Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

CES 2023: LG OLED M3 er et trådløst OLED-TV

Ny topmodel med trådløs videotransmission.

Skrevet af / 09/01/2023 - 14:32
CES 2023: LG OLED M3 er et trådløst OLED-TV

LG præsenterede en række nye OLED-modeller på årets CES-messe, men overgik det hele med et trådløst OLED-TV. Den nye topmodel har en skærmstørrelse på 97 tommer, og er den største OLED-skærm, som LG kan levere.

Størrelsen i sig selv er ikke ny, idet LG lancerede 97-tommers OLED sidste år. Det store teknologiske fremskridt her ligger i den trådløse signaloverførsel.

LGs trådløse OLED-TV er en af de største TV-nyheder på CES2023, både teknisk og rent fysisk. (Foto: Audun Hage)

Kan sende 4K/120 Hz videosignaler trådløst

LG OLED M3 er nemlig i stand til at overføre billeder i 4K-kvalitet, fra en separat koblingsboks i den modsatte ende af rummet, uden at bruge nogen kabler. Således kan TV’et stå frit i rummet, eller monteres på væggen uden nogen synlig «kabelspaghetti» nedenunder.

Det vil sige… TV’et skal jo stadig bruge strøm; pointen er at man slipper for at have en masse HDMI-kabler hængende ned fra skærmen, og at placeringen bliver mere fri.

Eksterne videokilder som TV-modtager og spilkonsoller, Blu-ray afspiller, etc., forbinder man til den trådløse Zero Connect-boks. Denne relativt kompakte enhed kan overføre videosignaler i op til 4K/120Hz og HDR-kvalitet direkte til TV-skærmen. For at opnå dette bruger den «proprietary technology» fra LG, som angiveligt skal være væsentlig hurtigere end Wi-Fi 6.

LG oplyser at boksen kan placeres op til 9 meter fra TV’et. Og for at sikre sømløs transmission af data fra boksen til fjernsynet, har de udviklet en algoritme, som umiddelbart identificerer den optimale overførselsvej. Den kan tilpasse sig forandringer i rummet – som for eksempel når nogen bevæger sig mellem boksen og TV’et.

Senderenheden Zero Connect Box har en antenne som rettes mod TV’et. I følge LG påvirkes den ikke af anden Wi-Fi trafik. (Foto: Audun Hage)

LG OLED97M3 i praksis

Vi fik lov at se OLED97M3 i aktion – først inde på en fashionabel suite på Mandalay Bay, og senere ude på messegulvet i Central Hall, Las Vegas Convention Center. Og teknikken ser ud til at fungere. Med en 4K Blu-ray afspiller tilsluttet senderboksen, var transmissionen af signalerne tilsyneladende pletfri, uden synlig buffering, hakken eller støj.

Men så længe man stadig er nødt til at trække et strømkabel op til skærmen, forsvinder meget af gevinsten jo, synes vi. Og har man først boret hul i væggen til strøm og skjult kabelføring, er det meste af arbejdet jo allerede gjort.

Samsung har tilbudt en alternativ løsning for deres topmodeller i nogle år – den såkaldte One Connect-boks. Her sendes både strøm og videosignaler gennem samme kabel, og kan dermed opnå noget lignende. Den nye QD-OLED model S95C kommer f.eks. med One Connect i år.

Mange er desuden blevet vant til at bruge TV’ets egne apps, streamingtjenester og spil, og har dermed allerede ikke ret mange andre videokilder at tilslutte – med undtagelse af Xbox og Playstation, selvfølgelig!

Netop derfor er vi spændte på hvor god videotransmissionen fungerer til gaming, med tanke på forsinkelse (input lag). Det ser vi frem til at tjekke, når TV’et kommer på testbænken senere i år!

LG OLED M3 – Pris og tilgængelighed

LG OLED M3 ventes at komme i sommeren 2023. Priserne er ikke officielle endnu, men i og med at 97-tommers udgaven i G2-serien koster omkring 185.000 kroner, bliver denne model sikkert også ganske bekostelig.

Heldigvis fortæller LG, at M3-serien også vil blive tilgængelig i mindre og billigere 83 og 77-tommers udgaver med tiden. Disse vil også anvende sammen teknik til højere lysstyrke, som findes i den nye G3-serie.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Sagde du 8K? Denne her har 16K!

Bang & Olufsen lancerer sit største TV nogensinde

Samsung MicroLED: Blændende billedkvalitet, men det koster ...

Smugkig på TCL's nye TV'er i Stockholm

Har du råd til denne?

TCLs 2023 TV-modeller er lige straks klare i Norden

Scroll to Top