Analog lyd

Hvis du har rodet med hi-fi længe, har du sikkert prøvet at teste dit anlæg med særlige testplader. Men denne indeholder alle testskivernes "greatest hits"!
Annonce
Annonce
forfatter

hi-fi’ens unge dage var testplader noget, enhver entusiast med respekt for sig selv måtte have i sin samling. Pladerne kunne hjælpe med at afsløre anlæggets svage sider og finde frem til fejljusteringer. Frekvensgang, fase/modfase på højttalere og nåletryk, samt antiskating på pladespillere var noget af det, som pladerne kunne sætte mål på. Og en hyggelig hi-fi-samtale mellem venner kunne handle om højttalernes frekvensgang – og med hvilken testplade, den var målt.

Læs også: Da hi-fi var en livsstil

I dag er det de færreste af os, der giver sig af med at teste vores anlæg. Også uanset, at det faktisk er lettere end nogensinde. Testplader kan stadig købes på cd, men man kan også gratis downloade både tonegenerator og lydtryksmåler som apps til sin smartphone.

De har bare ikke den charme, som de gamle vinyl-testskiver havde.

Jonas Olesen er samler af vinylplader, og testpladerne har en særlig plads i hans hjerte. Så særlig, at han måtte lave sin egen! Forleden kunne han holde pladereception for pladen Test, der er baseret på lyde fra hans yndlingstestplader, egne lyde og psykoskustiske testsignaler.

Ved receptionen kunne man se en del af Jonas Olesens samling af testplader. Foto: John Alex Hvidlykke.
Ved pladereceptionen på Storrs Antikvariat i København kunne man se en del af Jonas Olesens samling af testplader. Foto: John Alex Hvidlykke.

På pladen finder man sinussweeps, støj i alle regnbuens farver, bølgeformer sågar et spor med simuleret tinnitus (hvis du ikke kan høre sporet, har du sandsynligvis allerede lidelsen!). Man finder også den paradoksale Shepard-tone, som konstant stiger, uden nogen sinde at nå til yderenderne af frekvensspektret.

Video: Spor 11, side 2: Disclaimer – i morsekode!

Pladen er udsendt i et begrænset oplag på 300 eksemplarer.

Bin (udgiveren)

Der var også dette 80'er-klenodie: En spectrum analyser til brug med stereoanlægget. Foto: John Alex Hvidlykke.
Der var også dette 80’er-klenodie: En spectrum analyser til brug med stereoanlægget. Foto: John Alex Hvidlykke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Det kræver ikke særlige super-ører at høre forskel på hi-fi-udstyret. Enhver med en nogenlunde normal hørelse kan gøre det. Det handler alene om teknik og lidt øvelse.
Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
Engang var jagten på den bedste lyd enhver ung mands hobby. Nu foretrækker de fleste at nyde musikken som baggrunds-underholdning. De gamle dage vender aldrig tilbage. Men nutiden ligner lidt alligevel.
Nu kommer der endelig en Hegel-forstærker til vinylentusiaster.
Årets nye OLED-skærme får en række opdateringer, inklusive en ny 77-tommer med Ambilight!
Samsung har udviklet en ny app, der lader dig kalibrere dit TV selv ved hjælp af mobilen.
Sony a1 får ikke alene 8K-video og 50 megapixel, det er også lynende hurtigt.
BMW’s kommende elbil får rørt sig på testbanen.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekodning og hovedtelefonforstærker.
Høretelefonerne Nova H1 er lavet til kvinder og andre, der holder af at pynte sig med øreringe.
Lillebitte sub med uanede kræfter.
Især OnePlus 9 bliver en markant opgradering i forhold til OnePlus 8, mens skærmene ikke forandrer sig meget i forhold til sidste år.
En af de mest populære Netflix-film nogensinde får snart sin opfølger(-e?).
Det kræver ikke særlige super-ører at høre forskel på hi-fi-udstyret. Enhver med en nogenlunde normal hørelse kan gøre det. Det handler alene om teknik og lidt øvelse.
De to kinesiske mobilproducenter vil fremover udvikle produkter i fællesskab.
Nu kan du glæde dig til mere pomp, pragt, intriger – og sex – blandt det bedre borgerskab i 1800-tallet.