: Dell Latitude 14 Rugged Extreme 7404

Bærbar computer til action-mænd

Dells superhærdede laptop kan klare en rask junglekrig eller tåle at blive smidt ud af vinduet. I hvert fald i stueetagen.
Lyd & Billede mener
Tåler at komme med overalt – også i mudder, regnvejr og sandstorm. Indpakningen er fantastisk, og indmaden er også solid.
Tung, klodset – og tænderskærende dyr!
Specifikationer
  • Dell Latitude 14 Rugged Extreme
  • Styresystem: Windows 7 Professional, 64 bit
  • Skærm: 14" touch-skærm, 1366 x 768 pixel
  • Processor: 1,9 GHz Intel Core i5-4300U dual-core / 4 tråde
  • GPU: Intel HD Graphics 4400 Mobile (delt ram)
  • Hukommelse: 8 GB ram / 256 GB SDD
  • Trådløst: 802.11ac, Bluetooth 4.0
  • Tilslutning: 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, RS-323, 2 x Ethernet, hovedtelefon/mikrofon, VGA, HDMI, docking, ExpressCard/PCMCIA
  • Mål og vægt: 35,5 x 5,2 x 24,7 cm / 3,8 kg
forfatter

Følg Lyd & Billede på Twitter  og Instagram Instagram

Vi har tidligere testet både robuste telefoner og robuste tablets i Lyd & Billede. Men dette er den første slag-, stød- og vandfaste computer, vi har haft i hænderne. Og man får meget i hænderne. Maskinen har ikke fået navnet Rugged Extreme uden grund. Computeren er lavet til at blive brugt af folk, der ikke har tid til eller mulighed for at passe på isenkrammet. Derfor er den virkelig ekstremt robust.

Kabinettet er et studie i sikkerhed. Skærmen er låst forsvarligt fast med en bred, solid kliklås. Og to plastknopper på skærmkanten passer i tilsvarende fordybninger foran tastaturet og sikrer, at skærmen ikke vrides skæv, selv om den lukkede pc tabes på et af de gummiforstærkede hjørner.

Alle porte – og det er mange – er gemt bag små, gummiforede klapper. Der er otte af slagsen på siderne og på bagsiden, og hver af dem er forsynet med en kliklås, som kan sikres ekstra ved at skubbe knappen til siden.

Selve kabinettet er i aluminium dækket af slagfast ABS-plast. Indtrykket fuldendes af et solidt, affjedret håndtag af den type, som superskurke bruger på deres kuffertbårne dommedagsmaskiner.

Den megen sikkerhed betyder, at pc’en bliver temmelig stor og tung for en 14 tommers bærbar. 35 x 25 cm og knap 4 kilo er betydelig mere end tilsvarende “civile” modeller.

Latitude 14 Rugged Notebook

Annonce

Godkendt til militær brug
Latitude 14 Rugged Extreme er testet og godkendt efter det amerikanske militærs normer, MIL-STD. Det betyder bl.a., at den kan tåle at falde 1,8 meter ned på et betongulv, ligesom den kan bruges i ekstrem varme og hård frost. Desuden er den IP65-certificeret. Det er den fjerdehøjeste tæthedsklasse, hvor sekstallet betyder, at den er fuldkommen støvtæt. Den er til gengæld “kun” beskyttet mod (kraftige) vandsprøjt, men tåler i modsætning til de fleste robuste telefoner ikke at blive tabt i vandet.

Inde bag skallen er elektronikken mere genkendelig: En Intel 1,9 GHz i5 dual-core processor med fire tråde og 8 gigabyte ram. Det er en udmærket og solid konfiguration, der er fin til alle slags almindelig brug, men ikke til tunge opgaver som videoredigering eller spil. Den slags udføres på den anden side sjældent udendørs i silende regn.

Harddisken er erstattet af en 256 gigabyte SSD, som er immun over for rystelser. Grafikkortet er et integreret Intel HD Graphics med delt ram. Skal der spilles 3D-spil i felten (f.eks. under træning af specialstyrker), findes computeren også i en variant med Nvidia GeForce 720M grafikkort med 2 gigabyte ram.

Latitude 14 Rugged Notebook

Touch-skærm uden frosne fingre
Skærmen er overraskende god og lysstærk. Så lysstærk, at den kan bruges udendørs, hvis ikke solen ikke står direkte ind på skærmen. Og da en mus ikke fungerer godt i skovbunden eller bag i PMV’en, er skærmen en touch-skærm. Der er dog stadig en trackpad med museknapper foran tastaturet.

Skærmen er resistiv i stedet for kapacitiv og reagerer kun på én berøring ad gangen. Til gengæld kan den betjenes med handsker på. Noget, som man lærer at sætte pris på, når computeren bruges i slud og snevejr. Seriøst. Det kan den! Er handskerne for klodsede, findes der også en stylus, som sidder indfældet i en fordybning i siden og er fæstnet med en spiralledning i plast.

Som man kan forvente af et ikke-mekanisk drev, starter pc’en lynhurtigt og lydløst op, og Windows kører let og ubesværet. Så længe man ikke kaster grafiktunge opgaver efter den. Det store kabinet giver plads til en lyd, der er bedre end på kompakte bærbare, og hvad byggekvaliteten angår, er alting – naturligvis – i særklasse.

Latitude 14 Rugged Notebook

Annonce

Benchmarks
Vi har selvfølgelig udsat Latitude 14 Rugged Extreme for vores standardtests.

Geekbench 3, som findes til alle platforme, gav et resultat på 2.751 point i single-core- og 5.300 point i multi-core-test. Det svarer til, hvad pc’er med lignende CPU præsterer, og det fuldt tilstrækkeligt til normale kontoropgaver. Browsermark 2.1, som simulerer typiske websider, endte med et resultat på 5.454 point, hvilket også er solidt uden at være imponerende.

Til sidst lod vil computeren gennemføre den grafiktunge 3D Mark Vantage-test. Her blev resultatet en score på 4.048. Det viser – ikke overraskende – at det ikke var spil, Dells udviklere havde i tankerne, da de konstruerede Latitude 14 Rugged Extreme.

Konklusion
Latitude 14 Rugged Extreme er en ekstrem computer, der kan klare sig, hvor almindelige plasticbærbare ville blive splittet til atomer. Det kan mærkes på både dimensionerne og prisen. Over 22.000 kroner koster det at blive ejer af denne tank!

Måler man alene på pris/ydelse, så tager regnestykket sig dårligt ud. Men der er faktisk en ganske udmærket pc inde i skallen. Og hvis du er en af de få, der har den slags behov, så er den guld værd. For os andre er den bare et fascinerende besøg fra en anden verden.

Annonce
Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også