Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Akustikken er synderen – sådan får du bedre lyd

Det er dyrt at købe nye højttalere, og det hjælper ikke meget, hvis rummets akustik faktisk er det svageste led. Her er fem enkle tips.

Skrevet af / Opdateret: 31/03/2024 - 10:05 // Først publiceret: 12.04.16
Akustikken er synderen – sådan får du bedre lyd

Du kan ikke bare købe det største og fedeste udstyr og forvente, at det spiller optimalt i dit rum. Hvis der er én ting, vi har lært af at teste højttalere i alle størrelser, så er det, at rummets akustik påvirker lyden mere end nogen anden komponent i signalvejen. En mindre højttaler kan faktisk lyde bedre i et givet rum end dens større og dyrere storebror.

akustikk
Det er ikke altid de største højttalere i en given serie, der giver den bedste lyd i netop dit rum. Det afhænger af akustikken. Se her: Dali Opticon-familien. (Foto: Dali Speakers)

Læs også: Sådan anbringer du bedst dine højttalere

Placering af højttalerne

En god måde at finde den optimale højttalerplacering på er at bruge Cardas’ beregninger. Deres beregner kan findes her, og du vil bemærke, at den kun er baseret på rummets bredde. Ikke længden. Det virker mærkeligt, men det fungerer. Bemærk, at afstanden til højttalerens bagvæg bliver meget lang; af praktiske årsager kan den halveres.

Vi var nødt til at trække sofaen lidt længere frem, end vi plejer, for at få bassen til at sidde bedre.

Læs også Hør eksperternes råd! Få bedre lyd uden at blive ruineret Der er mange meninger, når det gælder om at opgradere anlægget, men i vores podcast er de bedste råd gratis!

Møbler mod hårde overtoner

Alle højttalere påvirkes af rummets akustik i større eller mindre grad. Overtoneområdet kan lyde alt fra silkeblødt til hårdt, afhængigt af materialerne i rummet. En minimalistisk stue med få møbler vil lyde hårdere end en tæt møbleret stue, da møblerne bryder refleksionerne i rummet. Parketgulve, som næsten alle har i dag, vil også lyde højere end væg-til-væg-tæpper.

Rummets størrelse bestemmer basresponsen

Basresponsen er mere afhængig af rummets størrelse. Jo dybere højttalerne går i frekvens, jo større bliver problemet med indfasning og stående lydbølger, så en højttaler, der skal lyde stor og fed, pludselig lyder ulden og blød. Vær også opmærksom på, at to højttalere, der på papiret begge går til 20 Hz, kan have fordelt energien forskelligt. Den ene kan have mere punch i 60 Hz-området end den anden, og de to vil derfor reagere forskelligt på akustik og refleksioner fra væggene. Du vil måske bemærke, at den ene kan være tættere på bagvæggen end den anden, uden at det har en væsentlig negativ indvirkning på lydbilledet.

Enkle tips til bedre akustik

Det er helt sikkert, at ikke to rum lyder ens, og at en højttaler, der fungerer perfekt i ét rum, ikke vil fungere lige så godt i et andet. Det kan være nødvendigt at foretage nogle justeringer for at maksimere lydoplevelsen. Uden at gå “bananas” med matematik, basfælder, diffusorer og absorbere er der nogle enkle trin, du kan følge.

 

Højttalerne skal placeres i en vinkel, der svarer til en ligesidet trekant i forhold til lyttepositionen.

1. Arbejd med placeringen af højttalerne.

Brug gerne en rumberegner til at få et udgangspunkt, og flyt højttalerne frem og tilbage i museskridt for at finde den position, hvor du får det bedste kompromis mellem stram bas og åben, stor lyd. Vi har et hurtigt tip til højttalerplacering her.

møbler akustikk
More is more! Jo flere møbler, jo bedre for akustikken. (Foto: Bill Batten)

2. Du kan aldrig få for mange møbler!

En stor, hyggelig sofa og et par gode stole er godt. Hellere stof end læder. Hvis du har parket eller fliser, kan du overveje at lægge et tæppe mellem dig og højttalerne. Det vil absorbere nogle af de tidlige refleksioner.

Sumopix akustikk bilde
Lydabsorberende billede fra Sumopix. (Foto: Sumopix)

3. Absorberende paneler

En god løsning til god akustik er at hænge en absorbent på hver sidevæg, lidt foran hver højttaler. De har samme effekt som tæppet foran, nemlig at reducere de første refleksioner. Hvis man er bange for, at det skal blive grimt, kan man være kreativ ved f.eks. at beklæde en billedvæg med filt. Der findes også efterhånden ganske mange udvalg når det gælder akustikvægge.

Du kan også købe færdige støjreduktionsbilleder, for eksempel hos sumopix.com.

speaker spikes
(Foto: Sonus faber)

 

4. Brug spikes!

Højttalere lyder bedst, hvis de står klippefast på jorden. Det betyder som regel, at de (eller stativet) står på spikes/pigge. Hvis højttalerne står på et tæppe, skal du sørge for at trykke dem hårdt ned, så piggene går gennem tæppet og får kontakt med underlaget. Hvis højttalerne står på parketgulv eller en overflade, du er bange for at beskadige, kan du placere beskyttelsesskiver under piggene. De følger ofte med højttalerne. Eller køb eventuelt Soundcare spikes.

 

miniDSP akustikk
miniDSP DDRC-24. (Foto: miniDSP)

5. Digital rumkorrektion

Basfrekvenser, der annulleres af refleksioner, skal løses med akustik og kan ikke gendannes med nogen form for digital rumkorrektion. Det kan dog stramme klangbilledet noget op og give et mere præcist stereoperspektiv. Dirac Live er måske det bedste korrektionssystem, vi kender, og det fås f.eks. i miniDSP DDRC-24 til omkring 4.000 kroner.

Dirac Live findes også i stereoforstærkere som NAD M10 (den nyeste version hedder M10 V2), og i surroundreceivere fra Pioneer, Onkyo, Denon og Marantz.

Der findes også andre løsninger, for eksempel er vi meget begejstrede for Lyngdorfs RoomPerfect-system, hvor TDAI-1120 er det billigste produkt.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Op til 18 tommer med baskrudt!

Disse højttalerne er mere specielle end det ser ud til

Omvendt højttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Optimer lyden i dit rum med et par enkle tricks

Rummanden Carlsson

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

Gulvhøjttaler er kronen på værket

0
Lyd & Billede
Scroll to Top