Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Kileformede topmodeller fra Sony

[OPDATERET MED VIDEO] Mere 4K-indhold, flere skærmstørrelser, nyskabende design og forbedet lydkvalitet var blandt tv-nyhederne, Sony havde at byde på i Las Vegas.

Skrevet af / 15/01/2014 - 09:00
Kileformede topmodeller fra Sony

Sony er en af de producenter, som har gået mest i brechen for 4K. Og Sony tilbyder i 2014 en mængde produkter, som er skræddersyede for det højtopløste billedformat, herunder videokameraer, professionelt udstyr og ikke mindst tv-apparater. Den japanske producent stod (efter vores mening) for et af sidste års bedste 4K tv, og vi belønnede den superskarpe topmodellen KD-65X9005 med prisen som årets billedprodukt i 2013.

Her er en video fra præsentationen:

I år vil Sony satse yderligere på 4K, og på CES-messen lancerede de tre nye tv-produktljnier med 4K-opløsning. Den kritikerroste 900-serie er opgraderet med fuld støtte for HDMI 2.0 og 4K-signaler med op til 60 fps billedfrekvens. Den har også fået et nyt familiemedlem på 79 tommer, i tillæg til 55″ og 65 modellerne. Den nye serie har fået noget, som Sony lidt kryptisk kalder “Xtended Dynamic Range” som i praksis betyder forbedret kontrast, lysstyrke og sortniveau, samt større farverum.

sonyx900b

Wedge design
Den nye 900-serien har også fået en justering af designet for 2014: I stedet for at gøre skærmene endnu tyndere har Sony givet dem en kileform, hvor den nederste del er tykkere end den slanke top. Dette giver et ganske interessant udseende, der adskiller sig fra mange andre tv. Kileformen har også den praktiske fordel, at den levner mere plads til højttalerne. At montere højttalerne i bunden giver desuden et lavere tyngdepunkt, som igen betyder, at solken ikke behøver være helt så kraftig. De små fødder kan enten monteres yderst på skærmen eller tættere på midten, afhængigt bredden på tv-bordet.

Endnu bedre lyd
Sidste års 900-serie fra Sony gjorde sig bemærket med sine sidemonterede højttalere, en løsning de har høstet både megen ros, men også en del kritik for. De omfangsrige højttalere gav en rigtig god lydkvalitet, men oplevedes måske at være lidt i vejen, særlig for de, som allerede har et separat lydanlæg.

Sony har imidlertid valgt både at videreføre og videreudvikle de kraftige højttalere i 2014. Der bruges fortsat højttalerelementer med magnetisk væske, men de har nu fået et større rom at boltre sig i, takket være kileformen på TV-kabinettet. Hvorvidt Sony har magtet at forbedre den allerede glimrende lydkvalitet fra sidste års modeller, var dog vanskeligt at bedømme i den støjende messehal.

X85
Lige under X90-serien kommer den lidt enklere X85-serie i 55″ og 65″. Disse modeller leveres uden de fordyrende sidehøjttalere, men har ellers meget til fælles med X90-serien, herunder Triluminos-billedpanelet.
Forløberen til denne serien nåede aldrig til Skandinavien, og det er foreløbig lidt uklart, om alle modellerne vil blive markedsført udenfor USA. Det vil i så fald være som et billigere alternativ til dig, som allerede har separate højttalere.

Mulighed for trådløs subwoofer
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sonys sidemonterede højttalere er ikke at kimse af: Vi gav Sonys gamle topmodel 65X9005 topkarakter i lyd. Og det eneste, som vi egentlig savnede, var en ekstra subwoofer til at give de dybeste oktaver lidt ekstra fylde. I år har Sony hørt vore bønner, og de lancerer en trådløs subwoofer, som kan bruges sammen med de fleste af 2014-modellerne.

X95: Ny toppmodel
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sonys deciderede topmodell har hidtil været 84-tommeren 84X9005. Denne udfases nu til fordel for den nye topserien X95, som indtil videre kun består af en model på 85 tommer. Denne kunne vi tage i nærmere øjesyn på messegulvet – og sikke dog for en billedkvalitet! I tillæg til den allerede knivskarpe opløsning har Sony lokket en kontrast frem, som får forgængeren til at blegne. Det er ikke så sært, da den nye topmodel bruger ægte LED-bagbelysning med tusindvis af lysdioder bag skærmen, hvilket sikrer et langt højere reelt kontrastforhold. Borte er også de sidemonterede højttalere. X95 har kun ordinære indbyggede højttalere, da Sony forventer, at kundegruppen til et sådant tv allerede har et stort lydanlæg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sony-modellerne vil også understøtte den nye 4K tjeneste fra Netflix når denne lanceres senere i år, i tillæg til YouTube 4K. På det amerikanske marked samarbejder Sony desuden med ESPN om streaming af sport i 4K/60p, som så meget imponerende ud, men det er endnu usikkert, om denne tjeneste vil blive tilbudt i Norden. Det samme gælder 4K-videospilleren FMP-X1, som nu er blevet opgraderet med netop muligheden for at afspille 4K/60P og med støtte for HEVC/H.265 videokomprimering.

Sonys nye 4K TV-er kommer til Danmark til sommer. Priser, endelige modelnavne og priser på de eurpæiske modeller er endnu ikke fastsat.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Scroll to Top