udgaver af Penrose identiske.

Audeze Penrose findes i to varianter: En grøn til Xbox og en blå til alle andre platforme. (Foto: Audeze)

Luksusteknologi

De omfangsrige ørekopper gemmer Audezes teknologiske trumfkort, nemlig de 10 cm store planar-drivere. I stedet for at være opbygget som en miniudgave af en dynamisk højttaler-enhed med en svingspole i midten minder planar-enheden mere om en magnestat- eller elektrostathøjttaler.

Membranen er opspændt foran en stor magnet og påvirkes over hele fladen ved hjælp af indstøbte kobbertråde. Det giver en lydkvalitet, der også kan sammenlignes med elektrostatiske højttalere, men uden behov for højspænding og transformering. Bagsiden af medaljen er, at planar-hovedtelefoner oftest er tænderskærende dyre. Langt dyrere end Audeze Penrose.

Læs også Audeze Mobius Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

Planar-driverne er de samme som i Audeze Mobius, men der er et par andre forskelle. For det første er Penrose trådløst. Mobius tilbød kun trådløs lyd via Bluetooth, men Penrose har ægte tabs- og forsinkelsesfri trådløs lyd takket været en USB-dongle. Til gengæld mangler Penrose den helt specielle Waves NX-teknologi, der giver en overbevisende oplevelse af at lytte til et sæt virtuelle højttalere på hver side af skærmen.

Man kan indvende, at Waves NX ikke i sig selv giver afgørende fordele i gaming, men surround-lyd som sådan er en stor fordel i spil, og prisforskellen er lille.

Audeze Penrose ligner firmaets første gaming-headset, Mobius, men mangler den unikke 3D-lyd. Til gengæld er det trådløst. (Foto: Audeze)

Lydkvaliteten

Da driver-delen er den samme som i Audeze Mobius, kommer det ikke som nogen overraskelse, at lyden er rent ud sagt fremragende. Selv de mindste detaljer står fuldkommen klart frem. Og det gælder, hvad enten det drejer sig om musik eller det, som headsettet er beregnet til, altså spil.

Hvis du er ude efter underholdning og skæg og ballade, når du spiller, er Audeze Penrose ikke det bedste valg. Selv om bassen både går dybt og har mægtige kræfter (vi taler jo om drivere, der er hele 10 cm på den længste led). Dertil er de simpelthen for nøgterne og knastørre i lyden. Til gengæld er Penrose et præcist lytteværktøj, der afslører enhver lyd fra omgivelserne, og hvor du aldrig misser en besked fra holdkammeraterne – hvis blot deres mikrofoner er af rimelig kvalitet.

Hvis du vil have fed og tung bulderbas, skal du lede et andet sted. Lyden er knastør og fuldkommen præcis. (Foto: Audeze)

Nogle gaming-headsets er alene lavet til spil, men Audeze Penrose kan heldigvis også bruges til musik, og takket være trådløs Bluetooth-lyd kan man endda havde det med sig. Her gør det det så godt, at de fleste “rigtige” hi-fi-hovedtelefoner bliver mere end udfordret. Ikke mindst stemmer gengives så velopløst og ufarvet, som jeg kan mindes at have hørt det fra hovedtelefoner i den prisklasse. Altså ud over Audeze Mobius. Man kan f.eks. høre, hvordan Disturbed-sangeren David Draimans fantastiske vokaloptræden på “Sound of Silence” er stykket sammen af mange lag af optagelser. Det her er høj klasse!

Konklusion

Audeze Penrose har samme tårnhøje lydkvalitet som Audeze Mobius. Det anbringer det i en klasse, hvor der er meget få konkurrenter, men hvor adgangsbilletten er dyr. Hvis du søger et supergodt gaming-headset, er det dog nærliggende at lægge de sidste få hundrede kroner mere på disken, som et sæt Mobius koster. Så får du nemlig også den suveræne Waves NX-surround-teknologi, som Audeze har sparet væk i Penrose.

Karakter
Audeze Penrose
High End

Home mener

Fantastisk ren og åben lyd. Nu også i tabsfri, trådløs udgave. Ingen Waves NX 3D-lyd. Koster mere end de fleste hovedsæt.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Bedre end Asus til samme pris?

Så meget gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Kun god til én ting

Disse gamingskærme får dig til at tabe kæben

Første test: Vildeste gamingskærm til dato

Spil med fornuft

Bedste Alienware hidtil

Asus får Steam Deck til at ligne en dinosaur

Oversavet tastatur

Du kommer til at hade en og elske den anden!

Den bedste til højopløst gaming?

Scroll to Top