Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Signal med skarp kritik af EU-planer om chatkontrol

Edward Snowdens foretrukne beskedtjeneste har ikke mange roser til overs for EUs fortsatte planer om at spionere på alle menneskers chatbeskeder.

Skrevet af / 06/06/2024 - 15:32
Signal med skarp kritik af EU-planer om chatkontrol

For godt to år siden, den 11. maj 2022, offentliggjorde EU-Kommisionen for første gang sit forslag om den såkaldte chatkontrol.

Formålet med den foreslåede lovgivning? At beskytte mindreårige mod seksuelt misbrug.

Den foreslåede metode? At tvinge sociale medier og chat-apps som Instagram, Snapchat og WhatsApp til at overvåge alle chats i den pågældende app med det formål at scanne indholdet for børnepornografiske billeder samt samtaler, hvor mindreårige bliver udsat for grooming.

En række amerikanske tjenester har allerede i dag, på frivilligt basis, implementeret teknologi, der scanner brugernes beskeder og billeder for ulovlige aktiviteter, herunder Gmail, Facebook Messenger, Skype og Snapchat, men den foreslåede EU-lovgivning ville gøre sådanne løsninger lovpligtige, også for tjenester der bruger end-to-end kryptering, såsom Signal og WhatsApp.

“Er det ikke naboen Hr. Müllers lækre datter?” Sådan forestiller Piratpartiet i EU-Parlamentet sig fremtiden, hvis EUs chatkontrol bliver til virkelighed. Partiets tyske parlamentsmedlem, Patrick Breyer, kæmper en intens kamp mod EU-Kommisionens overvågningsplaner. (Foto: Piratpartiet)

Den ide blev dog skudt til hjørne. Flere lande, herunder Tyskland, Østrig og Polen, samt et stort flertal i EU-Parlamentet var imod det vidtgående forslag.

Læs også EU vil totalovervåge alle dine chats Forslag fra EU-Kommisionen, der har til hensigt at indføre omfattende chatkontrol for at beskytte børn mod misbrug, indebærer i praksis en skræmmende totalovervågning af os alle sammen.

Men i kulisserne er der blevet arbejdet videre på lovgivningen, og nu har Belgien, der i øjeblikket har formandsskabet for det Europæiske Råd, fremlagt et kompromisforslag, der i alt enkelthed går ud på, at chatkontrollen skal overvåge alle chats, hvor brugerne kan sende billeder og videoer til hinanden.

Med andre ord vil brugeren f.eks. i WhatsApp eller Messenger blive spurgt, om vedkommende frivilligt vil acceptere chatkontrollen. Svarer man nej, vil muligheden for at dele billeder og videoer blive deaktiveret, og man vil fremover kun kunne sende tekst og lydbeskeder.

Men dét går stadig for vidt, mener den krypterede beskedtjeneste, Signal. For det nye forslag forudsætter stadig, at tjenester som Signal og WhatsApp, der i dag transmitterer alt indhold krypteret mellem brugernes enheder, skal gøre det muligt i givet fald at scanne indhold på f.eks. brugerens smartphone, inden beskeden bliver sendt.

Og det har sendt Meredith Whittaker, der er formand for ‘Signal Foundation’, til tasterne. ‘Signal Foundation’ er en non-profit organisation, der bl.a. udvikler Signal-app’en, og foreningens formål er at beskytte ytringsfriheden ved at muliggøre og sikre sikker og privat kommunikation. Og i værste fald kan den foreslåede EU-lovgivning betyde, at Signal drejer nøglen om i Europa, skriver Meredith Whittaker på det sociale medie X.

For at gøre det klart – vi bliver her til det sidste. Vi står sammen med Europas befolkning og deres ret til privatliv, uanset hvad Kommissionen gør. Men vi vil ikke følge et mandat, der underminerer vores databeskyttelsesgarantier,” siger Whittaker ifølge det tyske tech-medie, Winfuture.

13. juni, få dage efter søndagens valg til EU-Parlamentet skal EUs justitsministre diskutere det belgiske forslag.

Kilde: Netzpolitik

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

1 kommentar til “Signal med skarp kritik af EU-planer om chatkontrol”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Burgerkæde fyrer kreativ AI

Lær blindeskrift med LEGO

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Scroll to Top