Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

NASA planlægger at bygge robottog til månebasen

For at løse transportproblemer på Månen arbejder NASA på at udvikle svævende robotter.

Skrevet af / 13/05/2024 - 16:18
NASA planlægger at bygge robottog til månebasen

Som bekendt arbejder NASA på en langsigtet plan for at komme til Mars. Den nemmeste måde er at starte rejsen fra Månen, hvor man ikke behøver at overvinde tyngdekraften. Som en del af Moon to Mars-projektet deler man nu sine tanker om, hvordan man kan løse transportproblemet. Grundlæggende er det nemlig tanken at bruge månens regolit, ‘månestøv’, som kilde til både ilt og byggematerialer.

I modsætning til Den Europæiske Rumorganisation, som vil bruge lasere til at smelte månestøvet og skabe ‘asfalterede’ veje, overvejer NASA i stedet at bruge tog. Men togene har ikke megen lighed med de tog, der forbandt USA’s kyster.

Læs også Laser-veje på månen? Ekstrem varme kan være løsningen på at bygge veje og affyringspladser for kommende månebaser.

I et blogindlæg fortæller Ethan Schaler fra NASA Jet Propulsion Laboratory, at de eksperimenterer med leviterende robotter. Det drejer sig om et fleksibelt spor, som simpelthen kan rulles ud, hvor manpå et givet tidspunkt har behov for skinner. Sporet har tre lag, et grafitlag, der skaber magnetisk levitation, et lag, der genererer elektromagnetisme, som skaber fremdrift, og et valgfrit lag af solceller, der kan forsyne anlægget med strøm. Fordi det hele er indbygget i sporet, er robotterne ‘dumme’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cerebral Overload (@cbrovld)

NASA regner med, at de vil kunne transportere gods, der vejer 30 kg / m2 med en brugbar hastighed (>0,5 m/s). Det skulle være nok til at transportere hundredtusindvis af kilo regolit flere kilometer om dagen.

Læs mere om projektet hos NASA.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Skærmen gør alt - bortset fra at læse dine tanker!

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Scroll to Top