TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Her er Sonys OLED-modeller for 2022

Sony lancerer en række spændende OLED-skærme i år, deriblandt en splinterny QD-OLED!

Sony stod bag nogle af sidste års mest anmelderroste TV’er, deriblandt OLED-topmodellen Bravia XR-A90J, som vi kårede til Årets Bedste High-End-TV. Her tog de bl.a. en ny, supersmart videoprocessor – Cognitive XR – i brug, som havde en særdeles positiv indflydelse på billedkvaliteten.

Bravia XR A90J: Vi tester Sonys nye flagskibs-OLED Sony gør et stærkt comeback i high-end-klassen med deres nye topmodel. Bravia XR A90J har den højeste lysstyrke, vi nogensinde har målt på et OLED-TV!

Sony havde også introduceret den nye Google TV-brugerflade, ud over glimrende lyd fra de indbyggede, usynlige Acoustic Surface-højttalere.

De nye 2022-modeller fortsætter i samme spor, men har selvfølgelig fået en række små og store forbedringer, som vi forhåbentlig både kan se, høre og mærke, når de nye OLED-modeller A95K, A90K og A80K rulles ud i løbet af året.

Bravia XR-65A95K med QD-OLED-teknologi er Sonys nye topmodel for 2022. (Foto: Sony)

Sony A95K: Ny topmodel med QD-OLED

Det bliver Sonys nye flagskibs-OLED for 2022 og vil sandsynligvis være ekstra interessant, idet det ikke har et traditionelt OLED-panel fra LG Display, men derimod et funklende nyt QD-OLED-panel fra Samsung Display.

Samsung har været temmelig hemmelighedsfulde omkring deres egen QD-OLED-satsning, men nu går Sony altså officielt ud med panelerne i deres nye topmodel. A95K bliver en del af Sonys allerbedste serie, Master Series, og bliver tilgængelig i skærmstørrelserne 55 og 65 tommer.

Efter hvad Lyd & Billede erfarer, kommer der ikke nogen større udgaver af A95K lige med det samme, da der foreløbig ikke produceres større QD-OLED-paneler end dette. Derimod vil 83 tommers versionen af sidste års model A90J (XR-83A90J) stadig være tilgængelig i 2022.

Sony Bravia A90K kommer i skærmstørrelserne 42 og 48 tommer. (Foto: Sony)

Sony A90K: Kompakte OLED-skærme i 42 og 48 tommer

Sony introducerer også en ny OLED-modelserie kaldet A90K, der bliver efterfølgeren til A9, som vi husker fra 2020. Den vil være tilgængelig i 48 og 42 tommers skærmstørrelse og henvender sig til dem, der leder efter en kompakt OLED-skærm til f.eks. gaming. En særlig forhøjet sokkel skal gøre den velegnet til placering på et skrivebord.

Den understøtter selvfølgelig HDMI 2.1 og funktioner som 4K 120 fps, VRR og ALLM, og får også understøttelse af PlayStation 5-funktioner som Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode.

Sony Bravia XR A80K bliver tilgængelig i 55, 65 og 77 tommer størrelse. (Foto: Sony)

Sony A80K

A80K tager over fra den populære 2021-model A80J og bliver formentlig det billigste OLED-TV i Sonys 2022-sortiment. Det vil være tilgængeligt i skærmstørrelserne 55, 65 og 77 tommer og vil have et nyt, mere lysstærkt OLED-panel. Her får vi også et gensyn (eller rettere sagt genhør) med højttalerteknologien Acoustic Surface Audio+, hvor lyden kommer direkte ud af OLED-panelet.

RMF-TX800U_front-989x1385 RMF-TX900U_front_backlit-989x1385 RMF-TX900U_front-989x1385
<
>
(Foto: Sony)

Ny, slankere fjernbetjening

Sony har også benyttet lejligheden til at skifte den lidt klodsede fjernbetjening fra 2021-modellerne ud. Den kommer nu i to versioner: En standardudgave i plast og en premiumudgave med børstet metalfront og bagbelyste knapper.

Begge fjernbetjeninger er skrumpet væsentligt. De er angiveligt 36 procent mindre og har kun 25 knapper mod 49 på forgængerne. Sony har også erstattet talknapperne med hurtigknapper.

Priser og tilgængelighed

Sony har foreløbig ikke annonceret officielle priser og lanceringsdatoer for de nordiske lande, men vi kan nok regne med, at de første modeller dukker op i løbet af foråret 2022.

Vi opdaterer, når vi ved mere.

Skriv en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Lyd & Billede