Man behøver ikke et spejlreflekskamera med en enorm telezoom for at få billeder af vilde dyr. I hvert fald ikke hvis man skal pakke rygsækken til en vildmarkstur. Så kan Panasonic Lumix FZ1000 II være et bedre valg.
Det er lille og let sammenlignet med et spejlrefleks og har 16x zoom fra 25 til 400 mm. Så kan man både tage flotte landskabsbilleder og komme tættere på dyr, der trives langt fra mennesker.
Panasonic-kameraets 1 tommes billedsensor kender vi fra andre kameraer. Og med den kraftige zoom kan man få meget finere naturbilleder med dette end med de fleste andre kompaktkameraer.
Det er et kamera, der egner sig til meget. Med 16x zoom, 4K-video og relativt hurtig autofokus kan det gå fra landskab til portræt, action eller video på få sekunder. Bare drej programhjulet til den ønskede funktion, og vælg udsnit.
Kameraet kan også tage 8 megapixel stillbilleder fra 4K video-optagelser med 30 billeder i sekundet eller stillbilleder med 12 fps skudtakt.
Den vipbare touch-skærm er praktisk, bl.a. til video, hvor man kan flytte fokus med fingeren på skærmen. OLED-søgeren er enorm, og man kan virkelig se alt, når man zoomer ind. En smart ting er muligheden for at zoome ud for at se udsnittet bedre og lettere finde motivet i søgeren. Tryk knappen på siden ind, så markeres udsnittet, mens kameraet zoomer ud.
FZ1000 II er ikke vejrbeskyttet – måske et lille minus for friluftsfolket – men det har mange muligheder for tilpasning. Mange af knapperne kan programmeres, inklusive dem på siden af zoomobjektivet. Billederne kan også gemmes som raw-filer, og det har USB-opladning, Bluetooth og Wi-Fi til overførsel af billeder.
Billedkvalitet
FZ1000 II er hurtigt for et kamera med 16x zoom. Med 12 fps og Panasonics DFD-fokus bliver de fleste billeder skarpe på serieoptagelser, men med 7 fps og følgefokus får man flere skarpe billeder. Billedsensoren leverer rigtig god detaljeskarphed og klare, mættede farver med god kontrast i billederne. Farverne er lidt kølige lige ud af æsken, men det kan man ændre i menuerne.
Billedstøjen er godkendt op til ISO 3200, hvilket er mere end godt for et kompaktkamera. Forbløffende nok er den optiske ydelse meget lidt skæmmet af negativ fortegning eller ujævnheder. Der er noget vignettering på 25 mm og f/2.8, men ikke fra 50 mm. Fra 200 mm er der noget diffraktion på de mindste blænder, men ikke i alvorlig grad.
4K video-optagelser ser rene og pæne ud, men jeg er lidt usikker på, om videoegenskaberne er det primære argument for at vælge kameraet.
Konklusion
Panasonic Lumix FZ1000 II er et glimrende kamera til rejser og vildmarksture. Det leverer meget fin billedkvalitet, med 16x zoom øges brugsområdet betragteligt, og det skyder billedserier som et maskingevær. Det er heller ikke særlig stort eller tungt, og brugervenligheden er der taget godt hånd om. Et fremragende valg til allround-fotografering.
Også i denne test:
Sony RX100 VI
Kompakt rejsekamera
Sony RX100 VI er noget nær det perfekte rejsekamera.
Fujifilm X-T30
Allround rejsekammerat
Fujifilms lille systemkamera er så tæt på perfekt, som man kan komme.
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Perfekt til gadefotografering
Det lækre Olympus-kamera er knaldgodt til ekspeditioner i den urbane jungle.
Canon EOS M50
Perfekt til nybegyndere
Canon EOS M50 er specielt velegnet som begynderkamera.
Sony a6400
Lynhurtigt præcisionsværktøj
Sony a6400 er så hurtigt, at alle feriebillederne bliver knivskarpe.
Panasonic Lumix DC-G90
Lights, camera, action!
Det anvendelige Panasonic-kamera er perfekt til videoklip.
Ricoh GR III
Verdens bedste lommekamera
Ricoh er tilbage med GR III, som er et pragtfuldt rejsekamera.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer