TEST: Acer ConceptD 3 Ezel (NX.C5JEX.001)

PC med staffeli

Unik bærbar til kreative professionelle på et skrabet budget. Skærmen er smart, men prisen er stram.
Karakter
Acer ConceptD 3 Ezel (NX.C5JEX.001)
Lyd & Billede mener
Slank og ultra-stilfuld “kreativ” bærbar med en skærm, som naboen med garanti ikke har magen til!
Skærmen er flot – men Full HD er altså for lidt til en maskine i denne klasse, hvis den skal bruges af grafikere.
Specifikationer
  • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-10750H hexa-core (12 tråde)
  • Skærm: 15,6″ IPS, Full HD (1920 x 1080), 16:9-format, Gorilla Glass 5
  • Farver: 100 % sRGB, Delta E<2 farveægthed, Pantone-valideret
  • Hukommelse: 16 GB DDR4
  • Lager: 1 TB SSD
  • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti m. 4 GB GDDR6
  • Styresystem: Windows 10 Pro, 64 bit
  • Mål og vægt: 32,7 x 2,4 x 22,9 cm / 1,9 kg
  • Tilslutninger: Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6) Bluetooth 5.0, HDMI, Mini DisplayPort, USB-C (m. Thunderbolt 3), 2 x USB 3.2, 3,5 mm audiostik, SD-kortlæser
  • Web: acer.com
Annonce
Annonce
forfatter

Acers ConceptD-serie henvender sig til kreative professionelle – som grafikere, 3D-designere og videoskabere. Den er resultatet af, at Acer opdagede, at en stor del af køberne af firmaets gaming-computere primært køber maskinerne til grafisk arbejde. Faktisk spiller hver ottende ejer af Acers gaming-maskiner slet ikke computerspil!

Acer ConceptD 3 Ezel er en maskine, der prismæssigt henvender sig til kreative, der hverken har Pixar eller Dreamworks i ryggen til at betale for hardwaren. Den er med andre ord forholdsvis billig.

Der er tale om en 15,6-tommers bærbar i et design, der tydeligt signalerer “kreativ klasse”: Linjerne er knivskarpe, og hver en kvadratcentimeter af maskinen er hvid som sne.

Alle overflader (og de bagbelyste taster) er som sagt hvide. Overfladen er silkemat og føles en lille smule fløjlsagtig. Det ser lækkert ud, og Acer hævder, at den keramiske belægning er beskyttet mod kaffe, skidt og tuschpenne.

Maskinen er ikke så let og slank som ultrabook-computere. Faktisk virker den lidt kantet. Det skyldes ikke mindst den kraftige ramme og de solide hængsler, som holder skærmen fast. Skærmen kan nemlig vippes fremad og derpå roteres 180 grader om sin egen akse. Det anbringer den i en perfekt placering til at blive brugt sammen med den medfølgende tegnepen.

Annonce
Acers ConceptD-computere henvender sig til kreative professionelle – f.eks. tegnere og arkitekter. (Foto: Acer)

Staffeli

Navnet Ezel er givetvis et ordspil på ‘easel’, der betyder staffeli. For det specielle stativ til skærmen gør det netop muligt at vinkle skærmen som et malerlærred. ‘Ezel’ er også hollandsk for æsel – men det lader vi ligge.

Skærmen er – naturligvis – touch-følsom. Og da den skal kunne bruges til professionelt grafisk arbejde, er den både farverig og farveægte. Desværre er den ikke nær højopløst nok. Full HD (1920 x 1080) er stadig i orden til gaming, men en professionel 15-tommers grafisk skærm bør have højere opløsning i dag.

Intuitiv tegnepen

Jeg har testet masser af PC’er med tegnepen, men sjældent nogen, hvor det at bruge pennen virkede så umiddelbart og lettilgængeligt. Så snart man tager pennen ud af dens indbyggede “garage” under tastaturet, virker den. Og den reagerer naturligt i programmer som Adobe Photoshop, hvor den understøtter 4.096 niveauer af tryk.

Takket være det roterende hængsel kan skærmen “svæve” skråt oven over tastaturet, selv om tegnere nok af hensyn til skuldre og nakkemuskler vil foretrække at arbejde med skærmen klappet ned, så den ligget fladt ovenpå tastaturet.

