TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm XF 33 mm F1.4 R LM WR

Den nye normal

Fujifilms nye 33 mm f/1.4, som faktisk er en 50 mm, er så tæt på perfektion, som man kan håbe på.

Af / 21/11/2021 - 13:45
Fujifilm XF 33 mm F1.4 R LM WR

Lyd & Billede mener

  • Solidt, vejrbestandigt, lysstærkt og knivskarpt normalobjektiv med næsten perfekt optisk ydelse.
  • Lidt følsom fly-by-wire manuel fokus.

Lad mig bare ile til med en hurtig afklaring. Bare fordi der står 33 mm på æsken, betyder det ikke, at det er korrekt. Eller jo, det er det for så vidt, men kun så længe objektivet ligger i æsken. Så snart det skrues på et kamera, bliver det til en 50 mm. Voila. 49,5 mm, for at være helt præcis.

Men det ved alle fotografer selvfølgelig alt om, og dem, der fotograferer med Fujifilms X-system, kan det på rygraden. En 18 mm er en 27 mm, en 90 mm er en 135 mm osv., og årsagen er selvfølgelig, at objektiverne bruges på kameraer med billedsensor i APS-C-format. Men det ved alle som sagt, så ignorér bare denne præcisering.

Fujifilm XF 33 mm F1.4 R LM WR opfører sig altså som en 50 mm på kameraet og har samme billedvinkel som en 50 mm på et full-frame-kamera. Det er en helt ny konstruktion, og objektivet kommer som supplement til det relativt gamle XF 35 mm F1.4, der kom i 2012.

Fujifilm XF 33mm f1.4 R LM WR XPRO3 scaled 1
Den nye 33 mm er en del større end den gamle 35 mm, her 33’eren på X-Pro3. (Foto: Lasse Svendsen)

Det er bygget over samme læst som det nyligt lancerede XF 18 mm F1.4 R LM WR samt 23 mm F1.4 R LM WR, og alle tre er vejrbestandige og har samme lysstyrke.

Da konstruktionen er ny, er den også blevet mere kompleks. Næsten dobbelt så mange linse-elementer som på den ældre 35 mm, inklusive tre ED-elementer og to asfæriske, og med en ny fokusgruppe drevet af en lineær motor midti. Det har også fået ni blændelameller, mod syv i den gamle 35 mm.

Annonce

Det vejrbestandige objektiv er længere end 35’eren, men stadig relativt kompakt og let. 360 gram og 74 mm – modlysblænden ikke medregnet – gør det anvendeligt til alt fra Fujifilms X-E-serie til X-H1.

Som de fleste XF-objektiver har det også en blændering med lås på A (blænde/programautomatik) og en fly-by-wire fokusring.

Fujifilm XF 33mm f1.4 R LM WR side scaled 1
Fokusringen er ikke mekanisk, men elektronisk og drejer lidt for let. (Foto: Lasse Svendsen)

Autofokus

Jeg testede objektivet på Fujifilm X-Pro3, som har Fujis opgraderede fokussystem med bedre følgefokus. Det er en kombination, der er handy, lynhurtig og lydløs. Man kan nemt isolere baggrunden med objektivet, og det fokuserer lynhurtigt. Der er altså ikke noget at udsætte på fokus-ydelsen, som er vanvittig meget bedre end på den gamle 35 mm.

Læs også Klassisk professionelt kamera Lad dig ikke narre af det klassiske retro-­design – Fujifilm X-Pro3 er et topsejt kamera.

Skarphed

Glædeligt nok er der heller ikke noget at udsætte på skarpheden, der også er bedre end på originalen. Den er mere jævn i kanterne, og der er kun et marginalt fald i skarpheden i hjørnerne på f/1.4. Fra f/2.8 er den simpelthen fantastisk, og der er næppe nogen tvivl om, at den nye 33 mm er skarpere end 35’eren på alle blænder. Prøv bare selv.

Objektivet leverer en opsigtsvækkende detaljerigdom, og det ville ikke overraske mig, hvis det er konstrueret til kameraer med endnu højere opløsning end X-Pro3 (26 megapixel).

Fujifilm XF 33mm f1.4 R LM WR front scaled 1
58 mm filterfatning. (Foto: Lasse Svendsen)

Vignettering og kromatisk aberration

Normalt er fortegning et mindre problem på brændvidder som denne, og selv på raw-filerne er det ikke muligt at se nogen fortegning. Rettegnende er det rette ord her. Der er en smule vignettering på f/1.4; det er forsvindende lidt, men det er der, hvis man leder. Under alle omstændigheder er det ikke synligt på jpeg-filer og så marginalt på raw-filer, at det trygt kan ignoreres.

Jeg har også ledt efter kromatisk aberration, men måtte give op. Det findes simpelthen ikke, heller ikke når jeg forsøger at fremprovokere det. Objektivet er heller ikke særlig følsomt over for strølys, og modlysblænden mindsker faren endnu mere.

Fujifilm XF 33mm f1 4 scaled 1
Jpeg-kopi af raw-fil: Ingen fortegning, marginal vignettering og enestående skarphed. (Foto: Lasse Svendsen)

Bokeh

Den populære bokeh-effekt med blødtegnede baggrunde er let at opnå med XF 33 mm F1.4. Objektivet har god kontrol over sfærisk aberration; der er kun en moderat antydning af ringe omkring sfæriske lyselementer, og med f/1.4 får man en fornem dybde i billedet med yderst acceptabel blødtegning af baggrunden.

På portrætobjektiver som Fujifilms 50 mm f/1.0, 56 mm f/1.2 og 90 mm f/2.0 er bokeh-effekten endnu blødere tegnet, men 33’eren er bestemt blandt de bedre, vi har testet.

Fujifilm-XF-33mm-f1_4-portrett-scaled Fujifilm-XF-33mm-f1_4-bokeh-989x556 Fujifilm-XF-33mm-f1_4-close-up-989x556
<
>
En nærgrænse på 30 cm og blænde f/1.4 giver fortegningsfri billeder med god dybdeskarphed. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Fujinons nye XF 33 mm F1.4 føjer sig til en lang række af rigtig gode og ikke mindst solidt konstruerede objektiver med fast brændvidde. Det nye er mærkbart bedre end den ældre 35 mm på alt, især autofokus og skarphed.

Nogle vil måske ikke bryde sig om, at det er større end det gamle, men det er den pris, man må betale for en mere solid og vejrbestandig konstruktion med mere kompleks optik.

Fujifilm XF 33mm f1.4 R LM WR solblender scaled 1
Modlysblænde medfølger. (Foto: Lasse Svendsen)

Karakter
Fujifilm XF 33 mm F1.4 R LM WR
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt