annonse
annonse
Test af: Nokia Lumia 920

En smukt designet mursten

Nokia Lumia 920 er en fremragende smartphone, men hvis du synes, det kommer an på størrelsen, så er den ikke noget for dig.

Lyd & Billede mener

Fantastisk kamera Nokias apps 4G Trådløs opladning
Tung og tyk Windows Phone 8 mangler apps
annonse

Hvis Nokia fejler med det nye Windows Phone 8-flagskib, Nokia Lumia 920, så er det lige før, det finske firma godt kan slukke for saunaen i bestyrelseslokalet, sælge hovedkvarteret og gå tilbage til at producere gummistøvler. Denne telefon må og skal blive en succes for firmaet, der i fordums tid totalt dominerede mobilmarkedet. Det ved Nokia, og derfor kan det undre, at finnerne vælger at fortsætte med den samme formfaktor, vi lærte at kende med Nokias sidste smartphone-flagskib, Lumia 900. Det vil sige en blankpoleret, velbygget og smukt designet mursten! Nokia Lumia 900 solgte nemlig ikke særlig godt, og nu ved vi selvfølgelig ikke med sikkerhed, om det var på grund af telefonens størrelse og høje vægt, men det må man ikke håbe for efterfølgeren.

Straks man pakker Lumia 920 ud af kassen tænker man nemlig: ”Av, den er godt nok stor og tung!” Med sine 185 gram vejer den faktisk endnu mere end Lumia 900, som kunne nøjes med 160 gram, og så snakker vi slet ikke om, præcis hvor meget tungere den er end sine flagskibskonkurrenter, iPhone 5 og Samsung Galaxy S III. Men i forhold til iPhone 5 er den i omegnen af en tredjedel tungere, i forhold til Galaxy S III en smule mindre.

Der er dem, der vil mene, at vi overdriver det her med vægten, men har du ikke en meget stor inderlomme eller en taske, du kan transportere Lumia 920 rundt i, så er det vitterligt et problem, at telefonen er så stor og tung. Du kan nærmest ikke sidde ned, hvis du har den liggende i din bukselomme – ikke i stramme bukser i hvert fald – men til gengæld er den så robust bygget, at den i en snæver vending kan bruges som slagvåben eller til at slå søm i med. Vi vil ikke gå så langt som til at sige, at vægten diskvalificerer Nokia Lumia 920, men det er afgjort noget, som adskiller telefonen markant fra stort set alle konkurrenterne på markedet. Så du skal kunne leve med den ekstra vægt, hvis du skal investere i denne flagskibsmodel.

Forsiden af medaljen
Og det kan der være mange, gode grunde til. Først og fremmest er Nokia Lumia 920 virkelig flot. Finnerne har gjort et stort nummer ud af, at det fysiske ydre er helt glat og stilrent. Blandt andet er der ingen tekniske detaljer såsom serienumre eller andre oplysninger at finde på telefonens chassis. De ting er skjult forskellige steder inde i telefonen. Og så emmer den af kvalitet. Her er virkelig ikke sparet på noget, og forsiden af vægtmedaljen er utvivlsomt, at Lumia 920 virker utrolig solid og helt sikkert kan tåle lidt af hvert.Den høje kvalitet kommer blandt andet til udtryk i form af skærmen, som er 4,5” stor og byder på en opløsning på 1280 x 768 pixels med en skarphed på 332 ppi. Hermed overgår den faktisk retina-skærmen på iPhone 5, der må ”nøjes” med 326 ppi. Vi tøver da heller ikke med at fastslå, at skærmen på Nokia Lumia 920 er en af de bedste på smartphone-markedet med en virkelig mørk sværte, skarpe farver og klar kontrast. Faktisk er det kun netop, når man placerer Lumia 920 ved siden af iPhone 5, at Nokia-skærmen møder sin overmand. For til trods for specifikationerne, der egentlig påstår det modsatte, så er iPhone 5-skærmen så meget skarpere og mere klar end sin finske konkurrent, at det kan ses med det blotte øje.

Nokia slår i øvrigt på, at skærmen på Lumia 920 kan betjenes med vanter, hvilket kan være praktisk til vinter, men vores test viste, at det er en sandhed med modifikationer. Jo, det virker, men ikke første gang, og man skal nok ikke regne med at kunne meget andet end at svare på opkald, hvis man vil beholde vanterne på, når det er koldt derude.

Bedste mobilkamera
Nokia har lovet os, at Lumia 920 kommer med markedets bedste mobilkamera, og hvis iPhone 5 slår Lumia 920, hvad angår skærmen, så løber Nokia til gengæld af med sejren, både når det gælder foto og video. Ikke kun i forhold til iPhone 5, men faktisk i forhold til hele smartphone-markedet. Nokia kalder deres kamerateknologi for PureView, og det dækker blandt andet over en bagbelyst billedsensor og en optik fra Carl Zeiss, der er optimeret til mindre lys, end normale mobilkameraer kan håndtere, og desuden er udstyret med optisk billedstabilisering. Resultatet er billeder, der især ved aftentide udmærker sig ved at være stort set fri for støj og til gengæld har varme og helt naturlige farver. Det ses også tydeligt ved videooptagelser, som også bød på en behagelig overraskelse i form af en langt bedre lydoptagelse, end vi har hørt på nogen anden smartphone. Nokia Lumia 920 er altså den mobil, du skal have med, hvis du skal have gode klip med hjem fra koncerten, hvor du også kan høre musikken.