Touch-skærmen kan placeres i stort set enhver tænkelig vinkel. (Foto: Acer)

Fornuft mere end begejstring

Under den hvide keramikbelægning finder man hardware, der er fornuftig, men ikke luksuriøs: En 10. generations 2,6 GHz Intel Core i7-10750H-processor med seks kerner og 12 tråde, 16 gigabyte DDR4-RAM og en 1 terabyte SSD. Det er nogenlunde, som man skulle forvente af en maskine i den bedre ende af premium-prisklassen.

Annonce

De dyrere modeller i ConceptD-serien bruger professionelle Nvidia Quadro-grafikkort. Ezel-maskinen må nøjes med et noget billigere Nvidia GeForce GTX 1660 Ti-kort med 4 gigabyte RAM. Det er et forståeligt valg, men det har sine omkostninger. Godt nok er der ikke brug for kræfter til 3D-spil i den kreative afdeling, men da de fleste professionelle grafikprogrammer kan udnytte grafikprocessoren til talknusning, betyder det også langsommere grafik i arbejdstiden.

Hver en kvadratcentimeter af maskinen er hvid som sne. (Foto: Acer)

Benchmarks

Processoren er som nævnt en 2,6 GHz Core i7 med seks kerner og 12 tråde. Den kommer ud med en respektabel Geekbench 5-score på 1.295 i single-core og 5.832 i multi-core. Det er en smule hurtigere end foregående generation af samme processor. Men kun en smule. Kontorprogram-simuleringen PCMark 10 fortæller den samme historie: At vi har at gøre med en kvik computer, der kan klare kontorjobbet uden problemer.

3DMark Time Spy-testen kan umiddelbart synes malplaceret, når det handler om en PC til seriøse folk, der (officielt) aldrig spiller. Men grafikprocessoren aflaster også til grafiske beregninger i f.eks. Photoshop.

Time Spy-testen ender med en score på 3.425, og Fire Strike med 8.057. Det er ikke direkte dårligt, men vi har på den anden side set samme grafikkort yde betydelig bedre i andre computere.

Batteritesten går til gengæld glimrende. PCMark 8-batteritesten, der belaster computerne langt hårdere end normalt arbejde, endte med et resultat på 4:18 timer. Det betyder, at ConceptD 3 Ezel med lethed vil klare en dags arbejde, væk fra opladeren.

Annonce
Skærmen er hængslet på midten, så den kan vippes om sin egen vandrette akse. (Foto: Acer)

Når man ser på hardwaren, er det nærliggende at sammenligne Acer ConceptD 3 Ezel med Acer Nitro 7, som vi testede for et år siden. Selv om der er tale om PC’er til to helt forskellige formål, er indmaden stort set den samme. Processoren er godt nok en generation nyere i Ezel, men clock-hastigheden, antallet af kerner, mængden af RAM samt grafikkortet er det samme.

I rå matematisk regnehastighed er ConceptD 3 Ezel en smule hurtigere, men når det gælder grafiske muskler, er Nitro 7 ikke blot hurtigere, men mindst 50 procent hurtigere. Og det gælder vel at mærke en et år gammel PC, der kostede mindre end Ezel til at begynde med, og som i dag kan købes for kun lidt over det halve af denne. Hvilket kan være med til at bekræfte Acers oprindelige iagttagelse; nemlig at en stor del af kunderne til deres gaming-PC’er aldrig spiller, men bruger maskinerne til professionelt arbejde.

Konklusion

Acer ConceptD 3 Ezel er en lækkert designet PC med en unik, rotérbar skærm. Prisen er sådan, at de fleste kan være med – i hvert fald når det handler om professionelle maskiner til kreativt arbejde.

Hvis du har brug for en farveægte touch-skærm, der kan vippes og drejes i alle mulige vinker, er det maskinen for dig. I modsat fald står du dig bedst ved at se i alle mulige andre retninger, for ydelsesmæssigt er det svært at forsvare prisen. En farveægte touch-skærm med grafisk pen er ikke gratis. Men skal den udgøre det halve af prisen? Og kunne den i så fald ikke have højere opløsning end Full HD?

Selv om man er kreative, skal man stadig tænke på ergonomien! (Foto: Acer)

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Sonos’ første bærbare højttaler imponerer på integration og bekvemmelighed.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare højttaler imponerer på integration og bekvemmelighed.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.