TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Fujifilm XF 18 mm F1.4 R LM WR

Skarp og fortegningsfri

Fujifilms lysstærke vidvinkel passer perfekt til landskab og arkitektur.

forfatter
Publiceret 13/07/2021 - 14:23
Karakter
Fujifilm XF 18 mm F1.4 R LM WR
L&B mener
Solid, vejrbestandig, lysstærk og syleskarp vidvinkel uden fortegning eller vignettering. Hvad mere kan man forlange?
Fly-by-wire manuel fokus.
Specifikationer
 • Type: Vidvinkel
 • Brændvidde: 18 mm, svarer til 27 mm i 35-format
 • Blænde: f/1.4-16
 • Fatning: Fujifilm XF
 • Billedstabilisering: Nej
 • Nærgrænse: 20 cm
 • Filterdiameter: 62 mm
 • Linseelementer: 15 i alt, i 9 grupper
 • Mål og vægt: Ø 69 x 76 mm / 370 g
 • Andet: Modlysblænde, vejrbestandigt
 • Web: fujifilm.dk
Vejl. pris 7.990Pr. 13/07/2021 Produktside

Hvis man overvejer at udvide med en vidvinkel til et Fujifilm systemkamera, er mulighederne mange. Bare fra Fuji selv findes der hele otte objektiver med mellem 21 og 35 mm brændvidde, og så har jeg endda ikke medtaget zoomobjektiverne med vidvinkelbrændvidde.

Der findes også en 18 mm f/2.0 – svarende til 27 mm i 35-format – men den blegner totalt ved siden af den nye XF 18 mm f/1.4.

Den nye 18 mm er nødvendigvis en del større end den meget kompakte udgave fra 2012, men her er det ikke bare lysstyrken, som er vildere. Objektivet er langt skarpere, helt ud i kanterne, og er næsten fortegningsfrit med marginal vignettering.

Fujinon XF 18 mm F1.4 R LM WR hedder det, og objektivet er vejrbestandigt, udstyret med blændering og modlysblænde og placerer sig mellem XF 16 mm f/1.4 og XF 23 mm f/1.4.

Selv om det er en del større end 18 mm f/2.0, er en længde på 7 cm stadig kompakt for en så lysstærk vidvinkel, der med en brændvidde, der svarer til 35-formatets 27 mm, giver en langt bredere billedvinkel end en 35 mm, men ikke den samme fortegning, som man kan få på en lysstærk 24 mm.

Dermed er det nye 18 mm et utrolig attraktivt objektiv til landskab, arkitektur og gadefoto, men også til astrofotografering og meget andet, hvor en bred billedvinkel kommer til sin ret.

Praktisk med blændering, men den kan ikke indstilles til lydløs. Foto: Lasse Svendsen

Autofokus

Nyere Fuji-objektiver fokuserer langt hurtigere end tidligere generationer. På et X-S10 var autofokus lynhurtig og helt lydløs. Videofotografer behøver ikke, men kan om nødvendigt let vælge at fokusere manuelt. Autofokus følger motivet med silkebløde fokusbevægelser under optagelse. Men den elektronisk styrede fokusring kan opleves som lidt ufølsom og kræver lidt tilvænning.

Skarphed

Det er her, man virkelig spærrer øjnene op. For dem, der kender den ældre 18 mm udgave, vil det være en åbenbaring at se billederne fra det nye 18 mm f/1.4. Skarpheden er i en anden liga, og objektivet er forbavsende skarpt også i kanterne, helt ned til f/1.4. Det bliver endnu skarpere i det smale område mellem f/2 og f/2.8, men man behøver slet ikke at bekymre sig for billedkvaliteten, selv på fuld blændeåbning.

Skarpt helt ud i kanterne og ingen nævneværdig fortegning eller vignettering, selv på blænde f/1.4. Foto: Lasse Svendsen

Vignettering og kromatisk aberration

Man forventer altid en smule vignettering og fortegning på en vidvinkel. Men her er det yderst begrænset. Faktisk langt mindre end fra nogen anden 27-28 mm, jeg har testet, og selv når man fokuserer tæt på – nærgrænsen er makrovenlige 20 cm – er fortegningen minimal.

Der er dejligt nok ikke nogen kromatisk aberration, man må fjerne efterfølgende, men objektivet er følsomt over for strølys, så det anbefales at bruge solblænden og være opmærksom på vinklen mod solen for at undgå en meget synlig ghosting.

Relativt kompakt for en 18 mm f/1.4, men brug modlysblænden. Foto: Lasse Svendsen

Bokeh

Med en så høj lysstyrke som f/1.4 er det altid fristende at fotografere med fuld blændeåbning. Det fungerer ganske glimrende, ikke bare fordi Fuji-objektivet er så skarpt, men også fordi den eftertragtede bokeh-effekt skaber fine, bløde og ret ens cirkler af uskarpt lys i baggrunden.

Konklusion

Det nye Fujinon XF 18 mm f1.4 er et noget nær perfekt objektiv fra Fujifilm. Hvilket er godt lavet, da en vidvinkel med så god lysstyrke sjældent kombinerer så høj og jævn skarphed med stort set fortegnings- og vignetteringsfrie billeder. Vejrbestandigheden er særlig velkommen hos landskabsfotografer, mens den lave vægt og den hurtige autofokus gør objektivet velegnet til gadefoto og rejser. Fuji-objektivet er langt bedre end forgængeren og er blandt Fujis bedste vidvinkelobjektiver til X-kameraerne.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Det mest blærede sportskamera Fujifilm X-H2S er kameraet for dig, der har brug for skarpe actionbilleder.
Uforskammet lækker kamerablitz Lad dig ikke narre af 50’er-designet.
Sony lancerer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon til Sony-kameraer.
Kompakt og let 24 makro og 15-30 mm zoom fra Canon Billig optik til Canons spejlløse fuldformatkameraer.
Det lille øje på himlen DJI’s mindste kameradrone er så lille, at den må flyves overalt – og stadig avanceret nok til at opnå professionelle resultater.
Capture One Mobile klar til iPad Nu kan du redigere som en prof på iPad’en.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend