TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR Macro

Budgetvenlig og skarp makro

Et makroobjektiv uden begrænsninger er ikke let at finde. Dette fra Fujifilm kommer vældig tæt på.

Af / 23/11/2022 - 15:00
Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR Macro

Lyd & Billede mener

  • Meget velkorrigeret optik med 10 cm nærgrænse og jævn skarphed på alle blænder. Prisbillig og kompakt makro med anvendelige egenskaber.
  • Ingen billedstabilisering.

Enhver, der vil dykke ned i en verden, hvor alt er så småt, at et forstørrelsesglas kommer til kort, har brug for et makroobjektiv. Så kan man komme tættere på, end det er muligt med andre linser, og opdage en ny verden. 

De fleste makroobjektiver er lavet til ét formål og har ulemper, der begrænser muligheden for at bruge dem til andet end makrofotografering. Tag autofokus for eksempel. Det er ofte langsomt, fordi objektivet er bygget til præcisionsfokus på korte afstande. Det giver fotograferne en masse at arbejde på, fordi det er lettere at indstille skarpheden præcis, som man vil have den.  

Makroobjektiver er ofte korrigeret for den bedst mulige skarphed på korte afstande. Perfekt til makro, men ikke meget andet. Lysstyrken er begrænset, fordi blænde 1,4 ved en fokusafstand på 15 cm giver en alt for smal skarphedsdybde til, at det giver mening. Så nytter det heller ikke noget med focus stacking. 

Fujifilm XF 30mm 1
Fokusringen er blød, følsom og nøjagtig.
(Foto: Lasse Svendsen)

Et makroobjektiv skal helst heller ikke have en for kort brændvidde, fordi det giver uheldig perspektivforvrængning, og i mange tilfælde er det svært at lyssætte et makromotiv, når objektivet skal placeres så tæt på, som man skal med en 20 mm makro. 

De fleste makroobjektiver er normalt 50, 60, 80 eller 90 mm med en lysstyrke på typisk f2,8. I modsætning til et almindeligt objektiv på 50 eller 80 mm er nærgrænsen ikke begrænset til 50-60 cm, man kan komme så tæt på som 10-20 cm. 

Annonce

Som med Fujifilm XF 30mm, en lysstærk makro med f2.8 og en nærgrænse på 10 cm, hvilket giver et forstørrelsesforhold på 1:1. Man kommer med andre ord så tæt på, at et insekt på 1 cm i størrelse vil fylde 1 cm af billedsensorens bredde i billedet.

Fujifilm XF 30mm test 4
10 cm nærgrænse. (Foto: Lasse Svendsen)

Vejrbestandigt og kompakt

Den nye XF 30 mm F2.8 R LM WR Macro har en billedvinkel, der svarer til 46 mm sammenlignet med 35-formatets såkaldte full-frame billedflade. Det er en tæt på ideel brændvidde for mange fotografer, fordi det giver en passende distance til motivet uden meget perspektivforvrængning, selv med en nærgrænse på 10 cm. 

Det 70 mm korte og 195 gram lette makroobjektiv er vejrbestandigt og leveres med en modlysblænde af plast. Det har ikke indbygget billedstabilisering, som Fujis dobbelt så dyre XF 80 mm f2.8 Macro, men det er mere kompakt og frem for alt meget hurtigere end det ældre XF 60 mm f2.4 Macro. 

Objektivet har en blændering og en lineær fokusmotor, og det er frostsikret ned til minus 10 grader. Makrofotografer, der også tager naturbilleder om vinteren, kan med andre ord være helt rolige. 

Fujifilm XF 30mm 2
Modlysblænde følger med. (Foto: Lasse Svendsen)

Optisk ydelse

Moderne digitale kameraer er meget nemmere at fokusere præcist med. Focus peaking, som markerer hvor motivet er i fokus med markeringer i søgeren, digitale splitbilleder og mulighed for digital forstørrelse i søgeren og på skærmen, er en god hjælp for makrofotografen. Fuji-objektivets følsomme og præcise fokusring hjælper også, når man fokuserer manuelt på korte afstande. 

I alt ni afrundede blænderlameller sikrer meget blødt aftegnede baggrunde, og en optisk konstruktion med blandt andet 3 asfæriske og 2 ED-elementer (Extra Dispersion), giver billederne meget høj skarphed over hele billedfladen. Der er næsten intet synligt fald i skarpheden i hjørnerne ved 10 cm fokusafstand og blænde f2,8. Det er pænt råt. 

Fujifilm XF 30mm test 3 Fujifilm XF 30mm test 5 Fujifilm XF 30mm test 3 Fujifilm XF 30mm test 2 Fujifilm XF 30mm 6 Fujifilm XF 30mm test 1
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Men ikke uventet. Et velkorrigeret makroobjektiv er normalt bedst i sådanne discipliner, hvor man fotograferer med fuld blænde og tæt på. Her er det mere overraskende at se, hvor gode billederne bliver, når man bruger makroobjektivet som et hvilket som helst 50 mm normalobjektiv. Med andre ord til gadefotografering, portrætter, landskaber og generel all-round-fotografering. 

Autofokus, som jeg frygtede ville være langsom og ubeslutsom på normale afstande, fokuserede lynhurtigt og stille på en Fujifilm X-T5. Selv ved f2.8 var der nærmest ingen vignettering eller forvrængning at se. Skarpheden bliver dog bedre ved f4, og fra f5.6 er den ekstremt højt over hele billedfladen, hvilket vidner om et perfekt korrigeret objektiv. 

Der er heller ingen chroma-fejl at spore, og med modlysblænden på er der heller ikke tilløb til strølys eller ghosting. 

Fujifilm XF 30mm 3
Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

Man ser ikke meget til makroobjektivernes normale begrænsninger i Fujis lille 30 mm makro. Til prisen er den opsigtsvækkende god, med meget jævn skarphed og knapt synlige optiske udfordringer. I modsætning til mange andre makroobjektiver kan denne fungere glimrende som all-round-objektiv for mange, der har brug for et 50 mm (46 mm) med ekstrem nærgrænse. Med lynhurtig autofokus og vejrbestandighed er det kompakte 30 mm makroobjektiv et af de mest alsidige, vi har testet. 

  1. Fujifilm X-H2S

    Klassens hurtigste kamera

    Fujifilm X-H2S er kameraet for dig, der har brug for skarpe actionbilleder.

    Lynhurtig autofokus og en skudhastighed på 40 fps, kombineret med upåklagelig billedkvalitet, glimrende ergonomi og ekstrem kvalitet på 6,2K-video. Uovertruffen søger uden black-out, integreret 7-trins billedstabilisator.
    Flytter ingen grænser, når det kommer til billedkvalitet. Høj pris.
    Læs hele testen
Karakter
Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR Macro
Basic

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt