Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Lysstærkt Leica-objektiv til mFT-kameraer

Egentlig er det Panasonic, som har lavet Leica DG Nocticron 42.5mm F1.2 ASPH, men det gør det ikke mindre interessant.

Skrevet af / 11/01/2014 - 10:00
Lysstærkt Leica-objektiv til mFT-kameraer

Panasonic eller ej, så ser portrætobjektivet ud som et Leica-objektiv. Det hedder sig også, at det er udviklet sammen med Leica, som er kendt for sin ekstreme kvalitet – både mekanisk og optisk, og det kan hænde at resultatet er blevet mindst lige så godt.

Leica DG Nocticron 42.5mm F1.2 ASPH, har en billedvinkel, som svarer til 85 mm, sammenlignet med 135-fuldformat, og det er derfor perfekt til blandt andet portrætter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du skal lede længe efter noget, som afslører at det er et objektiv, som er lavet for Olympus’ og Panasonics microfourthirds, kompakte systemkameraer. For over alt bærer designet præg af, at det er et ægte Leica-objektiv.

Den mekaniske kvalitet er da også høj. Letmetal og stål er brugt praktisk talt over hele den ysre og indre konstruktion. Fokusringen er silkeblød og præcis, og det har en blenderring med tredelte blædetrin, med markerede klikstop, der minder stærkt om Leicas blænderinge.

Fysisk er det ikke særlig stort, lysstyrken taget i betragting. Med f1.2 som største blændeåbning er det mulig at kontrollere skarphedsdybden ned til et meget smalt skarphedsområde. Ypperligt, når man vil have bare øjnene og meget lidt andet skarpt i portrætter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lysstyrken er også praktisk i smarsomt lys, fordi man kan fotografere håndholdt uden at få uskarpe billeder. Objektivet har også en optisk billedstabilisator indbygget, som er effektiv ned til cirka 3,5 eksponeringstrin. Det betyder, at man kan skyde på blende 1.2, med 1/15 sekund lukketid og stadig have et håb om at bildet bliver skarpt.

Prisen er allerede fastsat, og Leica DG Nocticron 42.5mm F1.2 ASPH skal koste 1.500 Euro, hvilket vil give en pris på lidt 13.000 til 15.000 kroner. Det gør Leica-objektivet til det dyreste objektiv med fast brændvidde til Olympus og Panasonic mFT-kameraer.

Men det er dog stadig meget billigere end noget fra Leica med nogenlunde samme lysstyrke.

Det vil være være til salg i løbet af årets tre første måneder, og vi skal selvsagt publicere en fuld test inden da.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

0
Lyd & Billede
Scroll to Top