Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Blackmagic: 12K-video er mere overkommelig end nogensinde før

Blackmagic lancerer nyt 12K videokamera til lavere pris end nogensinde.

Skrevet af / 19/04/2023 - 22:39
Blackmagic: 12K-video er mere overkommelig end nogensinde før

Ikke alle ved det, men Blackmagic har haft et videokamera med 12K opløsning i deres sortiment siden sommeren 2020. Det hedder URSA Mini Pro 12K, og er blandt de mest avancerede digitale filmkameraer på markedet. Det er dog langt fra det dyreste. I en verden, hvor videokameraer kan koste mange hundrede tusinde kroner, er det absolut ingen ågerpris Blackmagic kræver for deres kamera.

blackmagic-ursa-mini-pro-12k-olpf 3
Foto: Blackmagic

Som om dét ikke er nok, kommer der nu en ny version af 12K-kameraet, hvor der denne gang er inkluderet et optisk lavpasfilter. Derfor hedder den nye udgave URSA Mini Pro 12K OLPF, hvor bogstaverne i slutningen af ​​navnet står for Optical Low Pass Filter. På trods af at der er tilføjet en komponent, er prisen faktisk bare blevet endnu mere behagelig.

Et lavpasfilter bruges til at modvirke moiré-effekten fra skarpe mønstre i LED-skærme, ternede skjorter på interview-personer, og andet i billedet, der kan give problemer for kameraet.

URSA Mini Pro 12K OLPF filtrerer også infrarødt lys fra, for at give en skarpere gengivelse af synlige røde farver.

Læs også Videografernes drømmekamera? Indie-producenter og amatører har fået et nyt våben til filmproduktion. Mød Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro!

12K Super 35

Blackmagic URSA Mini Pro 12K har hele 12288 x 6480 pixels på en Super 35 billedsensor, hvilket vil sige 80 megapixel. For hver eneste billedrude. Kameraet har 14-trins dynamisk rækkevidde, hvilket er nogenlunde standard for mange fuldformat-kameraer, men ikke i samme grad standard for de mere kompakte Super 35 sensorer. Her er det mere almindeligt at se 12-13 trin. Det kan måske virke trivielt, men faktisk giver 14 trin ikke mindre end dobbelt så meget lystransmission som 13 trin. Det er naturligvis meget relevant, især for indy-filmfotografer og entusiaster, som måske ikke altid har fuld kontrol over belysningen.

blackmagic-ursa-mini-pro-12k-olpf 2
Foto: Blackmagic

Stort billede, store muligheder

Jo højere opløsning et videokamera har, jo bedre. En ting er, at du kan være mere fremtidssikret på indholdssiden, efterhånden som der produceres TV’er og projektorer med stadig højere opløsning. Men det er ikke det vigtigste.

Vigtigere er muligheden for at kunne beskære – for at zoome ind – i en scene i klipperummet efter optagelsen. Film en scene længere væk, og skab et mere intimt udsnit bagefter. Eller få fuld kontrol, når du tænder for digital billedstabilisering. Alt sammen uden at miste pixel-information i billedet, når filmen skal eksporteres til 4K til sidst i ​​redigeringsjobbet.

En anden fordel har at gøre med billedstøj. Hvis du ikke beskærer, men i stedet beholder billedrammen, sådan som den blev filmet, får du mindre støj, når videoen skaleres ned. Når en gruppe af pixels skal reduceres til én pixel, vil denne modtage en gennemsnitsværdi af ​​hele pixelgruppen, således at enkelte pixels, der skiller sig ud og fremstår som billedstøj, bliver annulleret.

Læs også Glimrende videokamera til proffer Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er et fabelagtigt kamera for seriøse filmskabere. Men er det ikke lidt for tæt på storebror – også i pris?

Lover de bedste billeder

Blackmagic lover os de bedst mulige 8K og 4K billeder med “subtile hudfarver og ekstraordinære detaljer svarende til high-end still-billede-kameraer.

Kameraet kan filme i 12K op til 60 fps, 8K og 4K i 120 fps, og desuden 4K i 240 fps – inklusive beskæring af udsnittet (Super 16).

URSA Mini Pro 12K bruger PL (Panavision) bajonetbeslag, og har indbyggede ND/filtre, både CFast og UHS-II SD-kort-indgange, samt en SuperSpeed USB-C-udgang.

Fungerer med flere objektivtyper

Kameraets originale bajonetbeslag kan nemt ændres til EF (Canon) eller F (Nikon). Dermed er den kompatibel med et meget stort arsenal af professionelle linser. Den behøver kun en L-ramme (Leica, Panasonic) for at være komplet.

RAW-optagelse

URSA Mini Pro 12K kan filme med codec’en Blackmagic RAW i fuld opløsning. Vi lover, at denne codec er så effektiv, at man kan redigere 12K-video på en bærbar computer lige så nemt som med normale HD- eller Ultra HD-filer. Noget man slet ikke kan med andre codecs.

blackmagic-ursa-mini-pro-12k-olpf 1
Foto: Blackmagic

Blackmagic URSA Mini Pro 12K OLPF: Tilgængelighed og pris

Blackmagic URSA Mini Pro 12K OLPF er tilgængelig nu, til en pris af 56.995 kroner.

Mere information: blackmagicdesign.com

 

Fakta:

 • 12,288 x 6480 12K Super 35 sensor.
 • Optisk lavpasfilter reducerer moiré
 • Til spillefilm, visuelle effekter (VFX) og højkvalitets reklamefilm.
 • 14-trins dynamikområde og native 800 ISO.
 • Blackmagic RAW optimeret til Metal, CUDA og OpenCL
 • Generation 5 Color Science med ny filmkurve
 • PL-fatning inkluderet, og valgfrie EF- og F-fatninger tilgængelige
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Se Canons flagskibskamera

Her kan du spare mange penge

Endelig mere optik til Canon

Kraftfuld retro-blitz

DJI giver manuelle objektiver autofokus

Prof-video på iPhone

Lysstærk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Scroll to Top