TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Guide

Sådan anbringer du bedst dine højttalere

Har du købt drømmehøjttalerne, men er usikker på, hvordan de skal placeres? Her er vores hedeste tips.

forfatter
Publiceret 21/01/2015 - 11:48

Fra tid til anden får vi henvendelser fra læsere, som er usikre på højttalerplacering. De er trods alt mekaniske kreationer, og lyden bliver i høj grad påvirket af det rum, de står i. Både vægge, loft og gulv reflekterer og giver såvel ønsket som uønsket efterklang. Det gælder om at prøve at håndtere disse påvirkninger, så man til sidst opnår det bedst mulige lydmæssige resultat.

Hvis du har mulighed for at påvirke akustikken i rummet, bør det overvejes. Den bedste lyd får du i et rum, som er godt møbleret, så efterklangen er dæmpet til et minimum. Der findes også basfælder og dæmpeplader til akustikjustering, men lad os for husfredens skyld holde os til en normalt møbleret stue.

hojttalertips_illu
(Illustration fra KEF, oversat til dansk)

Symmetri er vigtigt

For nemheds skyld beskæftiger vi os her med placering af to højttalere – altså en stereo-opsætning. Men de samme principper kan bruges til flere højttalere i en surround-opsætning. For centerhøjttaleren er der dog af gode grunde ikke så mange alternativer, hvad placering angår. Den må stå der, hvor den nu engang er nødt til at være, selv om man kan arbejde med afstanden til gulv og loft.

Rummet, som højttalerne står i, bør være symmetrisk, så hver højttaler får samme afstand til sidevæggen. Højttalerne bør også selv være symmetrisk anbragt, så du og højttalerne tilsammen danner en ligesidet trekant. Med andre ord bør din afstand til hver højttaler være nøjagtig lig afstanden mellem højttalerne. Hvis din lytteposition kommer lidt længere bagud, er det ikke så farligt, men du bør ikke flytte dig nærmere – så højttalerne står længere fra hinanden, men tættere på dig i lyttepositionen. Så opnår du ikke et sammenhængende stereoperspektiv, da hver højttaler er for langt fra centrum af lydbilledet.

Placering i forhold til vægge

Ud over dette lærte jeg et trick af min kollega Ludwig Swanberg, som dengang arbejdede hos en hi-fi-importør, men siden har arbejdet som anmelder for det svenske magasin HiFi & Musik:

For at finde den optimale placering i rummet er teknikken at stille sig med ryggen op mod den væg, hvor højttalerne skal stå. Tal højt og læg mærke til, hvordan bassen fra væggen, du står ved, opfører sig. Tag et kort skridt ud fra væggen og hør, hvordan klangen forandrer sig. For hvert skridt, du bevæger dig væk fra bagvæggen, vil du høre, at denne væg giver mindre klang fra sig – og det er godt. Men går du for langt ud, vil du til gengæld høre, at væggen fra den anden ende af rummet resonerer tilbage i det høje frekvensområde. Og det er ikke godt. Tag nu et museskridt tilbage igen, så atter fremad, indtil du finder det optimale krydsningspunkt, hvor der er mindst mulig resonans fra begge vægge. Når du har fundet dette punkt, markerer du det på gulvet med et stykke malertape. Derpå skal den samme proces gentages fra sidevæggene. Der hvor linjerne mødes, skal højttalerne anbringes.

Så kan du arbejde med vinkling, indtil du oplever, at lydperspektivet er klippefast. Det kan tage tid, afhængigt af højttalernes spredningskarakteristik. Hvis dine højttalere også kan vinkles vertikalt, kan det tage endnu længere tid, men belønningen er så meget desto større, når arbejdet er gjort.

Placering af subwoofer

Hvis du har en subwoofer i din opsætning, er her et godt tip til placering af den, som ofte virker: Placér den der, hvor du selv skal sidde, og spil derefter musik, du kender – gerne med kraftig bas. Gå så rundt i rummet, indtil du finder det sted, hvor bassen er tydeligst. Byt så plads med subwooferen.

Held og lykke!

Har du egne tips til højttalerplacering eller erfaringer med vores tips? Del dem gerne i kommentarfeltet!

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hvor godt lyder Samsungs ultraslanke soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tyndeste soundbar, vi har set, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også nogle tricks, som gør den ekstra nem at placere.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Vi tabte kæben De små KEF LSX II er de bedste trådløse stereohøjttalere i prisklassen.
TAD er tilbage med ny højttaler TAD-CR1TX bliver ikke ligefrem billig.
Engelske Lowther er tilbage med Almira Den nye Almira er Lowthers første højttaler i 30 år.
Trådløs studielyd derhjemme Et par højttalere som de her er den letteste vej til god lyd.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend