Kinesiske Xiaomi har længe lavet prisgunstige mobiltelefoner, men det har været lidt svært at få fat i dem i Skandinavien. Nu er der en officiel distributør, hvilket virker mere trygt som forbruger. Den første model er Xiaomi Mi Mix 3, en eksperimentel modelserie, hvor man ikke er bange for at prøve ukonventionelle løsninger. Og med Mi Mix 3 får vi en ny-gammel løsning at se for at få maksimal skærmstørrelse uden forstyrrende selfie-kamera.
Udseende og konstruktion
Det er ikke alle, der er begejstret for trenden med at placere selfie-kameraet inde i skærmen for at få så smalle kanter som muligt. Tidligere modeller af Mi Mix løste mærkeligt nok dette ved at placere kameraet i bunden, så man måtte vende mobilen på hovedet for at bruge det. Nu skyder man i stedet underdelen ud for at blotte kameraet. Omtrent som på gammeldags mobiler, hvor man skød det fysiske tastatur ud, når man skulle skrive.
Det kræver altså en håndbevægelse at bruge selfie-kameraet eller ansigtsgenkendelsen. Ikke nogen helt praktisk løsning, og man må spørge, om det er det værd bare for at undgå et “hak” i skærmen. Problemet er jo, at man får en ekstra mekanisk løsning og dermed endnu en ting, der kan gå galt.
Det betyder også, at telefonen ikke kan gøres vandtæt. Xiaomi siger dog, at der ikke skulle være problemer med støv eller fugt ved normal brug.
Skærm
Fordelen er selvfølgelig, at man får en gigantisk skærm, uden at telefonen skal gøres meget større. Hele 93,3 procent af forsiden optages af skærmen. Rart nok har Xiaomi ikke sparet på panelet. Det er et Super AMOLED ligesom dem, vi ser hos Samsung. Lysstyrken er dermed på niveau med de dyreste flagskibe, hvilket giver en fantastisk kontrast. Afhængigt af farveindstillingen kan man få enten neutrale eller kraftige farver.
Kameraer
På bagsiden finder vi “kun” to 12 megapixel kameraer – et standardobjektiv og en tele. Altså samme opsætning som på iPhone. Der er dog ingen afstandsmåler til lækre portrætter; det ordnes med software. Det har selfie-kameraet derimod, hvilket forklarer den lave opløsning på det ekstra “kamera”.
Som sædvanlig er der mange effekter og motivprogrammer, hvilket kan blive lidt rodet. F.eks. den nye natindstilling og en “AI-indstilling”.
Med så mange valgmuligheder kan billedkvaliteten variere. AI-indstillingen giver imponerende billeder, mens man får mere naturlige billeder uden. Under normale forhold får man skarpe billeder med velbevarede farver, men en vis grynethed. Det samme gælder i svagt lys, bare mere forstærket. Der bliver noget bedre med natindstillingen.
Så længe man har auto-HDR aktiveret, klarer kameraet også motiver med store kontraster. Derimod savner vi billedstabilisering til teleobjektivet.
Lyd
Som på de fleste andre mobiler er højttaleren placeret i bunden. Den kan spille pænt højt, uden at det skurrer, og vi oplevede lydkvaliteten som over middel. Der er ikke blevet plads til et hovedtelefonstik med det todelte design, så man er henvist til trådløse høretelefoner. Med sådan nogle oplevede vi lydkvaliteten som relativt god, uden at den stak ud på nogen måde.
I brug
Xiaomi anvender deres egen MIUI-brugerflade, og det er nok det ved Mi Mix 3, der trænger mest til at pudses af. Den virker lidt forældet og er mere i vejen, end den tilfører noget nyttigt. Et par ekstra apps medfølger, men ikke så mange, at telefonen virker overlæsset.
Når man skyder selfie-kameraet ud, går det automatisk til selvportrætindstillingen. Men rart nok kan det skræddersys, så andre apps eller funktioner aktiveres.
Ydelse
Indvendig sidder den p.t. hurtigste Qualcomm-processor, hvilket gør Mi Mix 3 lige så hurtig som de andre producenters flagskibe. Ikke dårligt i betragtning af prisen! Man skal dog huske, at konkurrenterne lancerer nye modeller i slutningen af februar, og så vil de trække fra igen.
Selv om batterikapaciteten ikke imponerer, holder den stadig længere end forventet. Takket være hurtigopladning både med ledning og trådløst tager det ikke lang tid at lade helt op igen.
Konklusion
Endelig kan mobilerne fra det kinesiske vidunderbarn Xiaomi officielt købes i Skandinavien. De startede som et lavprismærke, men laver i dag imponerende smartphones med den nyeste teknologi til en rigtig god pris. Pas på, OnePlus!
Xiaomi Mi Mix 3 har en enorm skærm af god kvalitet, der fylder næsten hele forsiden. Det skyldes, at selfie-kameraet er skjult i underdelen, der kan skydes ud. Et interessant trick, men det gør, at telefonen er mere udsat og afgjort ikke vandtæt. Kameraet er lidt indviklet, men tager som regel gode billeder. Ydelsen er i top, og batteriet er rigtig godt. Til denne pris er vi parat til at se igennem fingre med visse skavanker.
Home mener
Trådløs oplader medfølger. God ydelse. Lysstærk skærm. Meget prisgunstig. Ikke vandtæt. Usikkerhed omkring holdbarheden. Ingen SD-kortplads.
Vejl. pris 4400 kr
Specifikationer
- Operativsystem: Android 9
- Skærm: 6,39” S-AMOLED, 1080 x 2340, 403 ppi
- Processor: 2,8/1,7 GHz Snapdragon 845 octa-core
- Hukommelse: 6 GB ram / 128 GB lager
- Kameraer: 12 Mp f/1.8 + 12 Mp f/2.4 tele / 24 Mp + 2 Mp
- Trådløst: Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, NFC
- Mål og vægt: 158 x 75 x 8,5 mm / 218 g
- Batteri: 3200 mAh, Quick Charge 4.0, QI trådløs opladning
- Web: mi.com
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer