Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Vi har hørt Sonos Ray

Sonos demonstrerede deres billigste soundbar, Ray, i København onsdag. Men hvad er det, de har gjort?

Skrevet af / 19/05/2022 - 13:55
Vi har hørt Sonos Ray

Sonos Ray er den billigste soundbar hidtil, der bærer det amerikanske logo, som er ens, uanset om man læser det forfra, bagfra, oppefra eller nedefra.

Hvem er den til?

Før vi kommer ind på, hvad vi synes om den indtil videre, må vi lige se på, hvem den er beregnet til.

“Denne soundbar skal forbedre TV-lyden for de mange, der ikke går så meget op i sidste skrig inden for TV eller hjemmebiograf. Alle skal kunne bruge den, også selv om man har et femten år gammelt fladskærms-TV,” sagde Sonos’ repræsentant. “Soundbaren skal også opfylde et krav om at være billig og desuden ikke fylde så meget. Den er til alle dem, der synes, at topmodellen Arc er for stor.”

Sonos Ray er derfor kompakt, og den har optisk digitalindgang, da det er standarden for ældre fladskærms-TV’er. Men hvor Beam løser dette med en adapter fra HDMI til optisk digitalkabel, så har Ray ikke nogen HDMI-indgang overhovedet! Optisk er alt, hvad man får.

Sonos Ray Photo Geir Nordby 3 scaled 1
Sonos’ repræsentant demonstrerer soundbaren Ray. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Kun Dolby Digital

Uden HDMI behøver soundbaren ikke at understøtte Dolby Atmos, som ikke er muligt gennem en optisk indgang. Her er det kun Dolby Digital, der gælder til surround-lyd, og DTS understøttes heller ikke. Men man kan udvide med baghøjttalere (f.eks. Sonos One SL) og en subwoofer, hvis man vil. Noget siger os dog, at de, der er interesseret i dette, nok hellere vil gå efter en Beam eller Arc.

Hidtil mindste

Soundbaren er noget mindre end deres hidtil mindste soundbar, Beam, og Sonos kunne fortælle, at der har været tovtrækkeri mellem designafdelingen og akustikerne, hvor den ene afdeling ville have et mindre fodaftryk, mens den anden ville have større volumen for at få mere fyldig lyd. Man er dog landet på et kompromis, som alle er tilfredse med.

Okay, så vi har fået stadfæstet, hvem Sonos forestiller sig er kundebasen for soundbaren Ray. Hvad mener vi på Lyd & Billede?

Læs også Sonos: Alle rygterne var sande! Så er der sat dato og navn på Sonos' stemmestyring og soundbar. Der er også bærbare nyheder.

Hvorfor fjerne HDMI?

Tjah… Man kan selvfølgelig have forståelse for, at folk med ældre udstyr ikke ønsker at blive overset. Men at udelukke de muligheder, nyere TV’er giver, kan man sætte et større spørgsmålstegn ved. Det er ikke kun Dolby Atmos og højopløst lyd, der er fordelen ved HDMI, men også at man i højere grad kan styre, at lyd og billede er synkroniseret.

Hvis lyden f.eks. hænger lidt efter billedet, så dialogerne ikke stemmer overens med mundbevægelserne, kan der ikke gøres noget ved det med optisk tilslutning. HDMI giver derimod større fleksibilitet til at justere billedet i forhold til lyden.

Sonos Ray Black
Sonos Ray fås også i sort. (Foto: Sonos)

Kan ikke bruges som baghøjttaler

Da rygterne om Ray først kom os for øre (under kodenavnet Fury), blev det nævnt, at man kunne bruge to styk som baghøjttalere, f.eks. sammen med den største soundbar Arc. Ved at placere to på højkant ville man få endnu større lyd end med Sonos One eller Five, og desuden i højere grad kunne udnytte 3D-formatet Dolby Atmos.

I dag fik vi afkræftet dette: Ray kan ikke bruges som baghøjttalere; det er en ren og skær soundbar.

Akustisk arbejde

Sonos’ repræsentant kunne fortælle, at de har arbejdet ihærdigt med akustikken i den nye soundbar. Den skal bl.a. lække meget lidt lyd bagud, så det har minimal betydning, om Ray hænges på væggen eller placeres på et TV-møbel. Bl.a. er der brugt nøje kalkulerede waveguides for at styre spredningen af lyden i rummet.

Derefter har man gjort arbejdet med software. Soundbaren har bl.a. Trueplay-rumkorrektion for at fjerne farvninger og tilpasse lyden til rummet. Dialog Enhancer kan også aktiveres, som sørger for tydeligere og mere sprøde dialoger. Og så er der en natindstilling, som reducerer dynamikken, så man kan have lidt højere lyd om aftenen uden at vække sovende familiemedlemmer.

Læs også Sonos fordobler bassen Sonos Sub er tilbage i 3. generation, nu også med mulighed for at bruge to subwoofere i samme rum. Vi har testet!

Lovende demo

Når vi skræller al snakken væk, er det selvfølgelig lydkvaliteten, der tæller. Og det, vi hørte, var helt okay. Lyden fra både musik og filmklip var klar med tydelige sangstemmer og dialoger, og man fik et vist indtryk af surround-lyd på film. Lyden er velafbalanceret og fin, uden på nogen måde at være en dynamikbombe.

Lydkvaliteten minder meget om det, vi kender fra Beam. Og hvis man tilslutter en subwoofer, bliver lyden selvfølgelig endnu mere fyldig og eksplosiv. Men indtil videre har Sonos kun én subwoofer på programmet, og den koster alt for meget til, at nogen seriøst vil overveje at købe den sammen med Ray.

Derfor har der været mere eller mindre troværdige rygter om, at en mindre subwoofer var på vej, uden at Sonos har villet kommentere dette.

Sonos Ray Photo Geir Nordby 2 scaled 1
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Nogle tanker

Baseret på den demonstration, vi fik af Sonos Ray, ser den ud til at give god lyd for pengene. Prisen på 2.249 kroner er ikke for høj i betragtning af, hvad man får. Især hvis man har Sonos i forvejen og gerne vil indlemme soundbaren i samme brugerflade.

Men alligevel: Den er ikke meget mindre end Beam, og det virker altså lidt underligt at lancere en soundbar uden HDMI-indgang her i 2022. Alle konkurrenterne i samme prisklasse har HDMI.

Beam (Gen 2) koster ca. 3.700 kroner, hvilket er en del mere. Men der findes sikkert stadig en god del pæne brugte førstegenerations Beam-soundbars derude til samme pris som eller lavere end, hvad man må punge ud med for Ray. Og det er svært at finde en god grund til at vælge Ray i stedet for disse, ud over at man absolut vil opleve glæden ved at åbne kassen.

Som i øvrigt er den mest genanvendelige, Sonos har lavet til dato. Det er da også noget.

Test på vej

Det var så et førsteindtryk fra Lyd & Billedes udsendte journalist. Et testeksemplar er på vej til os, så vi kan lave en mere grundig gennemgang, og en komplet test af Sonos Ray kommer snart.

Mere info: sonos.com/da

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sonos vil gøre livet lettere med en ny app

Op til 18 tommer med baskrudt!

Disse højttalerne er mere specielle end det ser ud til

Omvendt højttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Optimer lyden i dit rum med et par enkle tricks

Rummanden Carlsson

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

0
Lyd & Billede
Scroll to Top