Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Audeze Penrose

Hi-fi-lyd til spillene

Audezes gaming-headset nyder godt af planar-teknologien fra firmaets luksushovedtelefoner.
Karakter
Audeze Penrose
Lyd & Billede mener
Fantastisk ren og åben lyd. Nu også i tabsfri, trådløs udgave.
Ingen Waves NX 3D-lyd. Koster mere end de fleste hovedsæt.
Specifikationer
  • Platform: PC, Mac, Xbox, PS4/5, Nintendo Switch
  • Type: Over-ear, lukket
  • Drivere: 100 mm planar-membraner
  • Frekvensområde: 10 Hz – 50 kHz
  • Tilslutning: USB-C, USB, 3,5 mm analog minijack
  • Trådløst: Bluetooth (AAC, SBC, LDAC), 2,4 GHz tabsfrit
  • Mikrofon: Aftagelig, på svanehals
  • Styring: Audeze HQ application (Windows/MacOS)
  • Vægt: 320 g
  • Web: hifiklubben.dk

Amerikanske Audeze er navnlig kendt for sine fremragende hi-fi-hovedtelefoner. De har dog også lavet headsets til gaming, i form af Audeze Mobius, der tog os med storm – og det i en grad, så det blev udnævnt til årets bedste i sin kategori i 2019.

Nu har Audeze fået blod på tanden, og de har lanceret flere nye modeller til spilbrug. Den billigste af dem er Audeze Penrose, som vi her tester.

Gaming for voksne

Audeze Penrose ligner Mobius til nær forveksling. Ørekopperne er store og ovale, og lavet i matsort plast. Hovedbøjlen er i samme materiale, og metaldelene på hovedsættet er sorte. Ørepuderne er tykke og bløde og foret med kunstskind.

Vi har tydeligvis at gøre med gaming for voksne. Det eneste sprælske i designet er en farvet plasticring, der omkranser ørepuderne. Modellen til PC, Mac og PlayStation har en blå ring. På udgaven til Xbox/PC er den grøn. Ud over tilslutningen er de to udgaver af Penrose identiske.

Audeze Penrose findes i to varianter: En grøn til Xbox og en blå til alle andre platforme. (Foto: Audeze)

Annonce

Luksusteknologi

De omfangsrige ørekopper gemmer Audezes teknologiske trumfkort, nemlig de 10 cm store planar-drivere. I stedet for at være opbygget som en miniudgave af en dynamisk højttaler-enhed med en svingspole i midten minder planar-enheden mere om en magnestat- eller elektrostathøjttaler.

Membranen er opspændt foran en stor magnet og påvirkes over hele fladen ved hjælp af indstøbte kobbertråde. Det giver en lydkvalitet, der også kan sammenlignes med elektrostatiske højttalere, men uden behov for højspænding og transformering. Bagsiden af medaljen er, at planar-hovedtelefoner oftest er tænderskærende dyre. Langt dyrere end Audeze Penrose.

Audeze Mobius Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

Planar-driverne er de samme som i Audeze Mobius, men der er et par andre forskelle. For det første er Penrose trådløst. Mobius tilbød kun trådløs lyd via Bluetooth, men Penrose har ægte tabs- og forsinkelsesfri trådløs lyd takket været en USB-dongle. Til gengæld mangler Penrose den helt specielle Waves NX-teknologi, der giver en overbevisende oplevelse af at lytte til et sæt virtuelle højttalere på hver side af skærmen.

Man kan indvende, at Waves NX ikke i sig selv giver afgørende fordele i gaming, men surround-lyd som sådan er en stor fordel i spil, og prisforskellen er lille.

Audeze Penrose ligner firmaets første gaming-headset, Mobius, men mangler den unikke 3D-lyd. Til gengæld er det trådløst. (Foto: Audeze)

Annonce

Lydkvaliteten

Da driver-delen er den samme som i Audeze Mobius, kommer det ikke som nogen overraskelse, at lyden er rent ud sagt fremragende. Selv de mindste detaljer står fuldkommen klart frem. Og det gælder, hvad enten det drejer sig om musik eller det, som headsettet er beregnet til, altså spil.

Hvis du er ude efter underholdning og skæg og ballade, når du spiller, er Audeze Penrose ikke det bedste valg. Selv om bassen både går dybt og har mægtige kræfter (vi taler jo om drivere, der er hele 10 cm på den længste led). Dertil er de simpelthen for nøgterne og knastørre i lyden. Til gengæld er Penrose et præcist lytteværktøj, der afslører enhver lyd fra omgivelserne, og hvor du aldrig misser en besked fra holdkammeraterne – hvis blot deres mikrofoner er af rimelig kvalitet.

Hvis du vil have fed og tung bulderbas, skal du lede et andet sted. Lyden er knastør og fuldkommen præcis. (Foto: Audeze)

Nogle gaming-headsets er alene lavet til spil, men Audeze Penrose kan heldigvis også bruges til musik, og takket være trådløs Bluetooth-lyd kan man endda havde det med sig. Her gør det det så godt, at de fleste “rigtige” hi-fi-hovedtelefoner bliver mere end udfordret. Ikke mindst stemmer gengives så velopløst og ufarvet, som jeg kan mindes at have hørt det fra hovedtelefoner i den prisklasse. Altså ud over Audeze Mobius. Man kan f.eks. høre, hvordan Disturbed-sangeren David Draimans fantastiske vokaloptræden på “Sound of Silence” er stykket sammen af mange lag af optagelser. Det her er høj klasse!

Konklusion

Audeze Penrose har samme tårnhøje lydkvalitet som Audeze Mobius. Det anbringer det i en klasse, hvor der er meget få konkurrenter, men hvor adgangsbilletten er dyr. Hvis du søger et supergodt gaming-headset, er det dog nærliggende at lægge de sidste få hundrede kroner mere på disken, som et sæt Mobius koster. Så får du nemlig også den suveræne Waves NX-surround-teknologi, som Audeze har sparet væk i Penrose.

Annonce

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.