Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Så er her en mere kraftfuld NotebookLM – og på dansk

Din virtuelle forskningsassistent hjælper dig med at bearbejde din egen personlige information.

Skrevet af / 06/06/2024 - 22:29
Så er her en mere kraftfuld NotebookLM – og på dansk

Allerede for et år siden lancerede Google sin assistent, som dengang blev kaldt Project Tailwind, på udviklerkonferencen Google I/O. I december fik amerikanske brugere adgang til det, der nu hedder NotebookLM. Nu har værktøjet fået nye funktioner og lanceres bredt i 180 lande, herunder Skandinavien. Dermed også på dansk!

Hører du til dem, der af og til skal kæmpe sig gennem store mængder information og forsøge at få styr på, hvad det handler om, hvad der er vigtigt, skrive rapporter eller artikler på baggrund af det eller måske komme med relevante spørgsmål som opfølgning? Måske er du forsker, journalist, forfatter eller studerende? Så vil du elske Google NotebookLM, en personlig AI-assistent baseret på Gemini Pro 1.5.

Foto: Google

Så hvad er forskellen i forhold til webapp’en Gemini, eller for den sags skyld ChatGPT? De er trænet i generel information på nettet og kan besvare generelle spørgsmål. NotebookLM er derimod helt tom for information, indtil du begynder at fodre den med præcis den information, der er relevant for dig, og så bliver den udelukkende ekspert i det.

Foto: Google

For at gøre det kan du linke dokumenter på Google Docs, uploade tekstfiler eller PDF’er, og fra nu af også Google Slides og sågar websider. For hvert projekt opretter du en “notesbog”, som derefter kan fyldes med 50 kilder på op til en halv million ord hver, hvilket giver en samlet kapacitet på imponerende 25 millioner ord. Det burde være nok til de fleste projekter.

Læs også Gemini-app'en på dansk Med en mobilvenlig app bliver det nemmere at få hjælp på farten.

NotebookLM kan derefter give dig et resumé og udvælge nøglepunkter eller generere en studieguide, hvis du har brug for at studere materialet. Du kan stille spørgsmål om ting, du ikke har forstået, den kan forklare komplekse ideer og skabe sammenhæng i informationen. For at gøre det klart, hvor oplysningerne kommer fra, kan den udvælge citater og give kildehenvisninger, herunder billeder.

Foto: Google

Det skal bemærkes, at Google ikke træner sin sprogmodel på dine dokumenter. De lover, at det vil være sikkert at uploade f.eks. fortrolige eller ophavsretligt beskyttet information.

Vi synes, det lyder som et tidsbesparende værktøj til hurtigt at komme i gang med en overvældende mængde materiale og få et første udkast til din egen tekst.

Her er et eksempel på, hvordan man bruger produktet:

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Burgerkæde fyrer kreativ AI

Lær blindeskrift med LEGO

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Scroll to Top