Bil & Mobilitet Computer Fitness Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Segway VisionFence Sensor kender sine grænser

GPS-styret robotplæneklipper med AI-teknologi - her er kanttråden fortid.

Skrevet af / 08/02/2023 - 11:06
Segway VisionFence Sensor kender sine grænser

Alle, som har investeret i en robotplæneklipper til haven, er som udgangspunkt svært fornøjede med den selvkørende græsslåmaskine. Bare det er sidde i solkrogen med dagens avis og en friskbrygget kop kaffe, mens det nye medlem af familien klarer græsslåningen uden at mukke, er alle pengene værd. Lige til noget går galt.

For det kan nemlig ske.

Det mest almindelige er, at robotten kører fast. Enten fordi det er glat, stejlt eller vanskeligt terræn, eller fordi den hænger fast i kanttråden, som afgrænser robottens arbejdsområde (dette sker kun, hvis ejeren ikke har gravet kanttråden ned!)

Eller endnu værre, naboens hund eller andre dyr har gravet i haven og ødelagt kanttråden. Så starte robotplæneklipperen ikke, eftersom tråden er brudt. Held og lykke med at finde bruddet.

Uden spor af snor

Segway Navimow kører uden om dyr og mennesker. (Foto: Segway)

Det problem har Segway Navimow ikke. Den er GPS-styret og klarer sig uden kanttråd. Man afgrænser området, som skal klippes via en app, her lærer robotten, hvor den skal klippe, og alt er såre godt. Lige indtil noget går galt.

Derfor har Segway udstyret robotplæneklipperen med ‘øjne’, dvs. en sensor, som er placeret øverst på robotten, som ‘ser’, hvis en af ungerne har glemt sin jakke på plænen, hvorefter den styrer uden om.

Appstyring

Det tager 20-30 minutter at gøre Segway Navimow køreklar, og så er det tid til kaffe. (Foto: Segway)

Segway VisionFence Sensor anvender AI-teknologi for at lære sig hvor forhindringerne er, og hvordan topografien ser ud, og den kombinerer det med en GPS-baseret teknologi, kaldet Exact Fusion Locating System (EFLS), hvilket skal give et sikrere og bedre klipperesultat.

Klipperen, som kan dække 3.000 kvadratmeter, har flere sensorer, som passer på, at hverken blomsterkrukker eller dyr skades, når den klipper plænen. Første gang, man starter en Segway Navimow, skal installationsprocessen ifølge Segway tage 20-30 minutter. Herefter er den klar til brug i på de tidspunkter, man indstiller i app’en.

Priser

Sensoren på toppen kan ‘se’ forhindringer. (Foto: Segway)

Segway Navimow fås i fire udgaver fra 1.499 til 2.699 euro, afhængigt af klippekapacitet og udstyr. Ekstraudstyret VisionFence Sensor bliver tilgængeligt i maj til 300 euro, men Segway siger, at købere af en Navimow frem til 31. maj kan få sensoren med for 190 euro.

Foto: Segway

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjakt.se

Den bedste budget-streamer

Blændende highend-højttalere

Pladespiller helt i top

Scroll to Top