Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Ny teknologi kan danne fysiske knapper på skærmen

Med Flat Panel Haptics kan OLED-skærmen fylde bobler med væske, så der skabes knapper, man kan mærke med fingrene på skærmen.

Skrevet af / 01/05/2023 - 14:41
Ny teknologi kan danne fysiske knapper på skærmen

Forskere ved Carnegie Mellon University har gennem 15 år forsket i at skabe flade skærme med haptisk feedback – det vil sige, at de kan give fingrene feedback via følesansen. Nu har de fået et gennembrud med en skærm, som kun er fem millimeter tyk.

Den anvendte teknologi er en EEOP-pumpe (Embedded Electro-Osmotic Pump), som når den er akviteret kan pumpe en specifik væske. Pumpen sidder mellem en tank med væsken i bunden og en fleksibel overflade på skærmen. Når pumpen aktiveres, presses den ud og danner en ‘knap’ på skærmen, som kan være op til fem millimeter tyk.

Foto: Future Interfaces Group, Carnegie Mellon University

Forskerne hos Future Interfaces Group fortæller, at teknologien gør det muligt for dem at omdanne en del af skærmen til et QWERTY-tastatur. Det popper op, når det er nødvendigt, og falder så ned igen. Men de siger desuden, at man også kan få et ikon til at pulsere for at give notifikationer.

Ved at kunne have fysiske tastaturer på skærmen kan man ikke kun skrive hurtigere uden at kigge. Det gør også skærmene meget mere tilgængelige for blinde. Man kan også forestille sig, at de hævede kontroller kan gøre mobile spil meget mere interessante.

FIG har dog et stort arbejde foran sig, før teknologien kan dukke op på din mobil. Det handler om skærmens holdbarhed, strømforbrug, ekstra vægt og det faktum, at det vil gøre mobilerne større. Det virker derfor mere sandsynligt, at teknologien, i hvert fald i første omgang, vil blive brugt til specielle applikationer.

Kilde: Future Interfaces Group, Carnegie Mellon University

 

Læs også:

Lenovo fremviser sammenrullelig computer og smartphone

I forbindelse med firmaets egen Tech World '22 konference fremviste Lenovo et 'proof of concept' af en sammenrullelig skærm til smartphones og computere.

Læs mere

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top