: Seks mellemklasse-tv’er med 4K og HDR

De bedste tv-køb

Overvejer du at købe nyt tv dette efterår? Her er seks modeller, der giver superskarp billedkvalitet og moderne funktioner uden at tømme din tegnebog!

Nu, hvor efterårsmørket sætter ind, er det igen blevet tid til at slå sig ned i sofaen med gode film og serier. Underholdningsmenuen er righoldig som aldrig før: Både Netflix, HBO Nordic, YouTube og de traditionelle tv-kanaler tilbyder mængder af nyt, originalt indhold, som du kan se, når du vil – forudsat at du har udstyret i orden.

Tv-udviklingen står aldrig stille, og hvis du vil have det fulde udbytte af det nyeste indhold samt den skarpeste billedkvalitet, kan tiden være komme til at overveje et nyt tv med 4K-opløsning. Årets modeller har nemlig fået en række vigtige opdateringer af funktioner og billedkvalitet, som tilsammen udgør lidt af et kvantespring i både brugervenlighed og oplevet billedkvalitet.

Tv’er er ikke, hvad de var engang. Meget indhold kommer nu fra apps og streaming-tjenester, som kræver, at man har et moderne smart-tv med internetadgang. Dem, der har et ældre tv uden smart-funktionalitet, har hidtil kunnet løse problemet med eksterne enheder som Xbox, PlayStation, Apple TV og Google Chromecast, men nu er du nødt til at have et spritnyt 4K-tv med HDR for at være med på alt det sjove.

Den gode nyhed er, at det ikke behøver at koste en formue! Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante 55-tommere plus en enkelt 58-tommer i prisklassen omkring 10.000 kroner – og blev positivt overrasket over billedkvaliteten!

 

HDR

Den vigtigste nyhed på årets tv-modeller er afgjort High Dynamic Range. HDR er en moderne videostandard (bl.a. på UHD Blu-ray), der gør tv-skærmen i stand til at vise flere nuancer og farver, kombineret med meget højere kontrast og lysstyrke, end det tidligere var muligt. Det giver mere livagtige billeder, men kræver altså, at du har et nyt tv, der kan læse og gengive formatet!

Alle tv’er i testen understøtter HDR på papiret, men som testen viser, er det langtfra alle, der kan yde formatet fuld retfærdighed.

 

Testen

Her ser vi på seks 2016-modeller i størrelsen 55-58 tommer og i prisklassen omkring 10.000 kroner. Alle testdeltagere understøtter HDR og HDMI 2.0/HDCP 2.2, hvilket gør dem ideelle i kombination med det nye UHD Blu-ray-format.

I testen har vi som sædvanlig fokus på billedkvalitet, men lægger også vægt på god lyd og brugervenlighed. Meget tv-indhold kommer nu i form af apps og streaming-tjenester, som stiller højere krav til tv-fjernbetjeningen og den øvrige brugerflade for at fungere optimalt.

 

Hurtig tv-ordliste

HDCP: Står for High-bandwidth Digital Content Protection. Formålet med HDCP er at beskytte copyrightet digitalt materiale, når det sendes fra en enhed til tv’et, som regel via HDMI- eller DVI-tilslutning.

HDMI: High-Definition Multimedia Interface. Det moderne “scart-kabel”, der overfører lyd og billeder – fra kilder som Blu-ray eller tv-tuner – digitalt til tv-skærmen. Den nyeste version (HDMI 2.0) er nødvendig for at overføre 4K-signaler fra UHD Blu-ray.

HDR: High Dynamic Range = højt dynamisk omfang. Et videosignal med højere kontrast og bredere farvespektrum, hvilket giver mere naturtro billeder.

Smart-tv: En moderne tv med internetforbindelse (via kabel eller Wi-Fi), der gør det muligt at hente programmer – apps – som giver forbedret funktionalitet, f.eks. Netflix eller YouTube. Det gælder de allerfleste nye tv’er, der sælges i dag.

Ultra HD: Også kendt som UHD eller 4K. Arvtageren til Full HD-formatet har fire gange så høj skærmopløsning (3840 x 2160 mod 1920 x 1080), hvilket giver væsentlig bedre billedskarphed. Flertallet af de nye tv’er, der sælges i dag, har Ultra HD-opløsning.

Ultra HD Blu-ray: Den nye version af Blu-ray-formatet, hvor film kommer i Ultra HD-opløsning.

Gør det meste rigtigt

Hvis man vil have et godt allround-tv, går man sjældent galt i byen med Panasonic. Sådan er det også med årets 700-serie.

Lyd & Billede mener

God byggekvalitet, fin billedkvalitet og stabile smart-funktioner gør Panasonic-skærmen til et sikkert tv-køb, der også er kompatibelt med de nye videoformater.
58DX700 har temmelig begrænset lysstyrke og giver derfor ikke fuldt udbytte af de mest krævende HDR-videoer, men klarer sig alligevel bedre end mange af konkurrenterne.
 • 58" UHD-tv
 • High Dynamic Range
 • Wide Colour Spectrum
 • 3 x HDMI, 3 x USB
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 12999 kr

Panasonic har en lang tradition for at lave veldesignede tv’er til en fornuftig pris, som lægger vægt på de vigtigste kvaliteter uden så mange dikkedarer. Forgængeren 55CX700 var en af vores favoritter i klassen, og derfor var vi spændt på at se, hvilket niveau årets arvtager DX700 ville lægge sig på!

