Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Trådløse robotplæneklippere fra Husqvarna

Husqvarna Nera robotplæneklippere kan undvære kanttråd, og de kan klare stejle skråninger.

Skrevet af / 15/02/2023 - 16:31
Trådløse robotplæneklippere fra Husqvarna

Til april kommer Husqvarnas første Nera robotplæneklipper til privatmarkedet, hvor man ikke længere skal lægge kanttråd, eller afgrænsningskabel, omkring græsarealet. Den nye model bruger nemlig et satellitbaseret navigationssystem for at finde rundt på din græsplæne.

Husqvarna 430X Nera lifestyle 3
Klipper uden spor af snor: Husqvarna Nera. (Foto: Husqvarna)

Nera bruger ifølge pressemeddelelsen det europæiske EPOS-system til at manøvrere rundt i haven. Men Oddmund Ihle, produktekspert hos Husqvarna, fortalte under presselanceringen 14. februar, at plæneklipperne derudover har kontakt med flere satellitsystemer, inklusive det amerikanske GPS-system. Dermed sikrer man, at der altid er satellitter i sigte.

Triangulering

I sig selv giver dette en nøjagtighed på kun 1-2 meter, som er for unøjagtigt til plæneklipning. Derfor medfølger der også med en lille referencestation, som monteres på hustaget eller et andet højt sted med udsigt over grunden. Denne vil også være tilsluttet satellitsystemerne og sender information videre til plæneklipperen i form af et radiosignal.

Når plæneklipperen både har kontakt med satellitterne og referencestationen, kan den ved hjelp af triangulering vide præcis, hvor den er, nu med en nøjagtighed på 2-3 centimeter.

Husqvarna 430X Nera
Husqvarna 430X Nera. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Kabelfri løsning er tilbehør

For at Nera-plæneklipperne skal fungere uden kabel, er det nødvendigt at tilkøbe et separat EPOS-modul, som skal monteres på toppen af plæneklipperen. Plæneklipperen fungerer selvfølgelig også uden EPOS-modulet, men så skal der graves kanttråde ned som afgrænsning af græsplænen, som vi kender det fra andre robotplæneklippere.

Du skal vælge, om du vil bruge kabel eller satellit, da plæneklipperne ikke kan bruge begge løsninger sideløbende. Det er lidt ærgerligt, for det havde været smart at kunne lægge kabel der, hvor der der er satellitskygge.

For at robotplæneklipperen skal kunne klippe plænen uden afgrænsningskablet, skal den have satellitdækning. Derfor er det vigtigt, at du sammen med en forhandler gennemgår og tjekker, at teknologien virker i hele haven, inden du udfører monteringen. Hvis satellitdækningen ikke er tilstrækkelig, er en robotplæneklipper med en grænseløkke mere velegnet til din have.

Husqvarna 430X Nera lifestyle
Husqvarna Nera forcerer stejle skråninger med op til 50 procent hældning. (Foto: Husqvarna)

Stejle skråninger

Robotplæneklipperne fra Husqvarna kan forcere skråninger med op til 50 procent hældning. Det er hele 26,6 grader, hvilket er stejlt. Til sammenligning har den største del af Holmenkollens skibakke en hældning på 30,8 grader.

Objekter i vejen

Plæneklipperne opdager genstande, som er blevet efterladt på plænen, for eksempel en bøtte eller barnecykel, og kører udenom dem.

På vores spørgsmål, om den kan genkende dyr, for eksempel pindsvin, er svaret lidt uklart: “Det er meget vigtig for os, og vi arbejder med det.” Men det kom i hvert fald frem, at knivbladets underside er leddelt og slås ind med det samme, hvis det rammer noget hårdt, og at det desuden ikke går helt ud til kanten af klipperen.

Plæneklipperne skal kunne undgå objekter på størrelse med en tennisbold.

“Men eftersom pindsvin er natdyr, er det tryggest for dem, at du slår græsset om dagen.”

Foto: Geir Gråbein Nordby

App-styring

Plæneklipperne styres med app’en Automower Connect, og her kan du også markere zoner, du vil vil have klippet eller springe over. Tidsplanlægning for plæneklipning kan også foretages her.

Tre modeller

Husqvarna Nera fås i tre modeller, som kan bruge EPOS satellitsystemet. Husqvarna Automower 430X Nera og 450X Nera kan slå græsplæner på henholdsvis op til 3.200 og 5.000 kvadratmeter. De har også indbygget SIM-kortlæser for opkobling til 4G og 5G. Den billigste model, 320 Nera, understøtter kun Wi-Fi, så du bør sørge for at have god internetdækning på din grund. 320 Nera fungerer optimalt for græsplæner op til 2.200 kvadratmeter.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Husqvarna Nera: Tilgængelighed og pris

Husqvarna Automower Nera kommer på markedet til april. Vejledende priser er 21.999 kroner for 320 Nera, 28.999 kroner for 430X Nera og 37.999 kroner for 450X Nera.

Satellitpakken EPOS Plug-in kit inkl. referencestation kan tilkøbes for 10.999 kroner.

Til sammenligning koster Segway Navimow med tilsvarende funktioner fra 1.500 til 2.700 euro. Altså halv pris af, hvad Husqvarna skal for sine, og VisionFence-sensoren, som gør Segway’en trådløs koster kun 300 euro mod altså knap 11.000 kroner for Husqvarnaens satellitpakke. Om Husqvarna er værd at betale den højere pris for, vil vi snart finde ud af.

Mere info: husqvarna.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opkoblet ølbryggeri til det smarte hjem

Robotplæneklipper med cylinder

Tado opgraderes til seneste standard

Koda 2 Max er Oonis største og mest avancerede pizzaovn til dato

Matter version 1.3

Motormoppe fra Dyson

Et kamera til enhver vinkel

Ny monsterrobot fra Roborock

Lav mad uden ledning med KitchenAid Go

Robotstøvsuger lover støvsugning og gulvvask med menneskelig præcision

Vil ændre rengøring af gulve

Nutribullet gør comeback i Norden

Scroll to Top