TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Pladepresserne kører igen – efter 25 år

De analoge vinylpladers comeback får gamle pladefabrikker til at genåbne efter årtier i mølposen.

forfatter
Publiceret 13/11/2015 - 16:00

Fra et gammeldags, uddødt format, over et kultfænomen for feinscmeckere og hipstere og nu til regulær mainstream. Vinylpladen er tilbage! LP-pladerne sælger i et millionantal, der i praksis gør dem til afløser for de nu stort set uddøde cd’er. Pladespillere kan købes over alt, og der er rift om selve pladerne. Skal man som fremstormende, succesrigt band have fremstillet en analog vinyludgave af sit seneste album, er ventetiden tre måneder.

Det betyder, at det igen er blevet en god forretning at presse vinylplader – et håndværk, der for få år siden blev anset for lige så irrelevant som hattermagergerningen. I Tyskland har EDC (Entertainment Distribution Company) genåbnet sin pladepressefabrik i Hannover – efter en pause på 25 år.

“Vi fik henvendelser fra flere pladeselskaber, og efter en markedsanalyse besluttede ledelsen sig for, at vender tilbage til vinylproduktion,” siger Thomas Moss, der er salgs- og markedsføringsansvarlig for EDC, til avisen Hannover Allgemeine.

Grå tindinger og skaldede isser pryder en del af de nyansatte medarbejdere, hvoraf flere har årtiers erfaring med pladepresning, inden produktionen lukkede ned i slutningen af 80’erne. Og maskinerne er af samme årgang som de, der betjener dem. Det har været svært at finde materiel til at genåbne fabrikken, da der ikke findes nye, industrielle pladepressemaskiner, og størsteparten af de gamle blev solgt til skrot i 1990’erne.

70 pladepresser i verden
De syv maskiner, der bruges på den nyåbnede EDC-fabrik, blev fundet på internettet, og købt i Sverige. Da der ikke er sket nogen udvikling på området i 30 år, skal maskinerne indstilles manuelt – computerstyring findes ikke. At fremskaffe pladepressemaskiner er et stort problem. Produktionsleder Gerhard Eggers vurderer, at der findes omkring 70 fungerende pladepressemaskiner i verden i dag. Så det er sælgers marked.

Læs også: Vinylrenæssance truer pladeproduktionen

EDC-fabrikken har en produktionskapacitet på 15.000 plader om dagen – eller omkring fem millioner om året.

Artikelfoto: Hannover Allgemeine

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nu kan du designe dit helt eget Burmester-stereo Det er tilladt at drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv skræddersy et system og teste placeringen i dit eget hjem.
Billig indgangsbillet til højopløst lyd Streaming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en nem måde at streame højopløst lyd på.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Prisbelønnet RIAA i ny udgave Verteres pladespillerforstærker er kommet i en opdateret udgave, kaldet Phono-1 MKII L
Det bedste køb i klassen Pro-Ject Debut Pro markerer selskabets 30-års jubilæum med stil og finesse.
Stranger Things får spatial audio Fjerde sæson af Stranger Things kommer lige straks til at lyde endnu bedre.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend