Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Fujifilm XF 18 mm F1.4 R LM WR

Skarp og fortegningsfri

Fujifilms lysstærke vidvinkel passer perfekt til landskab og arkitektur.
Karakter
Fujifilm XF 18 mm F1.4 R LM WR
Lyd & Billede mener
Solid, vejrbestandig, lysstærk og syleskarp vidvinkel uden fortegning eller vignettering. Hvad mere kan man forlange?
Fly-by-wire manuel fokus.
Specifikationer
 • Type: Vidvinkel
 • Brændvidde: 18 mm, svarer til 27 mm i 35-format
 • Blænde: F1.4 – 16
 • Fatning: Fujifilm XF
 • Billedstabilisator: Nej
 • Nærgrænse: 20 cm
 • Filterdiameter: 62 mm
 • Linseelementer: 15 i alt, ni grupper
 • Mål/vægt: Ø 69 mm, 76 mm, 370 gram
 • Andet: Solblænde, vejrbestandigt
 • Web: fujifilm.dk

Hvis man overvejer at udvide med en vidvinkel til et Fujifilm systemkamera, er mulighederne mange. Bare fra Fuji selv findes der hele otte objektiver med mellem 21 og 35 mm brændvidde, og så har jeg endda ikke medtaget zoomobjektiverne med vidvinkelbrændvidde.

Der findes også en 18 mm f2 – svarer til 27 mm i 35-format – men den blegner totalt ved siden af den nye XF 18 mm f1.4.

Den nye 18 mm er nødvendigvis en del større end den meget kompakte udgave fra 2012, men her er det ikke bare lysstyrken, som er vildere. Objektivet er langt skarpere, helt ud i kanterne, og er næsten fortegningsfrit med marginal vignettering.

Fujinon XF 18 mm f1.4 R LM WR hedder det, og objektivet er vejrbestandigt, udstyret med blændering og solblænde og placerer sig mellem XF 16/1.4 og XF 23/1.4.

Selv om det er en del større end 18/2, er en længde på 7 cm stadig kompakt for en så lysstærk vidvinkel, der med en brændvidde, der svarer til 35-formatets 27 mm, giver en langt bredere billedvinkel end en 35 mm, men ikke den samme fortegning, som man kan få på en lysstærk 24 mm.

Dermed er det nye 18 mm et utrolig attraktivt objektiv til landskab, arkitektur og gadefoto, men også til astrofotografering og meget andet, hvor en bred billedvinkel kommer til sin ret.

Praktisk med blændering, men den kan ikke indstilles til lydløs. Foto: Lasse Svendsen

Annonce

Autofokus

Nyere Fuji-objektiver fokuserer langt hurtigere end tidligere generationer. På et X-S10 var autofokus lynhurtig og helt lydløs. Videofotografer behøver ikke, men kan om nødvendigt let vælge at fokusere manuelt. Autofokus følger motivet med silkebløde fokusbevægelser under optagelse. Men den elektronisk styrede fokusring kan opleves som lidt ufølsom og kræver lidt tilvænning.

Skarphed

Det er her, man virkelig spærrer øjnene op. For dem, der kender den ældre 18 mm udgave, vil det være en åbenbaring at se billederne fra det nye 18 mm f1.4. Skarpheden er i en anden liga, og objektivet er forbavsende skarpt også i kanterne, helt ned til f1.4. Det bliver endnu skarpere i det smale område mellem f2 og 2.8, men man behøver slet ikke at bekymre sig for billedkvaliteten, selv med fuld blændeåbning.

Skarpt helt ud i kanterne og ingen nævneværdig fortegning eller vignettering, selv på blænde 1.4. Foto: Lasse Svendsen

Vignettering og kromatisk aberration

Man forventer altid en smule vignettering og fortegning på en vidvinkel. Men her er det yderst begrænset. Faktisk langt mindre end fra nogen anden 27-28 mm, jeg har testet, og selv når man fokuserer tæt på – nærgrænsen er makrovenlige 20 cm – er fortegningen minimal.

Der er dejligt nok ikke nogen kromatisk aberration, man må fjerne efterfølgende, men objektivet er følsomt over for strølys, så det anbefales at bruge solblænden og være opmærksom på vinklen mod solen for at undgå en meget synlig ghosting.

Relativt kompakt for et 18/1.4, men brug solblænden. Foto: Lasse Svendsen

Bokeh

Med en så høj lysstyrke som på f1.4 er det altid fristende at fotografere med fuld blændeåbning. Det fungerer ganske glimrende, ikke bare fordi Fuji-objektivet er så skarpt, men også fordi den eftertragtede bokeh-effekt skaber fine, bløde og ret ens cirkler af uskarpt lys i baggrunden.

Konklusion

Det nye Fujinon XF 18 mm f1.4 er et noget nær perfekt objektiv fra Fujifilm. Hvilket er godt lavet, da en vidvinkel med så god lysstyrke sjældent kombinerer så høj og jævn skarphed med stort set fortegnings- og vignetteringsfrie billeder. Vejrbestandigheden er særlig velkommen hos landskabsfotografer, mens den lave vægt og den hurtige autofokus gør objektivet velegnet til gadefoto og rejser. Fuji-objektivet er langt bedre end forgængeren og er blandt Fujis bedste vidvinkelobjektiver til X-kameraerne.

Annonce

Fuld adgang til Lyd & Billede for 3 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 1 uge.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter
Skrevet af

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Redaktionen anbefaler

Læs også

Fujifilms lysstærke vidvinkel passer perfekt til landskab og arkitektur.

Fujifilms lysstærke vidvinkel passer perfekt til landskab og arkitektur.

Fujifilms lysstærke vidvinkel passer perfekt til landskab og arkitektur.

Fujifilms lysstærke vidvinkel passer perfekt til landskab og arkitektur.

Fujifilms lysstærke vidvinkel passer perfekt til landskab og arkitektur.

Fujifilms lysstærke vidvinkel passer perfekt til landskab og arkitektur.

Fujifilms lysstærke vidvinkel passer perfekt til landskab og arkitektur.

Fujifilms lysstærke vidvinkel passer perfekt til landskab og arkitektur.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2020 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.