 

Design

Det første, vi bemærker, er selvfølgelig, at skærmen er vokset fra 55 til 58 tommer. Panasonics model kan dermed prale af lidt større billedområde end konkurrenter i samme prisklasse.

58DX700 har et slankt og lækkert design med børstet metalramme, mens bagsiden på årets model er af plast. Dæksler over tilslutningerne gør det muligt at lave diskret kabelføring på bagsiden. En smart detalje er, at Panasonic lader dig vælge, om du vil montere fødderne smalt eller bredt, og på den måde tilpasse fjernsynet til dit tv-møbel.

 

Brugervenlighed og funktioner

Panasonics fjernbetjening har store, tydelige knapper til hver funktion, heriblandt separat Netflix-knap. DX700 har også et fremragende menusystem – My Home Screen 2.0 – hvor du kan vælge, hvilke typer indhold der skal ligge på startmenuen. Brugerfladen er baseret på Mozilla Firefox og er både hurtig, enkel og overskuelig. I modsætning til Android-tv’erne oplevede vi aldrig, at tv’et gav problemer eller låste.

Ulempen ved Firefox er, at der kun er et fåtal af interessante tilgængelige apps til denne platform. Panasonic kan ganske vist skilte med bl.a. Netflix, YouTube, SF Anytime, Viaplay, Eurosport Player og Firefox web-browser, men ikke særlig meget andet interessant. Panasonic har heller ikke fået aftaler med særlig mange lokale tjenester. Det betyder, at f.eks. DR TV-app’en glimrer ved sit fravær.

Tilslutningsmulighederne er gode, men ikke suveræne: Panasonic nøjes med tre HDMI-indgange, og kun to af dem understøtter HDCP 2.2, der er nødvendigt for tilkobling af 4K Blu-ray eller andre 4K-kilder.

 

Billedkvalitet

58DX700 har et 58 tommers panel af typen VA (Vertically Aligned), der er kendt for at give et godt sortniveau og stærk kontrast, men lidt på bekostning af betragtningsvinklen.

Panasonic reklamerer med, at DX700 understøtter HDR-video, men sammenlignet med deres egen topmodel Viera DX900 er det i bedste fald “HDR light”! 58DX700 evner ikke at gengive et tilstrækkelig bredt farvespektrum og har heller ikke lysstyrke nok til at konkurrere med UHD Premium-certificerede tv’er.

Det var så specifikationerne – men hvordan klarer det sig i praksis? Vi kunne hurtigt verificere, at 58DX700 både understøtter og ser rigtig flot ud med HDR-video fra Netflix og UHD Blu-ray, Panasonic udmærker sig ved en naturlig farvepalet, meget lidt støj og glatte, flydende bevægelser.

Hvis du vælger True Cinema-profilen, får du også en meget præcis farvegengivelse. Sortniveauet er heller ikke værst: Panasonic formår at grave flere detaljer frem i de mørke områder end mange af konkurrenterne, men ulempen er, at de mørkeste gråtoner hælder mod blå. Derfor får mange mørke scener et lidt blåligt præg, som vi ikke kunne justere væk.

Panasonic-skærmen har ellers, som man kunne forvente, middelmådig lysstyrke i forhold til de bedste i testen. DX700 er i stand til at remappe billedsignalet til at gengive de fleste lysnuancer, men mangler intensitet i forhold til f.eks. Samsung 55KS7005.

 

Lydkvalitet

Panasonic har ikke udpræget kraftig lyd, men klarer sig godt på tale og musik. Nogen særlig bas er der ikke, men det kan spille temmelig højt, uden at forvrængningen bliver generende.

 

Konklusion

Panasonic har begået endnu et velkonstrueret tv i mellemklassen, og selv om det mærkes, at konkurrencen er blevet hårdere i år, scorer 58DX700 godt på de fleste områder. Det er ganske vist ikke den klareste eller mest imponerende HDR-skærm, men den har til gengæld meget naturlige farver plus den gode billedprocessering, Panasonic er kendt for. Let at anbefale!

Lyssvage præstationer

Sony Bravia 55XD8505 er ikke den mest krudtstærke skærm, vi har set i år, og havner lidt i skyggen af konkurrenterne.

