Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Stort læk tager Google med bukserne nede

En massiv lækage af interne dokumenter fra Google sætter spørgsmålstegn ved virksomhedens gennemsigtighed omkring sin magtfulde søgemaskine.

Skrevet af / 31/05/2024 - 10:00
Stort læk tager Google med bukserne nede

Lækagen, som omfatter omkring 2.500 sider med detaljerede oplysninger om Googles søgealgoritmer, tyder på, at virksomheden kan have vildledt offentligheden om de faktorer, der påvirker rangeringen af søgeresultater.

Dokumenterne blev først delt med SEO-eksperten Rand Fishkin, som offentliggjorde resultaterne i håb om at imødegå det, han mener er “løgne” fra Google-medarbejdere om, hvordan søgemaskinen fungerer. De tekniske detaljer, der blev afsløret af lækagen, peger på, at Google indsamler og potentielt bruger data, som virksomhedens repræsentanter tidligere har benægtet påvirker placeringer; såsom Chrome-brugerdata, antallet af klik og den tid, der bruges på bestemte websider.

(Screenshot: The Verge)

Bekræftet af Google

Efter at Google i første omgang nægtede at kommentere sagen, bekræftede virksomheden torsdag morgen over for The Verge, at dokumenterne er ægte. En talsmand for Google advarede dog mod at drage “unøjagtige konklusioner baseret på kontekstløse, forældede eller ufuldstændige oplysninger.”

Mike King, grundlægger af SEO-bureauet iPullRank, var en af de første til at gennemgå de lækkede dokumenter. I sin analyse påpeger han flere uoverensstemmelser mellem det, Google har sagt offentligt, og det, der står i dokumenterne.

Læs også ChatGPT er det vildeste teknologiske fremskridt i nyere tid. Et gennembrud inden for AI-teknologi eller et trussels-scenarie?

– Google løj

“‘Løgn’ er et stærkt ord, men det er det eneste korrekte ord at bruge her,” skriver King, der fortsætter: “Jeg er uenig i Googles bestræbelser på aktivt at miskreditere folk inden for marketing, teknologi og journalistik, som har fremlagt reproducerbare resultater.”

Fishkin og King understreger, at dokumenterne ikke afslører præcis, hvordan Google vægter forskellige faktorer, og at oplysningerne kan være forældede. Ikke desto mindre mener de, at lækagen giver et unikt indblik i en ellers hermetisk lukket proces, der har enorm indflydelse på webtrafik og forretningsmodeller.

(Screenshot: The Verge)

Gang i kommentarfelterne

Afsløringerne har naturligvis også skabt engagement i kommentarfelterne. Nogle har udtrykt bekymring for, at lækagen vil gøre det lettere for organisationer at manipulere med søgeresultaterne.

“Det virker som et godt resultat for SEO-optimister, men ikke for os forbrugere, der rent faktisk forsøger at finde nyttigt indhold på nettet,” skriver en bruger.

Andre mener dog, at større gennemsigtighed er positivt:

“Løsningen på dårlige søgeresultater er ikke, at en privat virksomhed uden tilsyn og med total kontrol skjuler, hvordan de rangerer information,” argumenterer en anden.

Læs også Er Bing blevet bims? I krigen på AI-søgning går Bing Search og robotten ChatGPT efter koderne til atomarsenalet.

Lækagen kommer i kølvandet på den voksende kritik af Googles dominans og forretningsmodel. Virksomheden er i øjeblikket under efterforskning for konkurrenceforvridende praksis i USA, hvor søgemaskinen er i centrum. Med en global markedsandel på mere end 90 procent bestemmer Googles algoritmer, hvad millioner af mennesker ser – og ikke ser – på nettet

Kilde: The Verge

Hvad mener du?

Er Googles optimeringsalgoritmer kun for marketingfolk og hjemmesideudviklere, eller tror du, at afsløringen vil påvirke din egen onlineoplevelse i fremtiden?

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Burgerkæde fyrer kreativ AI

Lær blindeskrift med LEGO

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Scroll to Top