Med Lumia 920 følger i øvrigt en række apps til billedforbedring, herunder Smart optagelse, som gør det nemmere at lave et ordentligt gruppefoto, og Billedoptager, der kan bruges til at komponere GIF-filer med bevægelse i billedet, og de er alle sammen vældig gode, men må alligevel kategoriseres som gimmicks, man hurtig bliver træt af.

Finske specialiteter
Det bliver man til gengæld ikke af Nokias glimrende kort- og navigations-apps. Sidstnævnte kan bruges offline, når man først har downloadet det ønskede kort, og kører du ikke i bil, så er der Nokia Transport app’en, som kan planlægge din rejse med offentlige transportmidler i over 70 forskellige byer. Fedt.Nokia Lumia 920 er den eneste Windows Phone 8 mobil, som byder på 4G, og så har den også NFC og trådløs opladning. Sidstnævnte kræver ekstra tilbehør, men virker upåklageligt og tilsyneladende lige så hurtigt som almindelig opladning via kabel. Hvad angår 4G, så understøtter Lumia 920 alle de danske operatørers LTE-netværk – i modsætning til iPhone 5 som kun kan bruges af Telia- og 3-kunder. Til gengæld er Nokia-telefonen langt fra lige så hurtig som iPhone 5, når det gælder surf på nettet. Vi testede begge telefoner på det samme LTE-netværk med det samme SIM-kort, og vores Browsermark-resultater var meget entydige. Hele fire gange hurtigere er iPhone 5 i forhold til Nokia Lumia 920, men det skal understreges at der her er tale om en teknisk måling. I daglig brug virker Lumia 920 godt nok også lidt mere fodslæbende end iPhone 5, men absolut ikke i samme, voldsomme målestok, som målingen kunne antyde.

Konklusion
Nokia Lumia 920 er en ordentlig moppedreng af en smartphone. Faktisk er den så stor og tung, at det vil skræmme mange kunder væk, og vi har svært ved at forstå, at Nokia ikke er i stand til at få vægten på deres flagskib ned i et leje, der bringer telefonen mere på linie med populære konkurrenter som Samsung Galaxy S III. Når det er sagt, så er Lumia 920 et kvalitetsprodukt, der byder på et rent slaraffenland af funktioner og fordele. Den har markedets bedste mobilkamera, en af de bedste skærme (som man med god vilje kan betjene med vanter på), og så er Nokias flagskib den eneste Windows Phone 8-mobil med 4G. NFC og trådløs opladning er ekstra funktioner, vi absolut ikke er kede af. Det korte af det lange er, at Nokia Lumia 920 er nem at elske for både indre og ydre kvaliteter, hvis man altså bare kan affinde sig med vægten.

Fakta & Rating:
 • Pris: 4.900,-
  • Operativsystem: Windows Phone 8
  • Skærm: 4,5", 1280 x 720 HD, 332 ppi
  • Processor: 1,5 GHz Snapdragon S4 dual-core
  • Hukommelse: 1 GB ram/32 GB
  • Kamera: 8,7 MP f/2.0 26 mm (bag), 1280 x 960 pixels (front)
  • Trådløst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC, trådløs opladning
  • Tilslutning: Micro USB 2.0
  • Mål: 130,3 x 70,8 10,7 mm
  • Vægt: 185 g
  • Batteri: 2.000 mAh

  Læs også:

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  Fuldtræffer fra Samsung

  Galaxy S II er mobilen som rammer plet på alle punkter. Tynd, hurtig og lækker.

  Nokia N8

  Selv om Nokia N8 er en smartphone, så har den også nogle egenskaber, der gør den egnet som lommekamera.

  En mindre kopi

  Tabletterne er kommet på skrump, og flere producenter sender i dag mindre modeller på gaden. En af dem er Samsung, der nu har lanceret en mindre version af deres populære Galaxy Tab 10.1.

  Sommerens smarteste mobiler

  Alle vil have smartphones. Her finder du de bedste af de otte nyeste smartphones.

  Blandt de bedste

  Sony Ericssons Xperia Arc er blandt de allerbedste smartphones på markedet lige nu.

  Meget for pengene (bedste køb)

  Sony Ericsson Neo giver meget af ydelsen fra Arc til en noget billigere pris.

  Mobilen til spil

  Har du tidligere set fjernbetjeningen til Sonys Playstation eller en PSP, føler du dig umiddelbart hjemme.

  Ikke helt i mål

  Nokia E7 har en del helt basale problemer. Den hænger og er langsom. Så hjælper det ikke meget, at resten er rimelig godt.

  Stor datakraft

  LG Optimus 2X viser, at smartphones i stadig højere grad må regnes som små computere.

  Ikke begejstret

  HTC tager ingen chancer med efterfølgeren til storsælgeren Desire. Det burde de have gjort.

  Ikke så utrolig

  HTC kommer med et modigt design, men mislykkes med at leve op til det utrolige navn.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse