nokialumia920_1000x500

Test af Nokia Lumia 920

En smukt designet mursten

Nokia Lumia 920 er en fremragende smartphone, men hvis du synes, det kommer an på størrelsen, så er den ikke noget for dig.

Plus

Fantastisk kamera
Nokias apps
4G
Trådløs opladning

Minus

Tung og tyk
Windows Phone 8 mangler apps

Hvis Nokia fejler med det nye Windows Phone 8-flagskib, Nokia Lumia 920, så er det lige før, det finske firma godt kan slukke for saunaen i bestyrelseslokalet, sælge hovedkvarteret og gå tilbage til at producere gummistøvler. Denne telefon må og skal blive en succes for firmaet, der i fordums tid totalt dominerede mobilmarkedet. Det ved Nokia, og derfor kan det undre, at finnerne vælger at fortsætte med den samme formfaktor, vi lærte at kende med Nokias sidste smartphone-flagskib, Lumia 900. Det vil sige en blankpoleret, velbygget og smukt designet mursten! Nokia Lumia 900 solgte nemlig ikke særlig godt, og nu ved vi selvfølgelig ikke med sikkerhed, om det var på grund af telefonens størrelse og høje vægt, men det må man ikke håbe for efterfølgeren.

Straks man pakker Lumia 920 ud af kassen tænker man nemlig: ”Av, den er godt nok stor og tung!” Med sine 185 gram vejer den faktisk endnu mere end Lumia 900, som kunne nøjes med 160 gram, og så snakker vi slet ikke om, præcis hvor meget tungere den er end sine flagskibskonkurrenter, iPhone 5 og Samsung Galaxy S III. Men i forhold til iPhone 5 er den i omegnen af en tredjedel tungere, i forhold til Galaxy S III en smule mindre.

Der er dem, der vil mene, at vi overdriver det her med vægten, men har du ikke en meget stor inderlomme eller en taske, du kan transportere Lumia 920 rundt i, så er det vitterligt et problem, at telefonen er så stor og tung. Du kan nærmest ikke sidde ned, hvis du har den liggende i din bukselomme – ikke i stramme bukser i hvert fald – men til gengæld er den så robust bygget, at den i en snæver vending kan bruges som slagvåben eller til at slå søm i med. Vi vil ikke gå så langt som til at sige, at vægten diskvalificerer Nokia Lumia 920, men det er afgjort noget, som adskiller telefonen markant fra stort set alle konkurrenterne på markedet. Så du skal kunne leve med den ekstra vægt, hvis du skal investere i denne flagskibsmodel.

Forsiden af medaljen
Og det kan der være mange, gode grunde til. Først og fremmest er Nokia Lumia 920 virkelig flot. Finnerne har gjort et stort nummer ud af, at det fysiske ydre er helt glat og stilrent. Blandt andet er der ingen tekniske detaljer såsom serienumre eller andre oplysninger at finde på telefonens chassis. De ting er skjult forskellige steder inde i telefonen. Og så emmer den af kvalitet. Her er virkelig ikke sparet på noget, og forsiden af vægtmedaljen er utvivlsomt, at Lumia 920 virker utrolig solid og helt sikkert kan tåle lidt af hvert.Den høje kvalitet kommer blandt andet til udtryk i form af skærmen, som er 4,5” stor og byder på en opløsning på 1280 x 768 pixels med en skarphed på 332 ppi. Hermed overgår den faktisk retina-skærmen på iPhone 5, der må ”nøjes” med 326 ppi. Vi tøver da heller ikke med at fastslå, at skærmen på Nokia Lumia 920 er en af de bedste på smartphone-markedet med en virkelig mørk sværte, skarpe farver og klar kontrast. Faktisk er det kun netop, når man placerer Lumia 920 ved siden af iPhone 5, at Nokia-skærmen møder sin overmand. For til trods for specifikationerne, der egentlig påstår det modsatte, så er iPhone 5-skærmen så meget skarpere og mere klar end sin finske konkurrent, at det kan ses med det blotte øje.

Nokia slår i øvrigt på, at skærmen på Lumia 920 kan betjenes med vanter, hvilket kan være praktisk til vinter, men vores test viste, at det er en sandhed med modifikationer. Jo, det virker, men ikke første gang, og man skal nok ikke regne med at kunne meget andet end at svare på opkald, hvis man vil beholde vanterne på, når det er koldt derude.

Bedste mobilkamera
Nokia har lovet os, at Lumia 920 kommer med markedets bedste mobilkamera, og hvis iPhone 5 slår Lumia 920, hvad angår skærmen, så løber Nokia til gengæld af med sejren, både når det gælder foto og video. Ikke kun i forhold til iPhone 5, men faktisk i forhold til hele smartphone-markedet. Nokia kalder deres kamerateknologi for PureView, og det dækker blandt andet over en bagbelyst billedsensor og en optik fra Carl Zeiss, der er optimeret til mindre lys, end normale mobilkameraer kan håndtere, og desuden er udstyret med optisk billedstabilisering. Resultatet er billeder, der især ved aftentide udmærker sig ved at være stort set fri for støj og til gengæld har varme og helt naturlige farver. Det ses også tydeligt ved videooptagelser, som også bød på en behagelig overraskelse i form af en langt bedre lydoptagelse, end vi har hørt på nogen anden smartphone. Nokia Lumia 920 er altså den mobil, du skal have med, hvis du skal have gode klip med hjem fra koncerten, hvor du også kan høre musikken.

Med Lumia 920 følger i øvrigt en række apps til billedforbedring, herunder Smart optagelse, som gør det nemmere at lave et ordentligt gruppefoto, og Billedoptager, der kan bruges til at komponere GIF-filer med bevægelse i billedet, og de er alle sammen vældig gode, men må alligevel kategoriseres som gimmicks, man hurtig bliver træt af.

Finske specialiteter
Det bliver man til gengæld ikke af Nokias glimrende kort- og navigations-apps. Sidstnævnte kan bruges offline, når man først har downloadet det ønskede kort, og kører du ikke i bil, så er der Nokia Transport app’en, som kan planlægge din rejse med offentlige transportmidler i over 70 forskellige byer. Fedt.Nokia Lumia 920 er den eneste Windows Phone 8 mobil, som byder på 4G, og så har den også NFC og trådløs opladning. Sidstnævnte kræver ekstra tilbehør, men virker upåklageligt og tilsyneladende lige så hurtigt som almindelig opladning via kabel. Hvad angår 4G, så understøtter Lumia 920 alle de danske operatørers LTE-netværk – i modsætning til iPhone 5 som kun kan bruges af Telia- og 3-kunder. Til gengæld er Nokia-telefonen langt fra lige så hurtig som iPhone 5, når det gælder surf på nettet. Vi testede begge telefoner på det samme LTE-netværk med det samme SIM-kort, og vores Browsermark-resultater var meget entydige. Hele fire gange hurtigere er iPhone 5 i forhold til Nokia Lumia 920, men det skal understreges at der her er tale om en teknisk måling. I daglig brug virker Lumia 920 godt nok også lidt mere fodslæbende end iPhone 5, men absolut ikke i samme, voldsomme målestok, som målingen kunne antyde.

Konklusion
Nokia Lumia 920 er en ordentlig moppedreng af en smartphone. Faktisk er den så stor og tung, at det vil skræmme mange kunder væk, og vi har svært ved at forstå, at Nokia ikke er i stand til at få vægten på deres flagskib ned i et leje, der bringer telefonen mere på linie med populære konkurrenter som Samsung Galaxy S III. Når det er sagt, så er Lumia 920 et kvalitetsprodukt, der byder på et rent slaraffenland af funktioner og fordele. Den har markedets bedste mobilkamera, en af de bedste skærme (som man med god vilje kan betjene med vanter på), og så er Nokias flagskib den eneste Windows Phone 8-mobil med 4G. NFC og trådløs opladning er ekstra funktioner, vi absolut ikke er kede af. Det korte af det lange er, at Nokia Lumia 920 er nem at elske for både indre og ydre kvaliteter, hvis man altså bare kan affinde sig med vægten.


Kommentarer (13)
 1. Vægt, vægt, vægt! En iPhone 4s med et tyndt cover vejer ikke meget mindre end Lumia 920. Men Lumia 920 er så godt bygget, at den ikke behøver et cover.

 2. Har bestilt den som en af de første hos 3 ( Håber jeg 🙂 og kan ikke vente til jeg modtager den. Har valgt denne fremfor Iphone 5, da den stort set ikke har udviklet sig siden 4S, hvor at Nokia har satset hele butiken, samt at den er meget bedre intigreret med Windows som jeg tror er en fordel i forhold til min hjemmecomputer og det arbejdsrelaterede. BLIV nu den 29-11 🙂

 3. Jeg har en htx desire z. Den vejer 180 gram, altså næsten det samme – og det har jeg da aldrig tænkt over eller bemærket – overhovedet.
  Hvis det altså er det eneste dårlige man kan sige om Nokiaen, så ser det da godt ud. Jeg tror jeg skal have en.

 4. Hans Andersen 14. november 201218:33

  Damn, en af de dårligste anmeldelser jeg nogensinde har læst. Nokia Lumia 920 er blevet rost til skyerne pga. dens innovative bla. OIS, lens og mange ting, der kun findes på Nokia. HVor er det ærgerligt at fokus kun bliver at den er tung.

 5. Mangler apps?! Kom nu ind i kampen! Det er ikke kvantiteten – men kvaliteten der tæller. Er +120.000 apps ikke nok til at dække de flestes behov? Mht. Vægten, ja Dan helt enig. En IPhone er så sart at man må beskytte sin investering med skærmbeskyttelse og bumpets – for så at ende men en tungere og faktisk knap så elegant iPhone. Hvad angår størrelsen så er dimensionerne jo meget tæt på Sammsung Galaxy S3, så den kan man vel heller ikke ha’ i lommen?! … Knald eller fald for Nokia? Næppe, lur mig om dette ikke blot er starten på en række nye modeller. Skulle man være så afskrækket over dimensionerne (der bl.a. skyldes kameraet), hvorfor så ikke nævne den kommende Lumia 820?

 6. Peter Gotschalk Peter Gotschalk 16. november 201210:13

  Hej Henrik,
  det er ganske rigtig kvaliteten, der gælder, men det er jo også her, at Windows Phone 8 (indtil videre) ikke helt lever op til forventningerne. Lad mig citere fra min test af Windows Phone 8X by HTC:

  “En åbenlys mangel ved Windows Phone 8 er til gengæld alle de apps, der glimrer ved deres fravær i Windows Phone Store. Vi nævner i flæng Dropbox, Spotify og Instagram, som nok vil blive savnet af en del brugere. Når nu Microsoft har været så længe undervejs med Windows Phone 8, hvorfor har de så ikke fået flere af de vigtigste spillere på app-markedet med på vognen?”

  Misforstå mig endelig ikke. Jeg er meget begejstret for Windows Phone 8, og jeg krydser fingre for, at det bliver en succes, men det kræver altså, at folk kan få adgang til de samme apps, som de er vant til at bruge på deres iPhone eller Android smartphone.

  Omkring dimensionerne, så er det primært vægten og tykkelsen, som gør Nokia Lumia 920 lidt anstrengende at have i lommen. Galaxy S III er også en stor telefon, men den er alt andet lige meget, meget lettere.

  Omkring Nokia Lumia 820 så er det jo en anden telefon. Lumia 920 er flagskibsmodellen, og den er vi nødt til at anmelde for sig. Når og hvis vi på et tidspunkt anmelder Lumia 820, så kommer der næppe lige så mange spidse bemærkninger om mål og vægt. 😉

  • Kaare Thode Jørgensen 17. december 201219:06

   @Peter G:

   at WP8 mangler en del apps, inden flagskibstelefonerne overhovedet er blevet lanceret, burde vel ikke have indflydelse på bedømmelsen. Inden Lumia 920 var blevet officielt lanceret i DK, var der både Spotify, Dropbox og en Instagram-lignende applikation til rådighed.

   Ydermere, så havde min N900 Spotify adgang allerede i januar 2010, længe førend iOS og Android, det havde vel ingen indvirkning på testene af disse.

 7. http://www.engadget.com/2011/11/07/spotify-app-on-windows-phone-hands-on/
  http://venturebeat.com/2012/10/30/more-windows-8-apps/

  Hmmm,,,,
  Her er da et par stykker af dem du synes der mangler. Enten er de der eller på vej.

 8. Peter Gotschalk Peter Gotschalk 19. november 201202:24

  Hej Hanne,

  testen af spotify til windows phone hos engadget er fra sidste år og drejer sig dermed om Spotify til en tidligere version af Windows Phone. Som har det problem, at den nye version 8 generelt ikke er bagudkompatibel med hensyn til apps.

  Selvfølgelig kommer der da mange af de apps til Windows Phone 8. Håber vi. For hos Lyd & Billede synes vi MEGET godt om Windows Phone. Men når man skal anmelde en telefon som Nokia Lumia 920 er man nødt til at se på, hvordan produktet fungerer her og nu, og kendsgerningen er bare, at der pt mangler vigtige apps til Windows Phone, og den information skal læserne have.

 9. Hej Peter.
  Jeg er helt enig i at dine læsere skal have klar besked.
  Jeg var bare af den opfattelse at apps til tidligere versioner ER kompatible med windows phone 8, og at det er de nye apps der laves til windows phone 8 der er ikke kan bruges på tidligere versioner.
  Men det kan jeg naturligvis have misforstået.
  Hanne

 10. Alle de apps som jeg havde til min Lumia 800 virker også på Lumia 920.

  Mht. vægten er det intet problem, den føles ikke meget tungere end Lumia 800.

  Generelt oser den af kvalitet og med en moderne brugerflade, gratis offline navigation, komplet office pakke, mange superfede Nokia apps,, trådløs opladning osv. mener jeg, at den i øjeblikket er den klart mest attraktive smart phone på markedet.

 11. Hej Peter

  Du skriver at du ikke kan forstå hvorfor nokia ikke har fået denne tlf ned i vægt. Så bliver jeg næsten nødt til at spørge dig, om du tror alle de ekstra ting som trådløs oplading osv kommer uden en vægt forøgelse ? Qi modulet er en kobber spole som selvfølgelig vejer, deraf den ekstra vægt. OIS fylder selvfølgelig mere en et almindeligt mobil kamera, deraf tykkelsen. Det kan da virkeligt ikke være så svært at forstå 😉

  Du troede da vel seriøst ikke man ville kunne komme alle disse ekstra ting ned i en iphone størrelse eller GS3 størrelse?

  • Peter Gotschalk Peter Gotschalk 2. januar 201300:40

   Nej, naturligvis ikke. Det er også ment som et retorisk spørgsmål. Pointen er den simple, at Nokia har valgt at prioritere disse funktioner til fordel for at nedbringe vægten, og det, man så kan overveje, er, om det var den rigtige beslutning. Jeg er selv i tvivl.