Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

De små gadgets bliver store i 2015

Næste års nyheder på verdens største elektronikmesse vil være små, smarte ting, der holder øje med os, og snakker sammen bag vores ryg.

Skrevet af / 13/06/2014 - 10:05
De små gadgets bliver store i 2015

Når næste CES-messe løber af stablen d. 6-9. januar 2015, vil vi kunne se, at mange af de teknologier, som netop nåede at stikke næsen frem i år, i mellemtiden vil være blevet mainstream – eller i hvert fald betydningsfulde. Det gælder ikke mindst smartwatches og andre smarte wearable-produkter med indbygget computerkraft. Andre tenderser er netforbundne gadgets og 3D-printere.

Ledelsen for CES-messen havde torsdag sat den danske presse stævne i København, langt fra Las Vegas, for at løfte sløret for det kommende års tendenser inden for hjemmeelektronik, og Lyd & Billede var selvfølgelig også med.

Kun 1,5 mio smarture i verden
Smarte ure er, næst efter flyvende biler og hoverboards, den teknologi, som vi længst har ventet på at se blive hver mands eje. De er på markedet, f.eks. i form af Sony SmartWatch 2, men de udgør en forsvindende lille andel af markedet for gadgets. Der er til dato solgt 1,5 millioner smartwatches på verdensplan. Til sammenligning sælges der omkring en milliard smartphones årligt. Men smartwatches bliver synlige i 2015. Det vil ændre sig i år, mener cheføkonom Shawn Dubravac fra CEA, der er moderorganisationen bag CES-messen. Han forventer desuden, at der i 2015 vil blive solgt 15-17 millioner fitnetss-armbånd og 2-4 millioner smartglasses.

DSC00418
Økonomichef Shawn Dubravac, CEA.

”Wearables handler om at få sensorer placeret på nye steder. Og her er teknologien ved at være der”, siger Shawn Dubravac. ”Da den første iPhone kom på markedet, havde den sensorer for to akser. De kostede syv dollards stykket, så bevægelsessensorerne udgjorde 14$ af produktionsprisen, og det er en del. Nu koster sensorerne 50 cent stykket eller mindre.”

Tingenes internet
De seneste 10 år har ifølge præsident og CEO for CEA, Gary Shapiro, især handlet om en overgang fra analog til digital teknik. Det næste årti kommer til gengæld til at handle om, at de digitale enheder bliver i stand til at kommunikere med hinanden via internettet. Det fænomen, som er blevet døbt tingenes internet.

DSC00416
CEO og præsident for CEA, Gary Shapiro mener, at netforbindelse bliver nøgleordet de næste 10 år.

3D-printere får gennembrud i 2015
Også 3D-printere spås at blive betydningsfulde i det kommende år. Print af fysiske objekter er allerede berømmet vidt og bredt som en afgørende teknologi. Men der er immervæk kun omkring 100.000 af dem i omløb på verdensplan endnu. Det tal ventes at blive mangedoblet i 2015. Også CES-chef Gary Shapiro har anskaffet en 3D-printer. Men han betragter den dog fortsat som ”et legetøj”.

DSC00424
CEA-præsident Gary Shapiro mener, at 3D-printere får det store gennembrud i 2015.

Af andre teknologier, som vi kommer til at se meget mere til, når næste års CES-messe løber af stablen, nævnede Gary Shapiro Wi-Fi i bilen.

Kommer Beats Audio?
CES er traditionelt mødestedet for alle, der er noget i branchen. Bortset fra Apple, som i mange år har glimret ved sit fravær. Beats Audio plejer til gengæld at være fast gæst. Hvorvidt det vil forsætte efter Apples overtagelse af firmaet, er uvist. Men linjen er fortsat varm mellem CES og Beats. Og som Shapiro konstaterer ”Apple har ikke en stand på CES, men de sender alligevel omkring 150 mand dertil som deltagere.”

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Scroll to Top