TEST: Audeze Penrose

Hi-fi-lyd til spillene

Audezes gaming-headset nyder godt af planar-teknologien fra firmaets luksushovedtelefoner.
Karakter
Audeze Penrose
Lyd & Billede mener
Fantastisk ren og åben lyd. Nu også i tabsfri, trådløs udgave.
Ingen Waves NX 3D-lyd. Koster mere end de fleste hovedsæt.
Specifikationer
  • Platform: PC, Mac, Xbox, PS4/5, Nintendo Switch
  • Type: Over-ear, lukket
  • Drivere: 100 mm planar-membraner
  • Frekvensområde: 10 Hz – 50 kHz
  • Tilslutning: USB-C, USB, 3,5 mm analog minijack
  • Trådløst: Bluetooth (AAC, SBC, LDAC), 2,4 GHz tabsfrit
  • Mikrofon: Aftagelig, på svanehals
  • Styring: Audeze HQ application (Windows/MacOS)
  • Vægt: 320 g
  • Web: hifiklubben.dk
Annonce
Annonce
forfatter

Amerikanske Audeze er navnlig kendt for sine fremragende hi-fi-hovedtelefoner. De har dog også lavet headsets til gaming, i form af Audeze Mobius, der tog os med storm – og det i en grad, så det blev udnævnt til årets bedste i sin kategori i 2019.

Nu har Audeze fået blod på tanden, og de har lanceret flere nye modeller til spilbrug. Den billigste af dem er Audeze Penrose, som vi her tester.

Gaming for voksne

Audeze Penrose ligner Mobius til nær forveksling. Ørekopperne er store og ovale, og lavet i matsort plast. Hovedbøjlen er i samme materiale, og metaldelene på hovedsættet er sorte. Ørepuderne er tykke og bløde og foret med kunstskind.

Vi har tydeligvis at gøre med gaming for voksne. Det eneste sprælske i designet er en farvet plasticring, der omkranser ørepuderne. Modellen til PC, Mac og PlayStation har en blå ring. På udgaven til Xbox/PC er den grøn. Ud over tilslutningen er de to udgaver af Penrose identiske.

Audeze Penrose findes i to varianter: En grøn til Xbox og en blå til alle andre platforme. (Foto: Audeze)

Luksusteknologi

De omfangsrige ørekopper gemmer Audezes teknologiske trumfkort, nemlig de 10 cm store planar-drivere. I stedet for at være opbygget som en miniudgave af en dynamisk højttaler-enhed med en svingspole i midten minder planar-enheden mere om en magnestat- eller elektrostathøjttaler.

Annonce

Membranen er opspændt foran en stor magnet og påvirkes over hele fladen ved hjælp af indstøbte kobbertråde. Det giver en lydkvalitet, der også kan sammenlignes med elektrostatiske højttalere, men uden behov for højspænding og transformering. Bagsiden af medaljen er, at planar-hovedtelefoner oftest er tænderskærende dyre. Langt dyrere end Audeze Penrose.

Læs også
Audeze Mobius Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

Planar-driverne er de samme som i Audeze Mobius, men der er et par andre forskelle. For det første er Penrose trådløst. Mobius tilbød kun trådløs lyd via Bluetooth, men Penrose har ægte tabs- og forsinkelsesfri trådløs lyd takket været en USB-dongle. Til gengæld mangler Penrose den helt specielle Waves NX-teknologi, der giver en overbevisende oplevelse af at lytte til et sæt virtuelle højttalere på hver side af skærmen.

Man kan indvende, at Waves NX ikke i sig selv giver afgørende fordele i gaming, men surround-lyd som sådan er en stor fordel i spil, og prisforskellen er lille.

Audeze Penrose ligner firmaets første gaming-headset, Mobius, men mangler den unikke 3D-lyd. Til gengæld er det trådløst. (Foto: Audeze)

Lydkvaliteten

Da driver-delen er den samme som i Audeze Mobius, kommer det ikke som nogen overraskelse, at lyden er rent ud sagt fremragende. Selv de mindste detaljer står fuldkommen klart frem. Og det gælder, hvad enten det drejer sig om musik eller det, som headsettet er beregnet til, altså spil.

Hvis du er ude efter underholdning og skæg og ballade, når du spiller, er Audeze Penrose ikke det bedste valg. Selv om bassen både går dybt og har mægtige kræfter (vi taler jo om drivere, der er hele 10 cm på den længste led). Dertil er de simpelthen for nøgterne og knastørre i lyden. Til gengæld er Penrose et præcist lytteværktøj, der afslører enhver lyd fra omgivelserne, og hvor du aldrig misser en besked fra holdkammeraterne – hvis blot deres mikrofoner er af rimelig kvalitet.

Annonce
Hvis du vil have fed og tung bulderbas, skal du lede et andet sted. Lyden er knastør og fuldkommen præcis. (Foto: Audeze)

Nogle gaming-headsets er alene lavet til spil, men Audeze Penrose kan heldigvis også bruges til musik, og takket være trådløs Bluetooth-lyd kan man endda havde det med sig. Her gør det det så godt, at de fleste “rigtige” hi-fi-hovedtelefoner bliver mere end udfordret. Ikke mindst stemmer gengives så velopløst og ufarvet, som jeg kan mindes at have hørt det fra hovedtelefoner i den prisklasse. Altså ud over Audeze Mobius. Man kan f.eks. høre, hvordan Disturbed-sangeren David Draimans fantastiske vokaloptræden på “Sound of Silence” er stykket sammen af mange lag af optagelser. Det her er høj klasse!

Konklusion

Audeze Penrose har samme tårnhøje lydkvalitet som Audeze Mobius. Det anbringer det i en klasse, hvor der er meget få konkurrenter, men hvor adgangsbilletten er dyr. Hvis du søger et supergodt gaming-headset, er det dog nærliggende at lægge de sidste få hundrede kroner mere på disken, som et sæt Mobius koster. Så får du nemlig også den suveræne Waves NX-surround-teknologi, som Audeze har sparet væk i Penrose.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

ASUS PA32UCX med Mini-LED er til professionelle og er kort sagt den bedste PC-skærm, jeg har set. Men heller ikke den er perfekt.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Hjemmekontor eller hjemlig hygge? Denne skærm er velegnet til begge dele!
Glem de billige mesh-løsninger. Du bliver ikke tilfreds, før du tager skridtet op til Orbi AX4200.
ASUS PA32UCX med Mini-LED er til professionelle og er kort sagt den bedste PC-skærm, jeg har set. Men heller ikke den er perfekt.
Det har aldrig været lettere at filme i 4K fra luften.
For enkelte vil Yamaha-forstærkeren mangle noget væsentligt, men det er ikke lydkvaliteten, vi tænker på.
Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.