Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nu kommer 4K på Blu-ray

Som vi skrev om i november, er der Blu-ray discs med 4K-opløsning på vej. Under CES-messen blev dette officielt bekræftet.

Skrevet af / 15/01/2014 - 10:15
Nu kommer 4K på Blu-ray

4K-tv er kommet overaskende hurtigt ned på et “rimeligt” priniveau (ca. 17.000 kr for 55″). Men en ting har manglet: 4K-indhold. Opskalering fra full HD er udmærket, men billedkvaliteten kan ikke matche den ægte vare. Men nu ser det heldigvis ud til, at 4K på Blu-ray er lige rundt om hjørnet.

Scenariet ligner det, som vi tidligere har set, senest under lanceringen af HD (med krigen mellem HD DVD og BD), hvor det største problem for forbrugerne var, at der manglede indhold. Dette bliver der nu delvist kompenseret for ved at streamingtjenesterne åbner for 4K-streaming i løbet af året. Netflix kommer blandt andet med Breaking Bad og House of Cards i fuld 4K-opløsning. Men, som John Berge udtaler til videomagasinet.no:

Streamingtjenester er godt, men kan selv i dag ikke matche DTS-HD Master-lyd eller 1080p stabiliteten som en normal Blu-ray-disc giver. Desuden vil jeg selv kunne eje og samle på filmene i 4K, og ikke være prisgivet, hvorvidt de er tilgængelige her og der hos forskellige Video On-Demand-leverandører.

Til The Hollywood Reporter bekræfter Victor Matsuda, som er CEO i BDA Global Promotions Commitee, at den nye 4K/BD-standard vil blive fastlagt i løbet af indeværende år. I den mægtige BDA-gruppe sidder hele 17 sværvægtere, herunder Disney, Fox, Technicolor og Dolby.

Hvis processen i løbet af 2014 kommer på skinner, vil vi allerede under næste års messe i Las Vegas kunne skrive hjem om de første 4K BD-spillere, som i givet fald vil få en forventet butikslancering i april/maj 2015.

I tillæg til til et vanvittig meget bedre billede kan vi også forvente os væsentlige forbedringer på lydfronten fra det nye 4K/BD-format. Når Dolby sidder med om bordet, er det ikke usandsynligt, at vi kommer til at se en variant af det nye Dolby Atmos i hjemmebiografen.

Yderligere spænende forbedringer kan ventes med 4K, som chefen for Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE), Mark Teitell, udtalte under CES:

We’re also looking at high dynamic range, color space and frame rate. It’s likely to be a combination of those attributes that will represent the next generation. We are looking at what we need to do and take the best combination.

Dagens BD-skiver rummer data i op til to lag, imens den nye skive (som får en lagringskapacitet på op til 100 GB) får tre lag. Dette er også noget, Sony har bemærket, da de – vist nok i samarbejde med Panasonic – arbejder på en BD-disk, som kan lagre op til 300 GB. Fremtiden er blå – og den rummer et heftigt antal GB!

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Scroll to Top