Lyd & Billede mener

Sony-skærmen har naturlig farvegengivelse og upåklagelig skarphed fra alle videokilder.
Simpel udførelse og separat strømforsyning trækker ned på helhedsindtrykket. Bravia XD8505 mangler lysstyrken til at følge med de sejeste HDR-skærme.
 • 55" UHD-tv
 • High Dynamic Range (HDR)
 • CI+ integreret dekoder
 • DVB-C/T2/S2
 • 4 x HDMI (2.0)
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 9999 kr

Sony har en lang historie som tv-producent og lancerede deres første model med Ultra HD-opløsning i 2013. Siden da har de leveret flere glimrende tv’er, og senest var det 65XD9305, der løb med sejren i vores test af storskærme til fodbold-VM.

For dem, der synes, at 9305-serien er lidt for pebret, kan Sony tilbyde den langt mere overkommelig XD8505-serie. Spørgsmålet er, hvor meget man må ofre af billedkvalitet og ydelse i øvrigt.

 

Design

Til at begynde med har Bravia 55XD8505 betydelig enklere udførelse, ikke kun i forhold til XD9305, men også sammenlignet med tidligere generationer af 8505-serien. Det meste metal er erstattet af plast, og Sony-modellen virker ikke længere lige så eksklusiv. Bagsiden er simpel og lader dig ikke skjule kablerne så elegant som f.eks. Samsung.

Vægmontering er muligt, omend det vil blokere nogle af stikkene. Foden er til gengæld smal nok til at passe til ethvert tv-bord. En anden ting, der trækker ned, er den massive mursten af en separat strømforsyning.

 

Brugervenlighed og funktioner

Bravia-modellen er ligesom tidligere Sony-tv’er baseret på Android, og opstarten begynder med at registrere ens Google-konto og downloade de seneste opdateringer.

Vi vil ikke lægge skjul på, at vi stadig er uimponeret af Android som tv-system, selv om det er blevet bedre end tidligere generationer. Sony-skærmen starter lynhurtigt fra standby og er hurtig til at skifte mellem forskellige applikationer. Men udvalget af apps er fortsat begrænset med færre lokale tjenester end Samsung og LG.

Startskærmen byder på masser af muligheder, menuer og genveje, uden at der rigtig er system i galskaben. Her er både Samsungs Tizen, LG’s WebOS og Panasonics Firefox bedre til at give en skræddersyet tv-oplevelse. Når det er sagt, så vænner man sig hurtigt til Android-brugerfladens måde at organisere tingene på.

 

Billedkvalitet

Sonys tv’er er kendt for god billedprocessering, og der er ingen tvivl om, at 55XD8505 gør mange ting rigtigt. Farvegengivelsen er meget neutral, og Film-indstillingen giver en noget nær optimal farvebalance. Skærmen formår også at få almindelige HD-udsendelser til at se utrolig skarpe ud.

Vi var meget imponeret af billedet fra storebror, Sony Bravia 65XD9305, der med sit særlige Slim Backlight Drive-baglys giver fremragende lokal kontrast, lysstyrke og sortniveau. Bravia 55XD8505 må dog klare sig med standard LED-kantbelysning, og det er tydeligt, at det giver væsentlig svagere kontrast.

Ved ibrugtagningen måtte vi faktisk dobbelttjekke indstillingerne, for Sony er betydelig mere lyssvag end både Samsung, Panasonic og LG i standardindstillingerne.

Med en UHD-film som The Revenant i afspilleren giver Sony et imponerende skarpt og detaljeret billede med fantastisk farverigdom. Alligevel er der mærkbart mindre intensitet i sollyset, og XD8505 formår ikke at få lige så mange nuancer frem i mørke områder som referencen. Det er heller ikke lige så skarpt ved bevægelser som Samsung og Panasonic.

 

Lydkvalitet

Sony-skærmen har ikke noget særlig avanceret lydsystem, og lyden må betegnes som temmelig tynd uden nævneværdig bas eller fylde. En soundbar er, hvad doktoren anbefaler i dette tilfælde!

 

Konklusion

55XD8505 er et prisbilligt alternativ til Sonys dyrere Bravia-modeller, men du går så glip af den formidable lysstyrke fra topmodeller som XD9305. Alt i alt et afbalanceret tv, der scorer godt over hele linjen, men hvis du vil have fuld glæde af nyvindinger som Ultra HD og HDR, findes der bedre, mere fremtidsrettede valg blandt testdeltagerne.

Philips 55PUS7101
Tv’et fra Philips er ikke den bedste HDR-skærm, vi har set, men kan alligevel være et godt køb som allround-tv.
Grundig Immensa 55VLX8670
Efter en lidt stille periode er tysk-tyrkiske Grundig tilbage med en ny serie veludstyrede tv-modeller.
LG 55UH770
Dette LG-tv byder på fantastisk design og lækre smart-funktioner, men billedkvaliteten havner lidt i skyggen af de bedste.
Samsung 55KS7005
Med sin blændende lysstyrke og sine flotte farver er Samsungs nye 7-serie et imponerende skue.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Vejl.pris 22999 kr En rigtig farvebombe

  TCL C815 (65C815)

  Vejl.pris 8799 kr Frisk og frækt budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Vejl.pris 32995 kr Mestrenes mester

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Vejl.pris 59990 kr Ultraskarpt drømme-TV
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.