annonse
annonse
Test af: Olympus Stylus SP-100EE

Præcisionssigte

Olympus har fundet en genial løsning på det største problem ved ultra-zoom kameraer med 50x zoom.

Lyd & Billede mener

Genialt sigte gør det lettere at ramme motivet på lang afstand, og slowmotion-video er en praktisk funktion.
Træg autofokus og synlige begrænsninger i billedkvaliteten trækker kraftigt ned for et kamera, der ellers har gode fortrin.
annonse

Stabilitet er en udfordring, når man skal tage billeder med så meget som 1200 mm zoom. Ligesom Sony HX400V har Olympus-kameraet indbygget billedstabilisering, som hjælper lidt, men hvis man ikke kan holde motivet i søgeren, kæmper man alligevel. Især hvis man skal fotografere noget, der bevæger sig, såsom fodboldspillere eller fugle.
Olympus har fundet en løsning på problemet, der fungerer ganske godt. De har tilføjet et optisk sigte, der popper op, når man slår blitzen op. I midten af sigtet oplyser en LED-lampe et trådkors, så man lettere kan sigte på objekter, der er langt væk. Præcis som et optisk sigte på en jagtriffel.

Det er endda muligt at kalibrere trådkorset med et hjul på den side af søgeren, så trådkorset kan placeres præcis midt i søgerbilledet.

Det enkleste er det bedste
Kameraet er meget lig Sony HX400V på de fleste punkter, men mangler Wi-Fi, blitzsko og GPS (det understøtter dog FlashAir hukommelseskort med Wi-Fi). Det har heller ikke vipbar skærm, og den elektroniske søger på SP-100EE – EE står for Eagle Eye – er ikke bedre end på HX400V. Desuden mangler den sensor, der tænder søgeren automatisk, når man løfter kameraet til øjet.

Olympus-kameraet har en lige så stor billedsensor, men 16 megapixel mod Sonys 20, og skudtakten er 7 fps mod Sonys 10. Ellers er de meget ens. En 24-1200 mm 50x zoom med blænde f/2.9-6.5 giver den samme enorme rækkevidde, der gør disse kameraer så tillokkende.

SP-100EE har syv af Olympus’ meget fine filtereffekter integreret, som måske er de bedste i fotobranchen. I modsætning til filtereffekterne i mange andre kameraer kan de rent faktisk bruges til noget, uden at billederne ligner l*rt.

For nogle vil muligheden for at optage video med 120 billeder i sekundet være guld værd. Derefter kan man afspille videosekvenser i slowmotion, hvis man vil lave fede action-effekter. Eller bare øve sit golfsving.

Det kantede kamera ligger godt i hånden og er lige så let at bruge som Sonys konkurrerende model, men man kan ikke zoome eller fokusere med den gummierede ring omkring objektivet. I stedet kan man vælge imellem en zoomkontakt på siden eller en totrins zoomkontakt rundt om udløserknappen.

Med en anden kontakt på siden kan man indsnævre fokusområdet, enten for motiver langt væk eller tæt på. Så man undgår fokusjagt under f.eks. panorering.

Billedkvalitet
Den optiske ydelse fra Olympus-kameraet er god for et så komplekst zoomobjektiv. Desværre kan man ikke vælge mere end to eller tre blændeværdier selv, hvilket begrænser kreativiteten. Skarpheden på vidvinkel op til ca. 100 mm er jævnt god, men den falder kraftigt, når man zoomer ind. På 1200 mm er der markant tab af skarphed, også fordi billedstabiliseringen ikke kan kompensere godt nok. Brug stativ, hvis det er muligt.

Farvegengivelsen er – som på de fleste Olympus-kameraer – meget fin, men skæmmes af udtalt billedstøj og overprocesserede billeder ved høj ISO, hvor detaljerne drukner i grums. Man kan allerede se det ved lav ISO, men det bliver gradvis værre efter ISO 800, og fra ISO 1600 er billederne kun egnet til web eller print i postkortstørrelse.

Konklusion
Hvis man er på udkig efter et kamera meget meget zoom, er Olympus SP-100EE et godt kamera, der giver brugbar billedkvalitet. Det er ikke et kamera, man køber for billedkvaliteten – som Olympus Stylus 1 med 10x zoom – men et, man køber, fordi man virkelig har brug for de 50x zoom. Hvilket er okay, men så må man være klar over begrænsningerne.

Fakta & Rating:
 • Pris: 2.990,-
  • Ultra-zoom kamera med 16 MP 1/2,3" billedsensor
  • Optik: 24-1200 mm f/2.9-6.5, 50x zoom
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 460K billedpunkter
  • Højdepunkter: Elektronisk punktsigte, 7 fps, 120 fps VGA-optagelse

  Læs også:

  Årets anbefalede kameraer

  Man behøver ikke at være professionel fotograf med ubegrænset budget for at få fine billeder.

  Tynd topklasse

  Vil man have et lille kamera uden unødvendige finesser, som tager gode billeder, er det Ixus det gælder.

  Til eventyr og vand

  Panasonic fortsætter med at dominere blandt de vandtætte kameraer og byder i år på endnu flere finesser til en lavere pris. Det er bare at takke og tage imod.

  Et skridt foran

  Som alternativ til et spejlreflekskamera er der få kompakte, som kommer så nært som dette.

  Passer til de fleste

  Dette er måske det mest anvendelige kompakte systemkamera, der passer til de fleste.

  Allround-vinderen

  Med faldende priser kan man lave stadig bedre kamerakøb. Dette er et af de bedste eksempler på det.

  Gennemført og elegant

  Forgængeren var længe blandt vores favoritter. Efterfølgeren NX200 er et endnu bedre kamera. Godt egnet til ivrige amatørfotografer.

  Prisgunstig men funktionsfattig

  Overraskende flotte billeder fra en billig printer, som egentlig ikke er beregnet til billeder.

  Fleksibel budgetprinter

  Til dokumenter er det en praktisk lille printer, men billeder tager for lang tid og bliver dårlige.

  Finesserig billedflop

  Lækre funktioner og mange trådløse udskriftsmuligheder.

  Hat trick for Epson (bedst i test)

  For tredje år i træk tager PX7-serien sejren hjem i vores test til trods for barsk konkurrence.

  Opkoblet fotoprinter

  Al ære til let håndtering og mange finesser, men billedkvaliteten er ikke lige så imponerende.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse