Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Sådan anbringer du bedst dine højttalere

Har du købt drømmehøjttalerne, men er usikker på, hvordan de skal placeres? Her er vores hedeste tips.

Skrevet af / 21/01/2015 - 11:48
Sådan anbringer du bedst dine højttalere

Fra tid til anden får vi henvendelser fra læsere, som er usikre på højttalerplacering. De er trods alt mekaniske kreationer, og lyden bliver i høj grad påvirket af det rum, de står i. Både vægge, loft og gulv reflekterer og giver såvel ønsket som uønsket efterklang. Det gælder om at prøve at håndtere disse påvirkninger, så man til sidst opnår det bedst mulige lydmæssige resultat.

Hvis du har mulighed for at påvirke akustikken i rummet, bør det overvejes. Den bedste lyd får du i et rum, som er godt møbleret, så efterklangen er dæmpet til et minimum. Der findes også basfælder og dæmpeplader til akustikjustering, men lad os for husfredens skyld holde os til en normalt møbleret stue.

hojttalertips_illu
(Illustration fra KEF, oversat til dansk)

Symmetri er vigtigt

For nemheds skyld beskæftiger vi os her med placering af to højttalere – altså en stereo-opsætning. Men de samme principper kan bruges til flere højttalere i en surround-opsætning. For centerhøjttaleren er der dog af gode grunde ikke så mange alternativer, hvad placering angår. Den må stå der, hvor den nu engang er nødt til at være, selv om man kan arbejde med afstanden til gulv og loft.

Rummet, som højttalerne står i, bør være symmetrisk, så hver højttaler får samme afstand til sidevæggen. Højttalerne bør også selv være symmetrisk anbragt, så du og højttalerne tilsammen danner en ligesidet trekant. Med andre ord bør din afstand til hver højttaler være nøjagtig lig afstanden mellem højttalerne. Hvis din lytteposition kommer lidt længere bagud, er det ikke så farligt, men du bør ikke flytte dig nærmere – så højttalerne står længere fra hinanden, men tættere på dig i lyttepositionen. Så opnår du ikke et sammenhængende stereoperspektiv, da hver højttaler er for langt fra centrum af lydbilledet.

Placering i forhold til vægge

Ud over dette lærte jeg et trick af min kollega Ludwig Swanberg, som dengang arbejdede hos en hi-fi-importør, men siden har arbejdet som anmelder for det svenske magasin HiFi & Musik:

For at finde den optimale placering i rummet er teknikken at stille sig med ryggen op mod den væg, hvor højttalerne skal stå. Tal højt og læg mærke til, hvordan bassen fra væggen, du står ved, opfører sig. Tag et kort skridt ud fra væggen og hør, hvordan klangen forandrer sig. For hvert skridt, du bevæger dig væk fra bagvæggen, vil du høre, at denne væg giver mindre klang fra sig – og det er godt. Men går du for langt ud, vil du til gengæld høre, at væggen fra den anden ende af rummet resonerer tilbage i det høje frekvensområde. Og det er ikke godt. Tag nu et museskridt tilbage igen, så atter fremad, indtil du finder det optimale krydsningspunkt, hvor der er mindst mulig resonans fra begge vægge. Når du har fundet dette punkt, markerer du det på gulvet med et stykke malertape. Derpå skal den samme proces gentages fra sidevæggene. Der hvor linjerne mødes, skal højttalerne anbringes.

Så kan du arbejde med vinkling, indtil du oplever, at lydperspektivet er klippefast. Det kan tage tid, afhængigt af højttalernes spredningskarakteristik. Hvis dine højttalere også kan vinkles vertikalt, kan det tage endnu længere tid, men belønningen er så meget desto større, når arbejdet er gjort.

Placering af subwoofer

Hvis du har en subwoofer i din opsætning, er her et godt tip til placering af den, som ofte virker: Placér den der, hvor du selv skal sidde, og spil derefter musik, du kender – gerne med kraftig bas. Gå så rundt i rummet, indtil du finder det sted, hvor bassen er tydeligst. Byt så plads med subwooferen.

Held og lykke!

Har du egne tips til højttalerplacering eller erfaringer med vores tips? Del dem gerne i kommentarfeltet!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Officielt: Nu er JL Audio en del af Garmin

Dali fejrer 40 år med heftige high-end højttalere

Dynaudio i bæredygtigt træ

Episk drøn fra UE

Fuldstændig vanvittig subwoofer

Partyhøjttaler med Dolby Atmos

Lyd & Billede
Scroll to Top